Družinske kolesarske poti

Kolesarske počitnice: kaj so in zakaj se na njih odpraviti čim bolj pogosto?

Kolesarske počitnice so fantastičen način za raziskovanje novih destinacij, spoznavanje novih ljudi, sklepanje novih prijateljstev in doživljanje novih kultur, hrane in pijače. Skoraj z vsakim kolesarjenjem ste na prostem, se razgibate in naučite nekaj novega. Toda ali so prava izbira za vas? In kako načrtovati kolesarske počitnice, če še nikoli niste bili na njih?

Kaj so kolesarske počitnice?

Kolesarske ture so običajno organizirane z namenom raziskovanja in doživljanja regije ali države s kolesom. Kolesarske počitnice lahko trajajo od enega dneva do več tednov.

Kolesarski dopust bo načeloma tak, kot si ga boste zorganizirali. Nekaj ur kolesarjenja, ki mu bo morda sledil lagoden odmor za kosilo? Ali pa, če bi se odpeljali na ogled vinogradov? Ali prijetno pedaliranje po obali, preden se odpravite na plažo? Zvečer pa se lahko odločite za postanek v luksuznih hotelih, kolesarskih hostlih ali najamete vilo. Kako boste preživeli večere brez kolesa, je vaša izbira ─ morda sproščujoča večerja s steklenico fantastičnega vina? Ali pa žar na plaži?

Kolesarske ture so eden najbolj fleksibilnih načinov preživljanja letnega dopusta. Vaše kolesarske počitnice bodo točno takšne, kot si jih boste zamislili.

 

Komu so namenjene kolesarske počitnice?

Praktično vsem. Idealne so za samske osebe, poročene pare in družine. Če ste začetnik, potem lahko organizirate turo, ki je manj naporna. Če ste izkušen kolesar, potem je gorska tura ali kolesarjenje v strm hrib morda izziv, ki si ga želite.

Popolne so za vse, ki želijo raziskovati nove destinacije in se povezati z naravo. Odlični so tudi za tiste, ki želijo raziskovati nova mesta in prestolnice.

Namenjene so vsem, ki želijo izstopiti iz cone udobja, izkusiti nekaj novega in sprejeti izziv po svoji meri.

Kakšne so prednosti kolesarskih počitnic?

1. Aktivne in zdrave počitnice

Odhod na dopust za mnoge pomeni pretiravanje v vsem. Ne glede na to, ali gre za hrano, pijačo, sladkarije ali vse našteto, na dopustu svoje zdravje ponavadi zanemarimo. To lahko povzroči, da se ob vrnitvi počutimo bolj izčrpani, kot smo bili pred odhodom.

Preživljanje dopusta na kolesarski turi vam pomaga, da se napolnite in osvežite. Tako kot pri običajnem dopustu se boste morda počutili utrujeni, ko pridete domov, vendar kratkoročne in dolgoročne koristi rednega kolesarjenja v določenem obdobju močno odtehtajo to manjšo nevšečnost. Ko ste na kolesarski turi, se seveda osredotočite na svoje zdravje; dajete prednost zdravi prehrani, ko potrebujete “dobre” kalorije za čas na kolesu, in praktično nenehno telovadite.

Če se odpravljate na dolge kolesarske počitnice, se boste v tednih pred odhodom osredotočili tudi na svoje zdravje in telesno pripravljenost. Pred potovanjem in po njem boste motivirani, da dosežete in ohranite višjo raven telesne pripravljenosti, z večjo zavestjo o svojem splošnem zdravju.

2. Sprostitev in uživanje v vožnji

Eden glavnih razlogov, zakaj gremo na dopust, je, da upočasnimo tempo, pozabimo na pritiske službe in vsakdanjega življenja ter se preprosto sprostimo. Počitnice pogosto naredijo ravno nasprotno. Hitimo naokoli, da ujamemo letala, se odpravimo na ogled znamenitosti, poiščemo prenočišče, gremo na kosilo in na koncu na na plažo. Na kolesarski turi smo primorani upočasniti tempo in biti pozorni na vožnjo.

