Kolesarske poti Kranjska Gora

Kolesarjenje Kranjska gora – zapišemo 3 najlepše kolesarske poti

kranjska-gora-kolesarske-poti-naslovna

Danes se odpravimo na skrajni severozahod Slovenije, natančneje v Julijske Alpe oz. njen del, Zgornjesavsko dolino. Tu med drugim leži tudi Kranjska Gora. Julijske Alpe so impresiven del Slovenije, ki ponuja neokrnjeno naravo, zato je vedno bolj v porastu tudi ekoturizem. Tu najdemo visoke skalnate pečine, ki spominjajo na veličastnost Dolomitov, medtem ko travniki z divjimi cvetlicami obkrožajo številne robustne gorske ceste in nekoliko spominjajo na Avstrijo ali Švico. Hkrati pa v strmih zelenih dolinah naletite na ogromna jezera in svetlo zelene, smaragdne reke osupljive lepote.

V Zgornjesavski dolini sta največji mesti Jesenice in Kranjska Gora, kolesarili pa boste najverjetneje mimo vseh manjših, slikovitih vasic in naselij. To so Moste, Potoki, Blejska Dobrava, Lipce, Koroška Bela, Slovenski Javornik, Javorniški Rovt, Podkočna, Kočna, Prihodi, Planina pod Golico, Plavški Rovt, Hrušica, Dovje, Mojstrana, Belca, Srednji Vrh, Gozd Martuljek, Rateče in Podkoren.

Kolesarjenje Kranjska Gora

Kranjska Gora je znana po svoji kulturi zimskih športov, deloma tudi zaradi bližine doline Planice, svetovno znanega središča smučarskih skokov. Če ste bolj izkušeni kolesarji, se podajte na Slovenia cycling challenge; izredno naporen vzpon na goro Špik, ki bo pokazal, iz kakšnega testa ste.Velja za enega najtežjih vzponov v Evropi, zato ga ne priporočamo tistim s slabo kondicijo!

A če te kondicije nimate in bi se želeli izogniti pretiranemu vzpenjanju, na srečo obstajajo čudovite kolesarske poti v dolini. Najdete namreč številne urejene in poznane poti, kot so:

  • 28 km dolga Kolesarska pot Jureta Robiča (D-2), ki poteka od Jesenic preko Kranjske Gore do mejnega prehoda Rateče
  • 11 km dolga urejena kolesarska pot iz Kranjske Gore do Belopeških jezer
  • Kolesarska pot treh dežel s pričetkom na tromeji z Avstrijo in Italijo, kjer lahko skozi dolino Radovne skočite tudi do Bleda
  • Kar 232 dolga Krožna kolesarska pot iz Kranjske Gore, ki vodi preko Bleda, Bohinja, Tolmina, Kobarida, Bovca in Vršiča nazaj v Kranjsko Goro

Sicer pa se vedno lahko usedete na električna kolesa – v tem primeru boste vsako pot premagali brez težav, doživetje pa bo nepozabno!

kolesarska pot jureta robiča

Kolesarska pot Jureta Robič (VIR 1)

Mi pa smo tokrat pa smo izpostavili 3 kolesarske poti, ki jih toplo priporočamo.

Od Begunj do Kranjske Gore mimo Jesenic

Slikovita, 40 km dolga pot se prične v Begunjah in prečka celo Zgornjesavsko dolino. Začne se s pogledom na Kamniško-Savinjske Alpe, kjer lahko občudujete zasnežene vrhove z visokimi zelenimi pašniki. Domačini iz Ljubljane pogosto pridejo sem po košček narave. Preden začnete, si oglejte ruševine gradu Kamen, ne pozabite pa tudi na Avsenikov muzej. Nadaljujte do Lesc (kjer lahko v poletni vročini skočite tudi na naravno kopališče Šobec) naprej mimo Žirovnice, Jesenic, Hrušice, Mojstrane in Gozda Martuljka, kjer prispete do vašega cilja, Kranjske Gore.

kranjska gora

Kranjska Gora (VIR 2)

Od Kranjske Gore do prelaza Vršič

12 km dolgo pot z 800 m vzpona pričenete v Kranjski Gori, v dolini Save na severni strani prelaza. Iz mesta se cesta vije proti jugu okoli jezera Jasna in po položnem začetku cesta spet prečka reko Pišnico, kjer se dvigne do naklona 9 %, ko pridete do prve serpentine. Na celotni poti je oštevilčenih 50 serpentin oz. vzpenjajočih se ovinkov, od tega s kranjskogorske strani 24, 26 pa s trentarske strani. Vzpon se začne v bukovem gozdu in ko dosežete tesne tlakovane ovinke oštevilčene od 5 do 9, nakloni dosežejo 15 %.

