Zdravje

Kaj se dogaja z vašim telesom, če greste na kolo prav vsak dan?

na-kolo-naslovna

Ne glede na to, kakšno je vaše zdravje ta trenutek, so koristi vsakodnevnega kolesarjenja izjemne. Predvsem obstaja tudi nešteto načinov, kako vključiti redno kolesarjenje v svoj urnik.

Da boste lahko začeli opažati spremembe, svoji dnevni rutini dodajte 30 minut kolesarjenja. Toda preden začnete, se pogovorite s svojim zdravnikom, še posebej, če imate kakršne koli osnovne zdravstvene težave. Vložite čas in denar v vrhunsko kolo, kakovostno opremo in primerna oblačila. Kolo prilagodite tudi svoji višini in poskrbite za pravilno nastavitev pozicije, kar zmanjša obremenitev vašega telesa zaradi slabe drže in oblike. Ne glede na to, ali izberete električna kolesa ali klasična, spremembe bodo vidne.

Poglejmo torej, kako bo vsakodnevno kolesarjenje spremenilo vaše telo.

Izboljšali boste duševno zdravje in delovanje možganov

Vadba je še vedno pogosto priporočilo za vse, ki želijo izboljšati svoje duševno zdravje in delovanje možganov z dobrim razlogom: deluje, predvsem zaradi sproščanja adrenalina in endorfinov. Endorfini pomagajo pri boljšem počutju in zmanjšajo stres, še posebej, ker se sproščajo v tandemu z adrenalinom. Čeprav to velja za večino vadb, se je posebej kolesarjenje izkazalo za učinkovito.

Ugotovljeno je bilo, da je kolesarjenje še posebej učinkovito pri starostnikih. V študiji iz leta 2019 so ugotovili, (1) da je kolesarjenje na prostem povezano z boljšimi kognitivnimi funkcijami in dobrim počutjem pri starejših prebivalcih.

Sklepi ne bodo obremenjeni

Kolesarjenje za razliko od vadbe, ki od telesa zahteva, da nosi več lastne teže, zlasti na sklepih, omogoča odlično vadbo za srce in ožilje brez večjih fizičnih posledic. Za mnoge so lahko vaje, ki bolj obremenijo sklepe, boleče in včasih celo škodljive. Vadba z majhno obremenitvijo, kot je kolesarjenje, zagotavlja enake prednosti kot vadbe z večjo obremenitvijo, kot je tek, le brez večjega tveganja.

Ker je varnejša, je tovrstna vadba priporočljiva tako rekoč za vse, tudi za tiste z osnovnimi težavami, ki prizadenejo sklepe, kot je artritis, pa tudi za nosečnice.

e-kolo in sklepi
VIR 2

Izboljšano zdravje srca in ožilja

Verjetno eden najpomembnejših sistemov vašega telesa, vaš srčno-žilni sistem, vključuje motor vašega telesa: vaše srce. Ker gre za kardiovaskularno vadbo z majhno obremenitvijo, je kolesarjenje odličen način za izboljšanje zdravja srca brez tveganja, da bi pretiravali. To pomeni, da lahko vadite, ne da bi pri tem ogrozili druge dele telesa. Koristi so dejansko merljive.

V študiji Univerze v Glasgowu, ki je v petih letih vključevala 260.000 ljudi (3), so raziskovalci ugotovili, da kolesarjenje zmanjša tveganje za srčne bolezni za kar 50 %.

Lažje uravnavate telesno težo

Če želite ohraniti zdravo težo ali shujšati, morate porabiti enako število ali več kalorij, kot jih vnesete. Ker kolesarjenje porabi na stotine kalorij na uro (odvisno od vaše teže in intenzivnosti), je to učinkovit način za povečanje števila porabljenih kalorij.

V študiji iz leta 2018 v Journal of Education and Training Studies (3) so raziskovalci poročali, da lahko kolesarjenje pomaga zmanjšati telesno maščobo, hkrati pa spodbuja uravnavanje telesne teže.

manjša telesna teža
VIR 4

Povečate kapaciteto pljuč

Globoko vdihniti zrak je nekaj, kar mnogi od nas pogosto jemljemo za samoumevno. Toda takoj, ko začnete pokašljevati, je jasno, zakaj zdravniki priporočajo, da pazite na zdravje svojih pljuč. Opustitev kajenja npr. in vadba lahko precej izboljšata vaše splošno zdravje pljuč. Večkrat ko greste na kolo, bolj se bo izboljšalo tudi zdravje vaših pljuč.

Zdravniki prav tako ugotavljajo, da je kolesarjenje učinkovita in terapevtska možnost za tiste z že prisotnimi osnovnimi boleznimi pljuč.