Ko ste na kolesarski turi, se sprostite. Ne morete resnično hiteti skozi svojo vožnjo, ne glede na to, kako hitro živite sicer. Namesto tega se morate umiriti, kar je za nekatere lahko težavno. Živimo živahno življenje in upočasniti in uživati v vožnji je lahko izziv, a zaradi fantastičnih razgledov in dobre družbe se boste lahko hitro prilagodili.

VIR (Basil)

3. Povezanost z naravo

Če živite v živahnem mestnem središču, preživite večji del dneva v zaprtih prostorih. Živimo v svojih hišah, pisarnah in avtomobilih — vedno daleč od narave, zato je vožnja s kolesom način za ponovno povezavo.

Biti obkrožen z naravo nam pomaga, da se počutimo bolj prizemljene, lajša tesnobo in znižuje raven stresa, zato je enostavno razumeti, zakaj vam lahko daljši čas na kolesu pomaga pri ponovnem povezovanju s svetom okoli vas. Ko se počutite prizemljene, se lažje spopadate s stresom in lažje ste bolj povezani in osredotočeni na svoje naloge.

4. Pristna interakcija z domačini

Ko obiščete nov kraj na izletu z avtobusom ali izletom z ladjo, ste pogosto ločeni od okolja okoli vas, brez možnosti neposredne interakcije s pokrajino in kulturo. Vožnja s kolesom pa vas dobesedno potopi v svet okoli vas. Ves čas vaše kolesarske ture ste popolnoma obdani z vonjavami, zvoki in znamenitostmi, kar zagotavlja tisto resnično pristno izkušnjo, ki ste jo iskali.

Ko kolesarite mimo obcestne tržnice, da kupite sveže iztisnjen mangov sok, se lahko mimogrede še pogovorite z domačini, kar boste verjetno zamudili, ko bo vaš turistični avtobus drvel proti trgovskemu središču naslednjega velikega mesta. Ko se vozite s kolesom, ste bolj pozorni na svet okoli sebe, bolj komunicirate s svojim okoljem in doživite boljšo izkušnjo potovanja.

5. Ustvarjanje nepozabnih spominov

Vrhunec osredotočanja na vaše zdravje, upočasnitev in povezovanje z resnično izkušnjo pomaga ustvariti spomine, ki jih ne boste pozabili. Kolesarjenje po tuji deželi z novimi in starimi prijatelji, medtem ko uživate v pogledih in vonjavah ulic in mest, se vam bo zagotovo za vedno vtisnilo v spomin.

Turno kolesarjenje v naših mislih izstopa kot resnično pristno doživetje, kjer so vsak dan vključeni vsi čuti. Zato se boste vedno spominjali in cenili končne podrobnosti vsake kolesarske ture, na katero se odpravite.

kolesarjenje v sloveniji

Začnete lahko v Sloveniji, ki ponuja ogromno krasni kolesarskih poti (VIR 1)

Kaj ne sme manjkati na kolesarskih počitnicah?

Med bistvenimi pripomočki, ki ne smejo manjkati, vam najprej svetujemo komplet za nujno popravilo vašega kolesa in črpalko za vzdrževanje napolnjenosti pnevmatik. Ker boste včasih prisiljeni stopiti s kolesa in ga zapustiti, na primer med nakupovanjem, si omislite močno zaščito pred krajo, da se izognete neprijetnim presenečenjem.

Če kolesarite izven mest, razmislite o pripravi lekarniškega kompleta z opremo za prvo pomoč. Pri orientaciji vam bosta pomagala tudi GPS in cestni zemljevid.

Kar zadeva oblačila, vzemite le najnujnejša oblačila, in sicer lahka oblačila v primeru visokih temperatur in najbolj vroča za sveže vreme in noč. Za družinske izlete ne pozabite vzeti nepremočljivih oblačil,v primeru muhastega vremena.

Če nameravate spati na prostem, pripravite opremo za kampiranje (šotor, spalno vrečo, štedilnik, žepne svetilke …), pa tudi higienske pripomočke.

In seveda, postavite svojo varnost na prvo mesto! Zato je nujno, da imate s seboj čelado za otroke, zadnjo (rdečo), sprednjo (belo) in stransko (oranžno) luč, da se ne skrivate s torbami in ostalo kolesarsko opremo. Če želite povečati vidljivost in se voziti v miru, poskrbite za odsevne dodatke.

VIR (1) Slovenia Cycling Holidays

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Družinske kolesarske poti