Družinske kolesarske potiKolesarske poti

Kaj pa družinsko kolesarjenje? 7 prednosti in 5 kolesarskih poti, ki jih morate obiskati!

družinsko-kolesarjenje-naslovna

Vsi vemo, da je kolesarjenje super aktivnost. Večina se nas zaveda, da kolesarjenje pomaga telesu ostati močno, izboljšuje ravnotežje in kuri kalorije. Psihično lahko kolesarjenje izboljša vaše razpoloženje in odpravi stres. Kaj pa družinsko kolesarjenje? Kakšne so prednosti skupnega kolesarjenja? Preverimo v prispevku, na koncu pa podamo še 5 predlogov kolesarskih poti, kamor se lahko podate kot družina.

1. Kolesarjenje vam omogoča kakovostno preživljanje časa z družino

V tem sodobnem svetu smo vsi zaposleni z delom, šolo in družino. Resno primanjkuje časa za osebno svobodo in razkošje; skratka, trpimo zaradi časovne revščine. Zaradi gospodarskega napredka se je delovni čas skrajšal, povečal pa se je čas vožnje na delo. Pravzaprav večina ljudi porabi vsaj 30 do 60 minut na dan za pot v službo in z nje. Dandanes večina staršev nima veliko časa za svoje družinske člane. In to pomanjkanje časa lahko zaostri odnos z otroki. Kolesarjenje ponuja fantastično rešitev za to težavo, saj vam pomaga preživeti nekaj kvalitetnega časa s svojimi najdražjimi. Kolesarjenje z otroki ali kolesarjenje v tandemu z zakoncem lahko pripomorejo k medsebojnemu razumevanju. Najboljši del vsega pa je, da je, razen začetnega stroška ob nakupu kolesa, brezplačno.

2. Kolesarjenje je zdravo za vas in vaše najdražje

Zdravstvene koristi kolesarjenja je vredno ponovno zapisati. Na primer, če ste z leti pridobili nekaj dodatne teže, vam bo vožnja po cestah s kolesom pomagala, da se boste hitro znebili. S kolesarjenjem lahko porabite do 600 kalorij na uro, vaš metabolizem pa bo ostal pospešen še ure po tem. Zanimivo je, da ko kolesarite skupaj z družinskimi člani, sploh ne boste opazili, da telovadite. Poleg tega kolesarjenje otrokom pomaga, da se bolj zavedajo telesne pripravljenosti, in preprečuje, da bi pridobivali težo. Kolesarjenje ohranja otroke aktivne. Večina zdravstvenih strokovnjakov pravi, da potrebujejo otroci vsak dan eno uro vadbe, da razvijejo močne, zdrave kosti in mišice.

3. Kolesarjenje zmanjšuje stres

Ne glede na to, koliko se v življenju trudite biti srečni, je lahko stres velik problem. In enako velja za vaše otroke. Pravzaprav ima lahko stres v otroštvu vseživljenjske posledice. Toda kolo je lahko čudovit balzam za skrbi. Če ste kolesar, že veste, kako kolesarjenje pomaga sprostiti stres in umiriti vaš um. Lahko vam celo napolni srce s čistim veseljem. Zakaj ne bi tega čudovitega zdravila delili s svojo družino, da bodo tudi oni manj pod stresom? To je zmagovalna kombinacija za vse.

družinsko-kolesarjenje
VIR Freeepik

4. Kolesarjenje je odlično za vsakogar

Vaše srce ima pomembno nalogo in kolesarjenje ga okrepi. Pravzaprav lahko redno kolesarjenje vašo telesno pripravljenost pomladi za 10 let. Če se pogosto vozite s kolesom, imate 40 odstotkov manj možnosti, da boste umrli zgodaj. Tudi če kolesarite le nekajkrat na teden, bo to znižalo vaš krvni tlak in povečalo vašo energijo ter razpoloženje.

