Kolesarske poti

Kolesarske poti Avstrija – 7 razburljivih poti, ki jih morate obiskati!

Ker je slikovita Avstrija naša soseda in zato hitro dostopna, tokrat zapišemo nekaj idej za načrtovanje kolesarske avanture v Avstriji. Krasna dežela podobno kot Slovenija ponuja slikovite reke in jezera, idilične vasice, zgodovinska mesta in čudovite gore – in vzeti kolo na vlak ravno tako ni problem.

Avstrija ima sicer obsežno mrežo več kot 10.000 km dobro razvitih in večinoma asfaltiranih kolesarskih poti, številni ponudniki nočitev z zajtrkom pa so kolesarjem prijazni. Tukaj je naš izbor 7 najbolj slikovitih in razburljivih kolesarskih voženj.

Čudovita avstrijska pokrajina (VIR Freepik)

1. Vorarlberška pot in krog okoli Bodenskega jezera

Srednjeveško alpsko mesto Bludenz, obdano z veličastnim gorskim ozadjem in ugnezdeno med petimi dolinami, je odlično izhodišče za to pustolovščino. Bludenz je zlahka dosegljiv z vlakom in poleg kolesarjenja ponuja tudi možnost pohodništva in ribolova. Kolesarska pot sledi reki Ill do Feldkircha s srednjeveškim mestnim jedrom in gradom Schattenburg. Po reki Ren proti severu boste na koncu prispeli do Bregenza, znanega po poletnem glasbenem festivalu na plavajočem odru ob Bodenskem jezeru. Iz Bregenza se boste povezali z mednarodno krožno potjo Bodenskega jezera, ki vam bo omogočila obisk tudi Nemčije in Švice. Če so vaše noge utrujene, lahko uberete bližnjico s trajektom do Konstanca. Pot vas bo pripeljala nazaj v Bregenz na južni obali jezera.

Razdalja: skupaj 322 km, vključno s potjo okoli Bodenskega jezera.

Značilnosti: asfaltirane kolesarske steze ali ceste z zelo malo prometa. Večinoma ravne poti.

Kolesarjenje ob bodenskem jezeru (VIR 1)

2. Tauernradweg ob reki Salzach in Saalach

Ta pot vključuje slikovito lepoto, najvišje evropske slapove, obisk Salzburga in nešteto znamenitosti na sami poti. Izhodišče tega kolesarskega izleta je majhna vasica Krimml v regiji Narodnega parka Visoke Ture. Kolesarska pot sledi reki Salzach skozi očarljive vasice do Zell am Seeja, razgibanega poletnega in zimskega letovišča. Tukaj imate dve možnosti, da prikolesarite do Salzburga. Ali nadaljujete pot ob reki Salzach in obiščete največje ledene jame na svetu v Werfenu in rudnike soli v Halleinu. Ali pa se odpravite po (še bolj slikoviti) poti ob reki Saalach, obiščete kraje, kot sta Maria Alm in Lofer, ter po bližnjici prek Bavarske do Salzburga. Iz Salzburga bo kolesarska pot vodila proti severu skozi Oberndorf do nemškega mejnega mesta Passau, kjer se lahko priključite in nadaljujete po Donavski kolesarski poti proti Dunaju.

Razdalja: 327 km, 177 km od Krimmla do Salzburga.

Značilnosti: rahlo navzdol z nekaj manjšimi vzponi, večinoma po asfaltiranih poteh in manjših cestah z lokalnim prometom. Uporabljajo se nekatere makadamske ali gorske poti (ni priporočljivo za dirkalna kolesa).

3. Tura po jezeru Salzkammergut

To kolesarsko potovanje vas bo vodilo mimo 13 jezer in nudi veliko priložnosti, da svoje kolesarjenje obogatite s plavanjem, ribolovom, jadranjem in pohodništvom. Gre za krožno pot, ki vam omogoča, da svojo avanturo pričnete kjer koli na poti. Uradno izhodišče je Salzburg, od koder gre pot proti jugovzhodu do St. Gilgena ob Wolfgangskem jezeru, naprej do St. Wolfganga in Bad Ischla, priljubljenega počitniškega kraja nekdanjega cesarja Franca Jožefa. Južneje vas bo pot vodila v slikovito mesto Hallstatt. Peljite se z majhnim čolnom po jezeru in uživajte v enem najboljših razgledov v Avstriji. Postanek v ledenih jamah pri Obertraunu. Poteka čez Traunsee, Attersee in Mondsee, ki ponujajo odlične vodne aktivnosti.

