Kolesarske poti po Krasu

Poti za kolesarjenje po Krasu, ki jih morate doživeti!

kolesarjenje-po-krasu-naslovna

Danes se odpravimo na slikoviti Kras, ki je preprosto destinacija, ki je s kolesom ne smete zgrešiti.

Od Postojnske jame do Parka vojaške zgodovine

Krajša kolesarska tura od Postojne preko majhnih vasic in Petelinjskega jezera do Pivke

Kolesarski izlet pričnete v Postojni, kjer seveda najprej priporočamo obisk znamenitih jam. Jamski sistem s svojimi slikovitimi tolmuni, kapniki in človeško ribico je impresiven košček narave, ki je seveda nepogrešljiv del našega Krasa. Po dveh cestah se peljete skozi zeleno pokrajino, večinoma po asfaltnih in makadamskih cestah. Majhne vasice ob poti dajejo prijeten vtis in počutili se boste kot doma. Kratek ovinek vas pripelje do Petelinjskega jezera, drugega največjega presihajočega jezera v Pivški kotlini. Jezero je z vodo napolnjeno pol leta, zato ni nujno, da ga boste ob vašem obisku imeli priložnost občudovati. Zadnja postaja na ogledu je muzej Park vojaške zgodovine v Pivki. Ta s pestrostjo eksponatov in bogastvom zbirk prinaša obiskovalcem edinstven vpogled tako v nacionalno, kot v svetovno zgodovino. Poslanstvo Parka vojaške zgodovine je, da na podlagi bogate vojaško zgodovinske dediščine tega območja zasnuje razgibano turistično središče, ki je namenjeno izobraževanju, raziskovanju in enkratnim doživetjem.

postojnska jama

Postojnska jama (VIR 1)

Kolesarjenje skozi čudovito naravo zelenega Krasa

Čudovita kolesarska tura po prostrani pokrajini zelenega Krasa s številnimi možnostmi za razgibane postanke na poti

Tura vas vodi iz vasi Podcerkev pri gradu Snežnik v Postojno, ki smo jo omenili že zgoraj. Skoraj neprekinjeno se vozite skozi čudovito naravo, kjer je vse zelo zeleno! Uživate v najlepših pogledih na jezera in doline, vozite se po asfaltnih in makadamskih cestah ter le redko srečate večji promet. Pot namreč vodi po malo prometnih cestah, večinoma pelje skozi zelene travnike in gozdove. Šele na koncu se morate nekaj časa voziti vzporedno z eno glavnih cest. Ob poti srečate veliko zanimivosti, ki jih ne smete zamuditi. Čudovita Križna jama, idilično Bloško ali presihajoče Cerkniško jezero nudijo najboljše možnosti za boljše spoznavanje narave zelenega Krasa. Poseben poudarek je na Krajinskem park Rakov Škocjan. Sprehod po zelenem gozdu, ob reki in do naravnih mostov je obvezen.

Kolesarska pot ob reki Soči

Slikovita in ne preveč zahtevna Soška kolesarska pot od mesta Tolmin do mesta Solkan je skoraj v celoti speljana po bohinjski železnici

Soška kolesarska pot vas bo popeljala mimo naravnih in kulturnih znamenitosti osrednje doline Soče. Tura se začne v enem najlepših naravnih kotičkov Tolminskega – sotočju rek Soče in Tolminke. Od tam vas bo peljala mimo vasi Most na Soči z zanimivim arheološkim najdiščem in vasi Gorenji Log s svetiščem starovercev Babja jama do vasi Avče, kjer raste izjemno redka sredozemska praprot imenovana Venerina lasna praprot (Adiantum capillus veneris). Spust proti srednjeveškemu mestu Kanal vas bo popeljal mimo Kanalskega Lurda do osrednjega trga z Neptunovim vodnjakom in mimo cerkve do starega mestnega jedra z Gotsko hišo in Galerijo Rika Debenjaka. Prečkamo znameniti dvoločni kamniti most v Kanalu. Pred vzponom v vas Gorenja vas lahko obiščemo tamkajšnjo sirarno ali galerijo Keramost na desnem bregu reke Soče. Zadnji odsek poti med vasjo Plave in mestom Solkan vas bo navdušil tudi s čudovitimi razgledi na Sveto Goro, kamnite galerije – mojstrovine graditeljev Bohinjske železnice – in Solkanski most.

