Zdravje

Katere mišice delajo pri kolesarjenju z električnimi kolesi in ali lahko električno kolo pomaga do ravnega trebuha?

katere-mišice-delajo-pri-kolesarjenju-naslovna

Če se sprašujete, katere mišice najbolje trenirate s kolesarjenjem na e-kolesu, boste presenečeni, da se ne krepijo samo mišice nog. Pravzaprav vam e-kolo omogoča vadbo še ostalih mišičnih skupin, ki so pomembne za vaše psihofizično počutje.

Poglejmo torej, katere mišice delajo pri kolesarjenju z električnimi kolesi oz. jim trening z električnim kolesom zagotovo najbolj koristi:

  • Glutealne ali zadnjične mišice
  • Mišice nog
  • Mišice rok
  • Trebušne mišice

Lepota te oblike vadbe ali rekreacije je dejstvo, da lahko najpomembnejše mišične skupine telesa vadite z različno intenzivnostjo.

katere mišice delajo pri kolesarjenju

Kolesarjenje je odlično za skoraj vse mišične skupine (VIR 1)

E-kolo je popolno za napeto zadnjico!

Kolesarjenje je kot nalašč za toniranje zadnjice in vitkost pasu. Kolesarjenje z e-kolesom prinaša precejšnje koristi celotni mišični skupini zadnjice, ki jo sestavljajo gluteus maximus, gluteus medius in gluteus minimus. Vse te tri mišice razgibamo skoraj tako kot pri klasičnih počepih.

Pravzaprav so tako boki kot noge odvisni od mišic zadnjice, ker delujejo kot povezovalni elementi med zgornjo in spodnjo polovico. Za najboljšo učvrstitev zadnjice si lahko pomagate predvsem na dva načina.

Prvi je predaliranje stoje. Morda je nekoliko neudobno, vendar je precej učinkovit način, vreden eksperimentiranja.

Drugi način je povečanje intenzivnosti pedaliranja in s tem se poveča tudi napor zadnjičnih mišic. Težavnost lahko povečamo tako, da razmišljamo o kolesarjenju po hribu navzgor in maksimalno omejimo raven pomoči pri vrtenju pedal e-kolesa.

E-kolo je odlično za trening mišic nog

Seveda imajo največjo korist od telesne aktivnosti na e-kolesu mišice spodnjih okončin.

Pravzaprav so te mišice tiste, ki prenašajo gibanje na kolesu in pri svoji aktivnosti porabljajo energijo. Pri vsakem pritisku na pedala stegna sodelujejo z mišicami biceps femoris in quadriceps. Vendar pa se aktivirajo tudi mečne mišice (vključno z gastrocnemiusom in soleusom).

Vsak posamezen gib pedala lahko torej premakne različne mišice. Na eni strani kvadriceps potisne pedal navzdol; po drugi strani pa mišice zadnjega stegna pomagajo pri dvigu stopal. Te mišice s svojim menjavanjem vodijo do popolnega gibanja pedala.

mišice nog

Mišice nog, ki delajo pri kolesarjenju (VIR 2)

Kaj pa mišice na rokah?

Če so pri e-kolesu zagotovo najbolj trenirane mišice nog, morate vedeti, da imajo od kolesa koristi tudi mišice rok, ki ne ostanejo pasivne, kot se morda zdi na prvi pogled. Pravzaprav pedaliranje še naprej obremenjuje biceps, ki je sprednja mišica roke, in triceps, ki je zadnja mišica.

Vloga teh mišic pri pedaliranju je zelo pomembna, saj je njihova naloga podpirati težo telesa in uravnotežiti trup med vadbo. Poleg tega so te mišice obremenjene, ker morajo krmiliti krmilo in pomagati ohranjati ravnotežje. Nenazadnje morajo mišice rok ohranjati pokončni položaj trupa pri nenehnih spremembah smeri ter vzponu in spustu.

Kako razviti trebušne mišice z vožnjo električnih koles?

Če želite učinkovito uporabiti kolo za napete trebušne mišice, morate voziti s pravilno držo in na pravi način. Vožnja z e-kolesom na vadbo, v pisarno, na potovanje ali v trgovino lahko znatno okrepi postavo in utrdi mišice, če se izvaja pravilno.