Razdalja: 309 km krog s pričetkom in ciljem v Salzburgu.

Značilnosti: večinoma kolesarske steze in stranske ceste z malo prometa. Na kratkih odsekih, kjer se uporabljajo avtoceste, so alternativa vlaki ali avtobusne linije.

VIR (2)

4. Donavska kolesarska pot od Passaua do Dunaja (ali naprej do Hainburga)

Popeljali se boste skozi nekaj najbolj impresivnih kulturnih znamenitosti Avstrije. Pot se začne pri zgodovinskem nemškem obmejnem mestu Passau in sledi reki Donavi do Dunaja. Mesto Linz, baročna opatija sv. Florijana in številni gradovi na poti, pa tudi znamenita pokrajina Wachau s svojimi očarljivimi vasicami, vinogradi in sadovnjaki. Ne zamudite obiska baročne opatije Melk s pogledom na Donavo. Dürnstein z ruševinami, kjer je bil kralj Rihard Levjesrčni ujet na poti nazaj s križarskih vojn, in 1000 let staro mesto Krems sta drugi postaji, ki si jih morate ogledati na turneji. Za tiste, ki bi radi kolesarili naprej mimo Dunaja, je kraj Hainburga blizu meje s Slovaško tudi konec označene kolesarske poti.

Razdalja: 317 km.

Značilnosti: 90 % proste kolesarske poti vzdolž reke Donave, praktično ravne ali rahlo navzdol, z nekaj vzponi za oglede.

5. In Velo Veritas – starodobna kolesarska tura

Raziščite osupljivo pokrajino Avstrije na klasičnih cestnih kolesih. Tura običajno poteka zadnji konec tedna v maju, na voljo pa so tri razdalje –»epski« 212 km dolg odsek, ki se začne ob 6.00 zjutraj, »zahtevna« 140 km dolga pot in »zabavna« 70 km krožna pot – vse to zahteva primerno raven telesne pripravljenosti. Obstaja tudi družinska pot, dolga 20 km. Pravila so preprosta – potrebujete staro šolsko jekleno cestno kolo skupaj s staromodnimi zavornimi ročicami in usnjenimi sponkami za pedale, idealno pa tudi volneno kolesarsko majico.

6. Mozartova kolesarska tura

Ta tura vas popelje skozi Salzburgerland in Bavarsko. Wolfgang Amadeus Mozart je po Salzburgu pustil številne sledi. Zdaj je mozaik zgodovinsko dokumentiranih “Mozartovih mejnikov” medsebojno povezan s kolesarsko turo Mozart. Ta mejna tura vodi skozi nekaj najveličastnejših jezerskih dežel Salzburga in Bavarske. Razdeljena je na 16 etap, od katerih vsaka ni daljša od 50 km.

Razdalja: 450 km. Obstajajo tudi povezovalne etape med St. Lorenzom in Köstendorfom, Laufenom in Kössnom ter Bad Reichenhallom in Salzburgom.

VIR 3

7. Kolesarska pot Alpe Adria

Od Salzburga do Gradeža – to je za prave raziskovalce, ki vas popelje v Sredozemlje. Alpe Adria Bike Tour omogoča tako rekoč vsakemu ambicioznemu kolesarju, da prečka Alpe. Začnete z vožnjo ob reki Salzach in Gasteiner Ache do terminala za motorno železnico Tauernschleuse v Böckstein-Mallnitzu. Približno 11-minutna vožnja z vlakom vas popelje skozi predor na Koroško. Tukaj sledi pot ob bregovih rek Möll, Drave in Zilje do italijanske meje in Trbiža. Pot se nadaljuje po tirih nekdanje železniške proge Pontebbana do Resiutte in nato končno do Gradeža na italijanski jadranski obali.

Razdalja: 410 km.

  • VIR (1) Bodensee
  • VIR (2) Tripsavy
  • VIR (3) Salzburg info

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Kolesarske poti