Družinske kolesarske potiKolesarske poti

Najlažje kolesarske poti za otroke na poganjalčkih od 1 do 4 let

kolesarske-poti-za-otroke

Ker pri NewBike resnično spodbujamo kolesarjenje od malih nog, v današnjem prispevku opišemo krasne in zelo lahke kolesarske poti za otroke, tiste najmlajše. Poti so primerne za tiste male nadobudneže, ki pravzaprav še nimajo pravih koles, ampak se ravnotežja učijo na poganjačkih. Izbire je več kot dovolj na vseh koncih Slovenije, zato se kar podajmo na pot.

Arboretum Volčji Potok

Pa začnimo na eni naših najljubših lokacij, v Arboretumu Volčji Potok. Izjemno lepa in preprosta pot, ki nudi čudovit sprehod za starše in lahko kolesarsko pot za malčke. V Arboretumu vas bodo vedno čakale dehteče in dišeče rastline ter cvetlice, odvisno od letnega časa pa boste lahko obiskali številne razstave, dogajanja, otroške delavnice, strokovne predstavitve in ostale dogodke. Celotna krožna pot je dolga 3 kilometre, obiščete pa jo lahko prav vse letne čase, čeprav poganjalčke priporočamo od pomladi do jeseni. Bonus? Razgibano in bogato otroško igrišče, kjer se bo vaš malček po opravljeni poti lahko brezskrbno zabaval.

Bloško jezero

Pogosto spregledan slovenski biser je ravno tako raj za malčke in malo večje otroke. Samo 1 kilometer poti okoli jezera bo poskrbel za prijetno dogodivščino, ki se ravno tako kot v Arboretumu lahko zaključi z igranjem na otroškem igrišču, poleti pa celo organizirajo poletne počitnice. Pa ni samo kolesarjenje tisto, ki privabi male in velike – poleti se boste v umetnem jezeru lahko tudi okopali in skočili na ledeno mrzel sladoled, ki bo malce omilil poletno vročino. Vse v enem, kajne?

bloško-jezero
Bloško jezero (VIR Freepik)

Divje Jezero Idrija

Ravninska pot, ki se na začetku malce vzpne in je vsekakor primerna za poganjalčke, je Pot ob Rakah, ki pripelje naravnost do Divjega jezera. Gre za naravoslovno učno pot, ki pelje po slikoviti naravi in poskrbi za imenitne razglede na bistro Idrijco. Peljali se boste po mogočnem gozdu, mimo Dobovega drevoreda, se ustavili pri studenčku s pitno vodo in čez viseči most prispeli do Divjega jezera. 2,5 km dolga pot je sicer primerna za vsak letni čas, a še posebej poživljajoča bo poleti, saj vas bosta gozd in jezero prijetno shladila.

Sprehajalna obalna pot od Fiese do Pirana

Pa skočimo malce še na morje, kjer se boste lahko sprehajali tudi pozimi. Obala pozimi ima namreč ravno tako svoj čar. Začnemo v zalivu Fiesa in se podamo na prijetno 2-kilometrsko pot do Pirana, ki ves čas poteka ob morju. Naj kot zanimivost omenimo, da je Fiesa najbrž edini kraj pri nas, kjer boste na praktično istem mestu videli tako slano morje kot sladkovodna jezera. Med slikovito potjo boste lahko občudovali tudi klif – visoko previsno steno, kjer se plastijo različne kamnine in so posebnost naše obale. Ko prispete v Piran pa je vsak nadaljnji napotek odveč – užijte krasno obmorsko mesto, oglejte si spomenik na Tartinijev trgu, obiščite akvarij in zadihajte piransko sol.

piran-slovenija
Čudoviti Piran (VIR Freepik)

Grad Kamen v Begunjah

Begunje so sicer najbolj znane po ansamblu Avseniki, tokrat pa se podamo na izlet na grad Kamen. Oz. bolj natančno, do razvalin gradu. Krožna vožnja v objemu karavanških hribov iz Begunj do razvalin je dolga 3,6 km in tako idealna za poganjalčke. Ko prispete do gradu, lahko tam postojite kratek čas ali pa se odpravite na malce daljše raziskovanje – odvisno od zmogljivosti in želja vaših najmlajših. Če se boste odločili za daljši postanek, priporočamo Lambergarjevo tematsko pot, kjer boste lahko izvedeli vse podrobnosti o zgodovini gradu. In ko se vrnete v Begunje – ne izpustite Avsenikovega muzeja, kjer boste lahko tudi čisto zares poslušali njihovo glasbo in z njimi celo zapeli. Krasna dogodivščina za najmlajše!