soška kolesarska pot

Soška kolesarska pot (VIR 2)

Od Kobarida do Štanjela

Od Kobarida v dolini Soče preko Krasa do Štanjela

Precej dolga in naporna tura za izkušene kolesarje na kar precej višinskih metrih, večinoma po samotnih podeželskih cestah. Tura na kratko poteka ob Soči, peljemo se mimo Tolmina, do Mosta na Soči v samotnem zaledju in 1000 m visokih Lokev, deloma po makadamskih cestah. Sledi razburljiv spust v Vipavsko dolino in še dva manjša vzpona do čudovite srednjeveške vasice Štanjel, ki očara vse obiskovalce.

Spoznajte Brda s kolesi

Kolesarska pot skozi osrednji del Brd

Očarljiva pokrajina v objemu sonca, prekrita z vinogradi, sadovnjaki in oljčnimi nasadi. Številne briške vasi so kolesarski raj za vse navdušence, ki radi odkrivajo čudovito pokrajino v mirnem okolju. Da bi brez večjih naporov premagali številne hribe, svetujemo kolesarjenje po Brdih z električnimi kolesi.

Gre za prijeten kolesarski izlet, ki poteka po osrednjem delu Brd z nekaj vzponi in spusti. Pot poteka skozi Dobrovo, Medano, Ceglo, Vipolže, Kozano, Šmartno, Gonjače in Vedrijan, ki imajo kar nekaj za ponuditi – od slikovitih razgledov na briške griče do številnih turističnih znamenitosti.

Grad Dobrovo z muzejem in galerijo je zanimiv z zgodovinskega, kulturno-umetniškega vidika. Ustavite se lahko v renesančni vili Vila Vipolže. Utrjena vas Šmartno je idealno mesto za oddih. Nedaleč stran je v Gonjačah razgledni stolp s čudovitim panoramskim razgledom.

Od vasice Kodreti do Divače

Kolesarite od vasice Kodreti do Divače preko očarljivega mesteca Štanjel in ljubkega botaničnega vrta v Sežani.

Za izhodišče naj bo vasica Kodreti, od tu se odpravite do srednjeveška vasi Štanjel, ki je biser kraške arhitekture in kulture. Tu si oglejte čudovit Ferrarijevem vrtu, ki ga zasnoval Maks Fabiani in ne pozabite uživati v imenitnem razgledu, ki ga mesto odpira na vse strani. Nato se odpravite na pot do Sežane, kjer si morate ogledati Botanični vrt ob vili Mirasasso, ki je kraška znamenitost in državni ponos, vreden obzirnega občudovanja. Oglasite se še v kobilarni Lipica, kjer si lahko ogledate čudovite čistokrvne lipicance, ki so si z gracioznim nastopom prislužili svetovni sloves.

Nato se na zaslužen počitek in odlično kulinariko odpravite v Divačo.

botanični vrt sežana

Botanični vrt (VIR 3)

Kolesarjenje po Brkinih

S kolesom čez hribe in doline v Brkine

Naj za konec omenimo še ne samo eno, ampak kar 15 urejenih kolesarskih poti, vse pa se vijejo okoli krasnih Brkinov, ki je eno izmed najmanj poznanih in obljudenih regij v kraški Sloveniji. Spoznajte jih podrobno in izberite vsaj eno izmed spodnjih poti različnih težavnosti:

 • Brkinka (25,6 km)
 • Divaški krog (40,5 km)
 • Kokoš (34,3 km)
 • Slavnik (47,1 km)
 • Žganjekuha (31,7 km)
 • Na “konfini” (24,7 km)
 • Bistriški krog (18,1 km)
 • Jezerska (26,6 km)
 • Presihajoča (45,8 km)
 • Po flišu in apnencu (25,4 km)
 • Podgorski Kras (23,3 km)
 • Vojaška (56,8 km)
 • Milanja (36,6 km)
 • Katarina (45,4 km)
 • Čičarija (31,5 km)
brkini

Brkini (VIR 4)

 • VIR (1) Postojnska jama
 • VIR (2) TIC Kanal
 • VIR (3) Sežana
 • VIR (4) Nomago

Comments are closed.