Nižji holesterol

Ko dosežete določeno starost, postane holesterol redna tema pogovorov z zdravnikom. Holesterol olajša proizvodnjo vitamina D in pomaga pri prebavi. Vsakdo ima vsaj malo holesterola, a če se kopiči preveč holesterola, zlasti LDL, se ta začne povezovati z drugimi snovmi. Posledica tega je, da telo tvori obloge, ki se kopičijo v arterijah. Sčasoma bo to povzročilo bolezni srca in druge srčno-žilne zaplete.

Ko znižate holesterol, zmanjšate tveganje za možgansko kap in srčni infarkt, ki sta povezana z visokim holesterolom in srčnimi boleznimi.

Izboljšate motorično funkcijo in držo

Ko se staramo, ponavadi izgubljamo ravnotežje, zaradi česar mnogi zdravstveni strokovnjaki priporočajo uvajanje vadbe, na naše urnike. Ker večino dni preživimo za pisalno mizo, večji del življenja pa za računalniki ali telefoniranjem, so lahko dolgoročne posledice resne.

Zaradi vse bolj sedečega življenjskega sloga in posledično zmanjšanega občutka za ravnotežje, se možnosti padca ali poškodb povečujejo. Vožnja s kolesom je sama po sebi ritmična, temelji na koordinaciji rok in oči, ki se izvaja z enakomernimi gibi, medtem ko ohranjate ravnotežje. To vam daje priložnost, da nadaljujete z vadbo ravnotežja in izboljšate koordinacijo.

mestno-kolo-drža
Boljša drža je pokončna drža (VIR Freepik)

Znižate krvni tlak

Ena od prvih stvari, ki jih zdravnik ali medicinska sestra ocenita, ko greste na pregled, je vaš krvni tlak. Z merjenjem krvnega tlaka iščejo dokaze, da vaše srce učinkovito črpa in da kri nemoteno teče po telesu. Vadba je eden najučinkovitejših načinov za ohranjanje zdravega srca in krvnega tlaka. Če vzdržujete zdrav krvni tlak, se zmanjšajo možnosti za nastanek bolezni srca. Kolesarjenje se je izkazalo za učinkovito orodje za ohranjanje vašega krvnega tlaka v zdravem območju.

Izboljšate imunski sistem

Nihče noče zboleti, četudi gre za preprost prehlad. Za boj proti sezonskim alergijam in smrkanju se mnogi obrnejo na dodatke in higieno kot glavno obliko obrambe. Vendar tudi z najboljšimi dodatki in najzahtevnejšo higieno pozabljate na ključen korak v boju proti okužbam. Da bi čim bolj okrepili svoj imunski sistem, ne pozabite dodati vožnje s kolesom. Poleg izboljšanja vašega splošnega zdravja in dobrega počutja se kolesarjenje izkazuje tudi kot jasna sestavina pri ohranjanju vašega zdravja, ko gre za bolezen.

Pravzaprav nedavne študije kažejo obetavne rezultate, zlasti ko gre za izboljšanje vaše sposobnosti za boj proti boleznim dihal. V študiji iz leta 2020 (5), ki jo je objavila pobuda za javno zdravje v nujnih primerih COVID-19, so raziskovalci ugotovili, da lahko telesna dejavnost okrepi imunski sistem v boju proti okužbam dihal, kot je prehlad ali COVID-19.

Bolje spite

Če imate težave s spanjem, to morda ni le stres zaradi službe ali družine, ampak tudi vaše vadbene navade. Telovadba je že dolgo povezana z boljšim spanjem.

Da bi videli koristi vsakodnevnega kolesarjenja pri spanju, ne potrebujete dolgotrajne rutine in številnih leta vadb. 30 minut dnevno zmerne aerobne vadbe bo zadostno vplivalo na vaš spanec.

odličen-spanec

Preprečite in obvladujete sladkorno bolezen

Sladkorna bolezen je kronično stanje, ki vpliva predvsem na to, kako vaše telo pretvarja hrano v energijo, zlasti ko gre za preproste ogljikove hidrate in sladkorje. Če je sladkorna bolezen neurejena, lahko povzroči izgubo okončin ali celo smrt v nekaterih primerih. Redna rutina kolesarjenja je dokazano povezana z nižjo stopnjo sladkorne bolezni. Skočiti na kolo je tudi učinkovit način za znižanje krvnega tlaka, tudi za tiste, ki že živijo s sladkorno boleznijo tipa 2.

  • VIR (1) NIH
  • VIR (2) Sixthreezero
  • VIR (3) The BMJ
  • VIR (4) Stromer Bike
  • VIR (5) NIH

 

MORDA VAM BO VŠEČ

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več iz kategorije:Zdravje