Zdravje

10 krasnih razlogov, zakaj potovati s kolesom

razgledi-na-kolesu

Vsako raziskovanje s kolesom je lahko začetek čudovite pustolovščine, zato se podajmo na to pot!

Potovanje s kolesom, naj bodo klasična ali električna kolesa, je namreč dejavnost, ki jo lahko izvaja vsak, tudi če že dolgo ni kolesaril. Je tudi dejavnost, ki je izjemno primerna za vse starostne skupine. Vse, kar potrebujete, je želja po avanturi. In ker to berete, ste verjetno že odločeni, da se boste na vaše poti podali s kolesom. Tukaj je deset dobrih razlogov, ki bodo tista pika na i, da spakirate (potovalne) torbe in kolo ter se čimprej odpravite na svež zrak.

1. Kolesarjenje omogoča uživanje v svobodi

Ko potujete s kolesom, lahko občutite svobodo. Svobodno se gibate in niste odvisni od časovnih omejitev. Lahko spite, kjer želite (če imate s seboj šotor), sledite svojemu ritmu in poslušate svoje telo. Samo zato, ker ste na svoj seznam dodali določen postanek, še ne pomeni, da morate tam ostati ali sploh iti tja. Svoboda, ki jo občutite na kolesarskem izletu, je neskončna.

svoboda-na-kolesu
VIR (Freepik)

2. Uživate v prilagojenem in prilagodljivem potovanju

Svet je na dlani, ko potujete s kolesom. Samo vi imate popoln nadzor nad svojim potovanjem: kdaj oditi, kam iti in s kom. Ne glede na to, ali se na pot odpravite sami, s spremljevalcem ali z družino, bo vaše kolesarsko potovanje nepozabno. Imate toliko manevrskega prostora, da ustvarite svoj načrt poti in ga nato sproti spreminjate – izjemna priložnost za pustolovščino po meri!

3. Poskrbite za planet

Ko pedalirate do vašega cilja, drastično zmanjšate svoj ogljični odtis. Odločitev za potovanje s kolesom pomeni tudi odločitev za zaščito planeta in našega okolja. To je potovanje, na katerem se lahko brez slabe vesti dobro počutite.

4. Naredite veliko za vaše zdravje

Vrtenje pedal se bo hitro povečalo in vaše telo vam bo hvaležno za vse te kilometre. In ne skrbite, fizične aktivnosti se boste navadili. Več kot kolesarite, lažje bo vaše dihanje, obseg gibanja se bo izboljšal in postopoma boste ugotovili, da lahko kolesarite dlje. Odpraviti se na kolesarsko potovanje pomeni telovaditi, ne da bi se tega zavedali.

Predvsem zdravniki priporočajo kolesarjenje, saj se ob telesni aktivnosti nadihate tudi svežega zraka, kar je odlično za vaše zdravje.

kolesarjenje za zdravje
Kolesarjenje ima številne prednosti za zdravje (VIR 1)

5. Spoznate čudovite ljudi

Na kolesarskem potovanju boste pritegnili nekaj pozornosti in radovednosti z vsemi svojimi dodatki, pritrjenimi na kolo. Ljudje se bodo ustavili, da bi se pogovarjali z vami, postavljali vprašanja in vas spodbujali, zato se pripravite na nekaj druženja. Ko si na kolesu, se lažje povežeš z ljudmi. To je odlična priložnost, da spoznate domačine in dobite njihove predloge za najboljše regionalne in nacionalne kulturne dejavnosti in restavracije, ki jih lahko obiščete, ko raziskujete nov kraj.

Ko naletite na druge kolesarje, lahko delite nasvete, se pogovarjate o svojih izkušnjah in dobite nove ideje o krajih, ki jih lahko obiščete. In morda odkolesarite tudi skupaj na pijačo. Videli boste, da je kolesarska skupnost zelo prijetna in gostoljubna, zato boste kmalu boste našli svoje mesto v njej.

