Kolesarske poti

Odpravimo se na najlepše kolesarske poti v Sloveniji!

najlepše-kolesarske-poti-v-Sloveniji-naslovna

Čeprav so jo turisti pred kratkim odkrili zaradi svojih naravnih in arhitekturnih lepot, je Slovenija zaradi razvejanega kolesarskega omrežja tudi idealna destinacija za kolesarski turizem. Slovenija zaradi izjemno raznolikega terena gorskim kolesarjem ponuja tako gorsko pokrajino kot tudi hribovito pokrajino in ravnine za tiste, ki so srednje izkušeni ali se želijo ukvarjati s cestnim kolesarjenjem. Da ne omenjamo urejenih gozdnih in kolesarskih poti, ki prav tako tvorijo velik del mreže in so idealne za manj izkušene kolesarje ali tiste, ki se želijo na kolesarski oddih odpraviti z vso družino. Najlepše kolesarske poti v Sloveniji – pričnemo z lažjimi kolesarskimi potmi in končamo z najbolj zahtevnimi.

Ljubljansko barje

Iz slovenske prestolnice Ljubljane lahko enostavno dostopate do ljubljanskega barja, 160 kvadratnih kilometrov velikega naravnega območja, ki je del Unescove svetovne dediščine, kjer lahko občudujete redke živalske in rastlinske vrste. Zaradi močvirnatega terena so se ohranili številni predmeti iz različnih zgodovinskih obdobij, vključno z ostanki prazgodovinske koliščarske naselbine.

Slikovite ceste barja so idealne za kolesarske izlete, med obvezne destinacije pa priporočamo sotesko Iški vintgar, Podpeško jezero in sotesko Pekel. Za bolj izkušene kolesarje priporočamo vzpon na planoti Rakitno in Krim.

Nasvet: Če želite občudovati zgodovinske artefakte, najdene v barju, se ustavite v Mestnem muzeju Ljubljana in Narodnem muzeju Slovenije (oba v Ljubljani) ter v Razstavišču Moja Ljubljanica na Vrhniki.

podpeško jezero

Podpeško jezero (VIR 1)

Velika Planina

Severno, nedaleč od Kamniško-Savinjskih Alp, se dviga najvišja slovenska planota z impresivnih 1666 m nadmorske višine. Skoraj pravljičnega videza je eno zadnjih ohranjenih naselbin visokogorskih pastirjev v Evropi. Na planoto se najhitreje pride z žičnico iz doline Kamniške Bistrice. Če želite svojo avanturo začeti od tam, lahko izbirate med več potmi različnih dolžin in težavnostnih stopenj; ena od teh poti se konča tudi v termah Snovik, idealen zaključek za nabiranje moči.

Ostale znamenitosti so Preskarjev muzej, Zabrškova koča, kapelica Marije Snežne in pastirska vas. Dobro telesno pripravljeni kolesarji se lahko preizkusijo v vzponu v Alpe iz doline.

Nasvet: Če se odločite ostati v dolini, so ob vznožju Velike planine trije izviri reke Kamniške Bistrice. Ob njenem toku se vidijo soteski Veliki in Mali Predaselj ter slap Orglice.

Bohinjska dolina in Bled

Ko se pomaknete v pravljično alpsko Slovenijo, lahko obiščete reke, jezera in slapove, dostopne po pohodniških in kolesarskih poteh. Na Gorenjskem med Bohinjsko dolino in Bledom poteka znana planinska pot po Triglavskem narodnem parku. Z začetkom pri slapu Savica, izviru Save Bohinjke, se skozi celotno pot odpre pogled na slovenske naravne lepote.  Gore Triglavskega narodnega parka, ki obkrožajo jezero Jasna, se zrcalijo v bistri vodi. Gore alpske Slovenije obdajajo pravljično jezero Jasna v Triglavskem narodnem parku.

Raznolikost poti med vasmi okoli Bleda je idealna za krajše izlete, gosta mreža gozdnih cest na planotah Jelovica, Pokljuka in Mežakla pa bo zadovoljila tudi najbolj izkušene kolesarje. Gore nad Bohinjskim jezerom se ponašajo s številnimi cestami in planinskimi potmi različnih zahtevnosti, ki so primerne tako za družinske izlete kot tudi za cestno in gorsko kolesarjenje.

pokljuka

Kolesarjenje po Pokljuki (VIR 2)

Severneje na Gorenjskem, blizu avstrijske meje, je še ena zanimiva pot, ki vodi iz Rateč v Mojstrano, skozi Kranjsko Goro in Gozd Martuljek. Pot je zelo atraktivna: delno poteka po opuščeni železniški progi, skoraj v celoti ločeni od avtomobilskega prometa, in prečka številne mostove. Ker ima okrepčevalne postaje, opremljena postajališča in je brez težjih vzponov, je primerna tudi za tiste, ki potujejo z otroki.