5. Kolesarjenje lahko vaše otroke spravi s kavča

Dandanes otroci večino časa preživijo doma, zaradi česar so fizično neaktivni. In tudi dejstvo, da ima večina otrok raje igralne konzole in televizijo kot dejavnosti na prostem, ne pomaga. Nedavna študija je pokazala, da nekateri najstniki sedijo več kot njihovi stari starši. Kolesarjenje lahko uvedete kot zdravo alternativo njihovemu neaktivnemu življenjskemu slogu. Ker kolesarjenje ne le pomaga izboljšati vaše telo, ampak služi tudi kot zabavna aktivnost. In kar je najpomembnejše: kolesarjenje ponuja otrokom svobodo. Poleg tega se bodo otroci manj upirali vadbi, če bodo radi telovadili, in kako ne bodo obočevali kolesarjenja? Zato bodite zgled in peljite svoje otroke na kolesarjenje. In bolj ko vas bodo videli kolesariti, bolj bodo to želeli početi tudi oni.

prednosti kolesarjenja za otroke
Kolesarjenje ima za otroke številne koristi (VIR 1)

6. Vožnja s kolesom pomaga pri poznavanju soseske

Kolesarjenje vam in vašim otrokom lahko pomaga pri raziskovanju okolice. Prav tako vam daje priložnost, da se seznanite s svojimi sosedi. Kolesarjenje ponuja edinstveno priložnost za spoznavanje lokalne skupnosti. Vaši otroci se bodo naučili orientirati po mestu, zato bo manjša verjetnost, da se bodo izgubili. Med vožnjo jim lahko pokažete na pomembne znamenitosti in zgradbe. Pri tem bodo vedeli, kje so policijske in gasilske postaje, pa tudi lokalni park in igrišče. Ko bodo starejši, bodo lahko s prijatelji kolesarili. Nič več “mami taksija” in več časa za starše!

7. Kolesarjenje pomaga otrokom, da se bolje osredotočijo v šoli

Nedavna študija na Norveškem razkriva, da se učenci, ki se ukvarjajo z aktivnostmi na prostem, lahko bolje osredotočijo. Kolesarjenje lahko daje vašemu otroku prednost v šoli, saj mu omogoča večjo pozornost. Čeprav študija ni mogla popolnoma razumeti kognitivnih učinkov, so rezultati jasno pokazali pozitiven učinek kolesarjenja na kognitivne sposobnosti. In uganite kaj? Tudi odrasli lahko uporabijo nekaj pomoči pri svojih mentalnih veščinah.

Kam torej na družinsko kolesarjenje?

Tokrat smo izbrali nekaj povsem nezahtevnih poti, ki jih bodo zmogli tudi vaši najmlajši Na pot se lahko podate s klasičnimi kolesi, primerna pa bodo tudi električna kolesa.

Bobrova pot v Blatni Brezovici

Izjemno nezahtevna krožna 7-kilometrska pot z 18 informativni tablami bo poskrbela, da se boste na poti tudi kaj naučili. Nedaleč od Ljubljane, a vseeno dovolj oddaljena od mestnega vrveža. Oglejte si obrobje ljubljanskega barja v vsej svoji veličini.

bobrova pot blatna brezovica
Boborva pot (VIR 2)

Pot Žaba ob Cerkniškem jezeru

Na 11-kilometrski poti ob Cerkniškem jezeru, ki jo pričnemo v vasi Dolenje jezero, boste lahko užili vse lepote, ki jih ponuja to edino presihajoče jezero v Sloveniji. Če je Žaba predolga, izberite drugo pot – Ščuka, Coprnica, Jezerko …

Od Kranjske gore do Zelencev

Kratka (samo 4 kilometre dolga), a slikovita kolesarska pot je primerna tudi za vozičke ali hojo. Ko prispete do naravnega rezervata, čudovitega jezera Zelenci lahko pot nadaljujete, a jo priporočamo za malce starejše malčke – vsaj 7 let in več.

Štrekna na Koroškem

Malce daljša, a nezahtevna in ena najbolj urejenih kolesarskih poti pri nas, je ravno Štrekna. Pot po Mislinjski dolini poteka po bivši železniški trasi in je primerna tudi za najmlajše. Ker je pot kar precej dolga, so na poti tudi številne klopi za počitek, svetujemo pa tudi ogled Slovenj Gradca.

štrekna
Štrekna na Koroškem (VIR 3)

Šenkova domačija na Jezerskem s kolesom

Za konec pa še najkrajša in dih jemajoča pot, za vse male nadebudne kolesarje. Začnete pri Planšarskem jezeru, končate pa na Šenkovi domačiji, kjer lahko kaj dobrega pojeste, mlajši pa se bodo poigrali s številnimi domačimi živalcami.

Mestna ali cestna, gorska ali hibridna – pomembno je, da se spravite na kolo! Za vse dodatne informacije pa smo na voljo pri NewBike, kjer vam bomo o izbiri kolesa tudi strokovno svetovali.

  • VIR (1) Porta Pedal Bike
  • VIR (2) Vrhnika
  • VIR (3) Koroska.si

MORDA VAM BO VŠEČ

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več iz kategorije:Družinske kolesarske poti