Električno kolo

Kako izbrati kolo, da bo idealno za vaše telo in vaš namen

kako-izbrati-kolo-naslovna

Izbira pravega kolesa je lahko težaven in dolgotrajen proces. Obstaja namreč kar nekaj postavk, ki jih morate upoštevati pred izbiro. Ni presenetljivo, da je izbira pravega kolesa za vaše potrebe bistvena za prijetno kolesarjenje. Imeti pravo kolo za vaš namen in telesno konstrukcijo je razlika med kolesom, ki ga vozite vsak dan, in kolesom, na katerem se nabira prah. Poglejmo torej, kako izbrati kolo oz. kaj je potrebno upoštevati.

1. Za kakšen namen potrebujete kolo?

Pred izbiro je pomembno, da se odločite, za kam boste največ uporabljali kolo. Mora biti hitro? Se želite pridružiti skupini? Se boste večinoma vozili po asfaltiranih cestah ali želite dirkati po gozdnih poteh in razgibanem terenu? Načrtujete daljše ali krajše vožnje? Ali želite na svoje kolo pritrditi košaro, prtljažnik, otroški sedež ali kovčke? Ali želite tekmovati na dogodkih, kot so cestne dirke ali triatloni?

Če poznate odgovore na ta vprašanja, boste lažje izbrali vrsto kolesa (o katerih pišemo kasneje v prispevku).

kolo-za-vožnjo-v-službo

VIR NewBike

2. Prava velikost vašega kolesa je ključnega pomena

Poznavanje velikosti vašega kolesa je bistvenega pomena za ustrezno izbiro. Kolo napačne velikosti ne bo samo pomenilo neudobne vožnje, lahko povzroči tudi poškodbe. Velikost vašega kolesa lahko določite v nekaj korakih, zato se temu posvetite najprej.

Če kolo kupujete v lokalni kolesarski trgovini, npr. pri NewBike, vam bodo lahko izmerili višino, dolžino notranjega šiva in prilagodljivost ter vas seznanili s pravim kolesom iz njihove ponudbe. Prav tako vam bodo pomagali pri namestitvi kolesa, ob upoštevanju položaja sedeža, krmila in položaja zatičev (če je potrebno).

velikost kolesa

Izbira prave velikosti je pomembna (VIR 1)

3. Kar najbolje izkoristite svoj proračun

Koliko boste porabili za novo kolo je odvisno od vaših osebnih okoliščin, vendar obstaja nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo čim bolje izkoristiti svoj denar:

Ne kupujte prepoceni – pri kolesih na splošno dobite tisto, kar plačate. Splošno pravilo je, da imajo nova kolesa pod 500 € pogosto poceni komponente, ki se hitro obrabijo. Upoštevajte tudi, da so električna kolesa npr. vedno dražja kot klasična kolesa.

Ne pozabite predvideti stroškov dodatne opreme, kot so luči, blatniki, čelade in vse ostalo, kar boste morda potrebovali. Primerjajte nova in rabljena kolesa, da dobite predstavo o tem, kaj lahko dobite za svoj denar.

4. Izberite pravo vrsto kolesa

Spodaj je strnjen opis najpogostejših tipov koles

Mestna kolesa: kolesa, zasnovana za praktično kolesarjenje med vožnjo v službo ali po opravkih. Znana po udobni in prijetni vožnji na krajše razdalje.

Cestna kolesa: lahka, učinkovita kolesa s spuščenimi krmili in ozkimi pnevmatikami za rekreativno vožnjo večinoma (vendar ne izključno) po asfaltiranih površinah.

Gorska kolesa: robustna kolesa z ravnim krmilom in širokimi pnevmatikami za vožnjo po ozkih makadamskih poteh.

Električna kolesa: to so lahko kolesa iz skoraj katere koli druge kategorije (mestna, cestna, gorska, zložljiva …) in so zasnovana z majhnim, lahkim električnim motorjem za pomoč kolesarju.

Robustna kolesa: ta osupljiva kolesa imajo široke pnevmatike za lebdenje in oprijem, pogosto za uporabo v pesku, snegu ali na poti.

Triatlonska kolesa: cestna kolesa, izdelana za optimizacijo aerodinamike z okvirjem v obliki kril, prerezom koles in agresivnim položajem voznika.

Tandemska kolesa: kolesa, izdelana za dva (ali več) kolesarja, zato so pogosto zasnovna z ojačanimi okvirji in komponentami, da prenesejo dodatno težo.