6. Raziskujete kulturno dediščino

Ko se odpravite s kolesom, boste imeli čas za raziskovanje krajev kulturne dediščine na izbrani poti. Francija npr. je ena vodilnih v kolesarskem turizmu in obstaja veliko poti, ki vam bodo pomagale pri raziskovanju kulturnih znamenitosti države. Kolesarska pot La Vélodyssée se vije skozi tri regije in devet departmajev, kar vam ponuja toliko novih znamenitosti, ki si jih lahko ogledate na poti. Naužijte se razgledov, ki jih na poti ne smete zgrešiti. Poleg tega potovanje s kolesom podpira lokalno gospodarstvo in vam daje priložnost, da preizkusite gurmanske specialitete.

Velodyssée 2013 - Vendée
Francoska kolesarska pot (VIR 2)

7. Lahko se sprostite in si vzamete čas

Ker je kolesarsko potovanje samo po sebi počasnejše, si lahko vzamete čas za ogled in opazovanje okolice. To vam daje čas, da izberete svoj ritem, poslušate svoje telo in se sprostite. Ker je to najverjetneje vaš dopust, bi to morali kar najbolje izkoristiti. Izberite torej vaš tempo in se prepustite. Se sicer radi potapljate? Si želite piknik ob prijetni reki? Zakaj se ne ustavite dvakrat? Uživajte v trenutku in se sprostite, preden skočite nazaj na kolo. Potovati s kolesom pomeni živeti v svojem tempu.

8. Vrnete se k naravi

Na kolesu lahko opazujete vse okoli sebe. Ker niste v zaprtem vozilu, lahko uživate v vsem, kar narava ponuja. Ker kolesarske poti običajno potekajo po majhnih cestah, so živali (in kolesarji!) varne in se ne bojijo pokazati. Med vožnjo se bodo rastline in pokrajine spreminjale in vam ponujale popolnoma drugačne poglede. To je odlična priložnost, da se naužijete narave.

kolesarjenje po sloveniji
Ribniško jezero, krasna kolesarska desitnacija v Sloveniji (VIR Freepik)

9. Ne potrebujete visokega proračuna

Prednost kolesarskega izleta je, da ga je mogoče oblikovati tako, da ustreza vsakemu proračunu. Potovanje boste organizirali vnaprej in načrtovali, koliko boste porabili. Za bencin vam ne bo treba porabiti ničesar, zato se lahko odločite, da boste porabili več za zunanje dejavnosti, vstopnine ali restavracije. Ne glede na to, ali se odpravljate na veliko razkošno potovanje ali potujete z omejenim proračunom, v vsakem primeru načrtujete nekaj dobrih postankov na poti!

10. Odklopite se od vsakdanjika

Ko potujete s kolesom, se lahko odklopite od vsakodnevnih rutin. Brez obremenjevanja z javnim prevozom, mestnimi zastoji ali glasnim okoljem. Na poti se odklopite od dela, se sprostite in osredotočite na to, kar se dogaja v tem trenutku. In zakaj ne bi popolnoma prekinili povezave? Poslovite se od mobilnih telefonov in družbenih medijev ter pozdravite svoje kolo in naravo. Ko se odločite za ta način potovanja, boste odkrili prednosti resničnega pobega od vsakdanjega dneva. Na koncu si boste želeli le eno: ponovno se odpraviti s kolesom na pot!

s-prijatelji-na-kolesu
S prijatelji na pot (VIR Freepik)

Torej, ste pripravljeni na avanturo?

NewBike vam pri tem pomaga z vrhunskimi kolesi, strokovnim svetovanjem in odličnim servisom. Oglasite se v naših poslovalnicah in na podlagi naših izkušenj vam bomo temeljito pomagali pri pripravi na nepozabno dogodivščino!

Preverite tudi najlepše kolesarske poti po Evropi, o katerih smo pisali pred kratkim.

  • VIR (1) Transportation UCLA
  • VIR (2) Cycling Lavelodysse

MORDA VAM BO VŠEČ

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več iz kategorije:Zdravje