Jezero Jasna Kranjska Gora je zelo priljubljena destinacija kolesarjev z vsega sveta.

Naravni park Goričko

Ob meji z Avstrijo in Madžarsko, zaznamovan z valovitimi griči in slikovitimi kmetijami, je Krajinski park Goričko priljubljena destinacija kolesarjev.

V ravninskem delu med Mursko Soboto in Lendavo lahko izbirate med številnimi kolesarskimi potmi, ki potekajo med naravnimi zdravilnimi vrelci in termalnimi zdravilišči. Med njimi Terme Moravske Toplice ponujajo deset tematskih poti, dolgih od 5 do 50 kilometrov, nekatere z rahlim vzponom. Poleg razglednih in naravnih lepot lahko občudujete tudi čudovite gradove, posejane po dolini, med katerimi je najbolj znan grad Grad.

Druga znana znamenitost, ki je ne smete zamuditi, je stražni stolp Vinarium, najvišji v Sloveniji, s katerega se odpira osupljiv razgled na Slovenijo, Madžarsko, Avstrijo in Hrvaško.

Juliana Bike

Približno 290 km dolga krožna kolesarska pot okoli Julijskih Alp poteka po lokalnih cestah, kolesarskih poteh, gozdnih poteh in makadamih ter je odlična pot za tiste, ki si želijo kolesarjenja po slovenskih Alpah.

Pomembne destinacije na poti so prej omenjeni Bohinj in Bled, pa tudi Kranjska Gora, Dolina Soče in Cerkno. Ljubitelji adrenalina bodo uživali v kolesarskem parku Kranjska Gora, kjer se lahko preizkusijo v različnih poligonih in disciplinah z ovirami.

julijana bike

Juliana Bike 8VIR 3)

Ikonična cerkev sv. Janeza Krstnika in kamniti most čez Bohinjsko jezero sta ena največjih znamenitosti Bohinjskega jezera.

Ne smete zamuditi prelaza Vršič, idealnega za raziskovanje doline Soče. To je najboljša slovenska destinacija na prostem, odlična ne le za kolesarjenje in pohodništvo, ampak tudi za vodne športe ob reki Soči.

Mali biser v zgornjem Posočju je Bovec, ena najlepših destinacij za kolesarske navdušence. V tej alpski vasici nedaleč od Italije je nekaj najbolj priljubljenih gorskih in cestnih kolesarskih poti, dolgih od nekaj kilometrov do skoraj sto. Skupno je okoli 400 kilometrov prog, primernih za vse potrebe.

Po Beli Krajini

Bela Krajina je zgodovinska in tradicionalna pokrajina Dolenjske, ki leži na jugovzhodu Slovenije, blizu meje s Hrvaško. Via Bela Krajina (200 km) je kolesarska pot, ki jo obdaja in vas popelje skozi vinograde, gozdove in slikovite vasi do reke Kolpe – tople reke, primerne za plavanje, idealne za nekaj osvežitev v poletni sezoni.

Namig: Če ste v skupini, lahko preživite cel dan in uživate v aktivnostih, kot sta rafting ali paintball.

Pot okoli Kamniško-Savinjskih Alp

Primerna za cestna in treking kolesa, se ta pot (130 km) razteza okoli Kamniško-Savinjskih Alp in doseže do 2000 metrov nadmorske višine, da lahko uživate v čudoviti gorski pokrajini.

Pohorska kolesarska transverzala

Ta 75-kilometrska pot povezuje vzhodni del Pohorja nad mestom Maribor z zahodnim, in sicer od Sv. Bolfenk do Kremžarjevega vrha na Koroškem. Ker gre za hribovito pot, je primerna za gorska kolesa. Na robu Pohorja se nahajajo vinorodni griči, kjer lahko uživate v odličnih vinih in različnih gastronomskih dobrotah.

pohorska transverzala

Pohorska transverzala (VIR 4)

Namig: Manj izkušeni kolesarji se lahko iz Maribora odločijo za vožnjo po prej omenjeni Dravski kolesarski poti.

Med naravo, športom, arhitekturo in svetovljanskimi mesti Slovenija hitro postaja priljubljena destinacija kolesarskih navdušencev. Ker so danes vedno bolj popularna in dostopna tudi električna kolesa pa izgovorov ni več – čisto vsak se lahko odpravi na kolesarski izlet, tudi če gre za hribovito pot!

  • VIR (1) Ljubljana.si
  • VIR (2) Bohinj.si
  • VIR (3) Bled.si
  • VIR (4) Koroska.si

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Kolesarske poti