Kolesa BMX: samo zato, ker imajo pogosto majhna kolesa, še ne pomeni, da so samo za otroke. Ta kolesa imajo eno prestavo in so izdelana tako, da vzdržijo skoke in trke

Otroška kolesa: obstajajo vse vrste možnosti, tudi namenska cestna in polnovzmetena gorska kolesa, narejena za majhne kolesarje. Višja kakovost pomeni lažjo težo in otrokom prijazne dele, zato se vaš otrok bolj zabava pri vožnji.

Tricikli: trikolesniki za odrasle, namenjeni vsem, ki želijo prevažati veliko stvari ali potrebujejo oz. imajo raje stabilnost tretjega kolesa. Nekateri tricikli imajo električno pomoč.

vrste koles

Obstajajo številne vrste koles, glavne kategorije in podkategorije (VIR 2)

5. Izberite ustrezen material okvirja

Različni materiali okvirja se običajno razlikujejo glede na težo in ceno. Na splošno so lažji materiali dražji od težjih.

Ogljikova vlakna so postala priljubljena izbira za mnoga vrhunska kolesa, ker so lažja in močnejša od jekla. Kakovost okvirjev iz ogljikovih vlaken se je od predstavitve na trgu opazno izboljšala, zaradi česar so res dobra izbira za resnega kolesarja. Slaba stran: karbonski okvirji so ponavadi dražji od tradicionalnih jeklenih in aluminijastih okvirjev.

Jeklo je tradicionalni material za okvirje, ki se uporablja že stoletja (uporabljal ga je npr. že Janez Puh). Zagotovil vam bo udobno in enakomerno vožnjo zaradi trdnosti in upogljivosti, vendar je tudi težji od drugih materialov.

Aluminijasti okvirji so priljubljeni, ker lahko ponujajo alternativo jeklu po razumni ceni. Aluminij je trši od jekla, zato ta material ne absorbira udarcev in udarcev.

Titan je še en priljubljen material za okvirje koles, saj omogoča udobno in gladko vožnjo, podobno kot jeklo, vendar z veliko manjšo težo. Okvirji iz titana so čvrsti in zelo dolgotrajni, a tudi dragi.

Material okvirja lahko pomembno vpliva na vašo izkušnjo vožnje, vendar je vredno biti pozoren na kakovost sestavnih delov hkrati. Kakovosten okvir s poceni komponentami vam bo npr. hitro povzročil težave z vzdrževanjem.

vrste okvirjev za kolo

Tudi pri izbiri okvirja je vredno razmisliti (VIR 3)

6. Kako izbrati kolo v trgovini s kolesi?

Ko obiščete kolesarsko trgovino, upoštevajte sledeče:

Pridite pripravljeni. Imejte predstavo o tem, kakšno vrsto kolesa potrebujete, a raziščite tudi komponente in dodatke, da boste odšli s kakovostnimi izdelki.

Veliko sprašujte. Ko kupujete v dobri kolesarski trgovini, kjer so vam pripravljeni svetovati, ni neumnih vprašanj. Izbira kolesa mora biti premišljena odločitev.

Odločite se za testno vožnjo. Na kolesu se morate počutiti udobno, zato mora biti prave velikosti in se prilegati vašemu telesu. Preizkusite več kot eno kolo in primerjajte.

Poceni kolesa se lahko zlahka pokvarijo

Zavedajte se, da gre pri poceni kolesih lahko marsikaj narobe. Npr:

  • Šibke pnevmatike se bodo hitro obrabile in tudi hitro predrle. Nič ni hujšega kot menjati zračnico ob robu ceste.
  • Poceni gonilke se bodo zrahljale, kar bo zmanjšalo vaš navor in vas izpostavilo poškodbam kolena in gležnja.
  • Nizkokakovostne zavore se bodo obrabile in popustile do točke, ko bodo postale nevarne.

Bistvo je, da takoj, ko eden od teh delov začne odpovedovati, bo vaše kolo postalo manj uporabno in v nekaterih primerih neuporabno, dokler ga ne popravite.

Videz ni vse – poskrbite, da vam bo udobno

Priznajmo si, večini kolesarjev je pomembno, kako izgleda njihovo kolo, s čimer načeloma ni nič narobe. A če vam kolo ne ustreza, ga ne izberite, ne glede na to, kako odlično je videti. Kolo je mehanska naprava, ki jo poganja vaše telo, zato se morata prilegati, sicer se bo eno od obeh poškodovalo (običajno telo).

Uporabite torej zgornje nasvete, da kar najbolje izkoristite svoje kolo še dolgo po nakupu. Če potrebujete kakršen koli dodaten nasvet ali želi kolo zgolj izbrati, se oglasite pri NewBike. Z veseljem vas pričakujejo!

  • VIR (1) Great Bike
  • VIR (2) Skating magic
  • VIR (3) Cyclists Hub

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Električno kolo