Nad serpentino 8 stoji Ruska kapelica. Med prvo svetovno vojno je Avstro-Ogrska zgradila prelazno cesto za oskrbo svojih sil na soški fronti. Cesto so zgradili in vzdrževali ruski vojni ujetniki kot del prisilnega dela. Marca 1916 je snežni plaz zasul eno od teh taborišč in ubil okoli 400 ujetnikov in 10 njihovih paznikov. Prelaz se je leta 2006 zato v spomin na tragedijo preimenoval v Rusko cesto.

prelaz-vršič

Prelaz Vršič (VIR Freepik)

Po kratkem predahu v klancih pridejo ovinki od 10 do 16, ki imajo naklon 12 % in 13 %. Na tej točki postanejo veličastni apnenčasti stebri bolj vidni. Sploh serpentina 17 je izjemno fotogenična, zato se le ustavite in občudujte pogled.

Za ovinkom 24 je še zadnji vzpon, preden se cesta na vrhu prelaza zravna. Po stranski cesti se vzpnite se še do Poštarske koče in si oglejte Ajdovsko deklico, kamniti obraz Poganke v apnenčasti skali.

Dodatne poti

Za daljšo vožnjo ter obojestranski vzpon in spust kolesarite čez prelaz proti Trenti na južni strani, preden se čez prelaz spet vrnete v Kranjsko Goro.

Opomba o cestnih površinah: trentarska stran prelaza je strmejša od kranjskogorske in z boljšo podlago (brez kamnitih vogalov kot na kranjskogorski strani). Zato je vzpon iz Kranjske Gore in spust v Trento idealen način za vožnjo preko prelaza Vršič.

Če pa si želite celodnevne vožnje (približno 87 km in 2100 m vzpona), sledite dolini Soče do Kal-Koritnice, nato pa se odpravite proti severu do italijanske meje in se prek Trbiža in Rateč vrnite v Kranjsko Goro.

Od Ribnega do Kranjske Gore preko Radovne

96 km dolga pot s 1200 m vzpona vas od hotela Ribno vodi skozi vasi in polja do Blejskega jezera. Sledite zahodni strani jezera in mimo veslaškega centra prečkate železnico ter se povzpnete v Gorje in Krnico.

Od tu se skozi krasne gozdove in polja priključite na redko poseljeno dolinsko cesto Radovne. Reka Radovna slovi kot najlepša in najčistejša reka na Gorenjskem, s pitno vodo pa oskrbuje tudi ves Bled.

Vzpenjanje je enakomerno do Zgornje Radovne, ko tabla zaznamuje naklon 18 %, vendar je najstrmejši del hitro mimo. Po vzponu se hitro spustite do dolinske ceste pri Mojstrani, kjer je Slovenski planinski muzej. Mojstrana je bila izhodišče prvih planincev, ki so leta 1778 osvojili Triglav.

radovna

Celotna kolesarska pot v Radovni (VIR 3)

Iz Mojstrane se pot nadaljuje po asfaltirani kolesarski stezi v dolžini približno 20 km skozi idilično naravo do Kranjske Gore, med drugim prizorišča svetovnega pokala v alpskem smučanju za moške.

Od tu naprej lahko izbirate med številnimi možnostmi:

  1. Kavica in vrnitev v dolino po kolesarski poti do Jesenic, nato kratek oster vzpon na Lipce in vožnja nazaj na Bled.
  2. Nadaljujte približno 7 km po kolesarski poti in se po dolinski strani povzpnete do Nordijskega centra Planica. Morda najpomembnejše prizorišče na svetu za smučarske skoke in smučarske polete, ki je bilo priča desetinam svetovnih rekordov. Gosti pa tudi tek na smučeh, zipline, curling in drugo. Poleti lahko celo tečete na smučeh v podzemnem tunelu, ohlajenem na -2°C!
  3. Za zahtevnejši podaljšek se lahko podate na prelaz Vršič, kot opisano zgoraj.

Kolesarjenje Kranjska Gora prinaša številne užitke in nepozabne spomine, zato ne odlašajte – na voljo so kolesarske steze za vse zahtevnosti!

  • VIR (1) Mojstrana
  • VIR (2) Slovenia info
  • VIR (3) Mojstrana

Comments are closed.