Izvir Ljubljanice na Vrhniki

Za kilometer daljša pot nas popelje na Vrhniko, do samega izvira Ljubljanice. Lahka krožna pot se prične pri Izviru Ljubljanice, nadaljuje mimo Vrhnike in Retovelj. Da otrokom na poti ne bo dolgčas, predlagamo obisk čisto pravih močvirskih škratov na Vrhniki. Vsak otrok dobi svojo Močvirsko beležko, kamor zbira močvirske žige in in posebne škratovske simbole. Močvirska beležka namreč otrokom pomaga pri iskanju posebnega čarobnega izreka, s katerim bodo pregnali urok močvirskih škratov. Ta simpatična aktivnost otrokom pomaga pri odkrivanju čudovite okoliške narave, hkrati pa se naučijo veliko zanimivosti o življenju na Ljubljanskem barju nekoč.

pot močvirskih škratov
Odčarajte začarano močvirje (VIR 1)

Izvir reke Krupe v Beli krajini

Pojdimo še malo na skrajni jugozahod države, v Belo kraijino. Če se boste potepali po tej dih jemajoči pokrajini, ne izpustite izvira reke Krupe, saj vas bo več kot očaral. Kratka, dober kilometer dolga pot vas bo na koncu nagradila s 30 metrov visoko apnenčasto steno, ki bo krasna kulisa za nepozabno družinsko fotografijo. V neposredni bližini obiščite tudi gozd, kjer se skriva edina znana paleolitska jama v Beli krajini, Judovska hiša.

Mini ZOO Land v Slovenskih Konjicah

Ker našim najmlajšim nikakor ne sme biti dolgčas, je idealno popotovanje s poganjalčkom ravno po živalskem vrtu. Tokrat smo izbrali mini živalski vrt v Slovenskih Konjicah, kjer boste lahko občudovali več kot 100 živali. Vrt je razdeljen na več kot 30 tematskih parkov, za najmlajše pa so seveda na voljo tudi otroška igrala. Odvisno od letnega časa bodo malčki lahko tudi jahali ponija in se udeležili različnih dogodkov in animacij za otroke. Dolžino poti si izberete sami, priporočamo pa, da si vzamete vsaj 2 uri časa.

Otok ljubezni ob Muri

Čisto za konec pa se imejmo radi in se podajmo na Otok ljubezni. Zelo kratka, a zelo ljubeča pot do naravnega otoka ob Muri je idealna za naše malčke. Svetujemo, da združite prijetno s še bolj prijetnim in se tja odpravite avgusta, kjer se odvijajo tradicionalni Burjaški dnevi. V okviru te prireditve boste spoznali preteklost in običaje krajev in ljudi, ki so se včasih borili s to nemirno reko. In ne zamudite obiska plavajočega mlina na Muri, ki ga vaši najmlajši ne boste videli nikjer drugje v Sloveniji.

otok ljubezni
Čez most na otok ljubezni (VIR 2)

Tako, pa smo zapisali, po našem mnenju, najlepše kolesarske poti za otroke, tiste najmlajše, ki se še spoznavajo lepote kolesarjenja in lepote Slovenije. Omogočite jim ta krasna doživetja in oplemenitite njihovo otroštvo z dogodivščinami, ki jih zlepa ne bodo pozabili.

  • VIR (1) Pot močvirskih škratov
  • VIR (2) Pomurec

MORDA VAM BO VŠEČ

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več iz kategorije:Družinske kolesarske poti