Najboljši načini za vožnjo z e-kolesom, ki vodijo do popolnih trebušnih mišic

Povečanje hitrosti pri vožnji navkreber je lahko za mnoge kolesarje težko. Vendar pa je to eden učinkovitejših načinov za lepe trebušne mišice. Čeprav lahko traja nekaj časa, preden začnete opažati napredek, bo kolesarjenje naredilo čudeže pri neprekinjenem toniranju trebušnih mišic. Poleg tega vam različni telesni položaji, ki jih naredite med kolesarjenjem, prav tako dajo želeni rezultat. Če na primer stojite pokončno in se nagnete proti krmilu, skrčite mišice v spodnjem delu telesa, s čimer povzročite večji pritisk in oblikujete trebušne mišice.

Še en namig je, da držite rebra pri miru in med vrtenjem pedal povlečete noge proti rebrom. To tudi napne prsni koš in tonizira trebušne mišice. Obstajajo tudi drugi načini, kako lahko z električnim kolesom razvijete boljše trebušne mišice. Spodnji nasveti vam bodo pomagali povečati možnosti za popoln rezultat.

Sedite naravnost

Če med vožnjo s kolesom ohranjate dobro držo, boste razvili trebušne mišice in druge mišične skupine v telesu. Najboljša drža telesa pri kolesarjenju za izgradnjo trebušnih mišic je vzravnano sedenje. Najbolje bi bilo, če bi se izognili sklonjenemu položaju, da čim bolj izkoristite vsak trenutek, porabljen za učinkovito izboljšanje kardiovaskularnih mišic. Ne pomaga pri krčenju osrednjih mišic v trebuhu.

Večina električnih koles ima funkcijo nastavitve sedeža, ki uporabnikom omogoča, da sedež prilagodijo svoji višini in se udobno vozijo. Ko je sedež nastavljen na pravo razmerje, bi morali biti na kolesu sposobni sedeti naravnost.

optimalni položaj med kolesarjenjem

Idealni položaj na kolesu (VIR 3)

Napnite trebušne mišice

Zategovanje trebušnih mišic med kolesarjenjem ima veliko prednosti. Ta dejavnost je podobna klasičnim trebušnjakom. Med kolesarjenjem morate le sesti na sedež in zagotoviti, da napnete trebušne mišice, da se vaš srednji del pravilno napne. Upoštevati morate, da je za spremembo potrebno precej časa. Vendar pa boste v nekaj dneh po izvajanju te vaje začeli čutiti spremembe, kar je znak izboljšanja. Zato priporočamo, da med poganjanjem kolesa nenehno napenjate trebušne mišice.

Izmenično sedajte in vstajajte

Premikanje navzgor in navzdol po kolesu lahko pripomore k večji energiji pri vožnji z električnim kolesom. To je preprost trik, ki ga občasno izvajajo tako profesionalni kot običajni kolesarski navdušenci, vendar se večina kolesarjev ne zaveda prednosti te zabavne dejavnosti. Če zadnjico dvignete s sedeža in vrtite pedala, nato pa se usedete nazaj, medtem ko nadaljujete s pedaliranjem, lahko močno izboljšate razvoj trebušnih mišic.

Strokovnjaki za fitnes to metodo imenujejo tehnika vstajanja in verjamejo, da pomaga pri oblikovanju trebušnih mišic. Uporaba te tehnike za daljše obdobje povzroči obremenitev spodnjega dela telesa in pomaga razviti trebušne mišice.

Izvajajte trebušnjake na svojem e-kolesu

Trebušnjaki niso omejeni le na izvajanje doma ali v fitnes centrih. Trebušnjake lahko izvajate tudi med vožnjo z električnim kolesom. Izvajate in dokončate lahko različne trebušnjake s poganjanjem pedal in večkratnim stiskanjem trebušnih mišic navznoter, medtem ko sedite na sedežu. S to enostavno vajo lahko v trenutku napnete trebušne mišice in razvijete trebušne mišice.

fant-na-električnem-kolesu

VIR Puch

Izberite najboljši čas dneva

Izbira najboljšega časa za vadbo trebušnih mišic na kolesu vam lahko pomaga povečati kolesarsko izkušnjo. Najboljši čas za razvoj mišic v spodnjem delu trebuha je zjutraj, ko imate prazen želodec. Če želite kar najbolje izkoristiti svojo energijo, poskrbite, da ne jeste ničesar, preden se odpravite na kolo. Ko imate preveč krvnega sladkorja, vaše telo porablja zaloge energije v maščobnem tkivu, kar ovira hiter razvoj vaših trebušnih mišic. Kolesarjenje na prazen želodec pomaga vašemu telesu kuriti več maščob in tonizira trebušne mišice.

  • VIR (1) Merlin Cycles
  • VIR (2) Vivavelo
  • VIR (3) Pete and books

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Zdravje