Električno kolo

Kakšno je varno kolo z električno pomočjo – 10 nasvetov za varno e-kolesarjenje

E-kolesa kolesarju nudijo električno pomoč pri vrtenju pedal, kar olajša kolesarjenje. Zaradi tega so odlična rešitev za vse, katerih stopnja telesne pripravljenosti (bodisi zaradi življenjskega sloga, bolezni, starosti ali poškodbe) ne dosega njihovih kolesarskih potreb in ambicij. Z e-kolesom lahko prevažate tudi več prtljage, zato so odlična tako za nakupovanje kot vožnjo v službo.

Ker pa je na cestah (in poteh) več e-koles kot kdaj koli prej, je očitno, da se mnogi kolesarji ne zavedajo, kako jih varno uporabljati. To je že povzročilo številne, tudi tragične nesreče, v katere so bila vpletena električna kolesa, in pojavljajo se polemike o tem, kako, kje in kdaj jih je treba uporabljati.

Nesporno je, da e-kolesa naredijo kolesarjenje bolj dostopno in zdi se škoda zavračati številne prednosti uporabe električnih koles samo zato, ker jih nekateri uporabljajo brez ustrezne skrbnosti in pozornosti. E-kolesa so težja od običajnih koles in dosegajo višje končne hitrosti, zato je še toliko bolj pomembno, da se vsedemo na varno kolo.

Pripravili smo seznam 10 varnostnih nasvetov za e-kolesa, da bi vsem že obstoječim in tudi bodočim e-kolesarjem pomagali zagotoviti varno uporabo.

1. Zaščitite glavo z ustrezno čelado

Čeprav je čelada za kolesarje zakonsko obvezna le do 18. leta (1), jo priporočamo čisto vsem, sploh na e-kolesu. Zaščitite se po svojih najboljših močeh tako, da vedno nosite dobro prilegajočo se čelado za e-kolesa, tudi če se odpravite le do trgovine in nazaj.

V nasprotju s standardno kolesarsko čelado se splača investirati v namensko izdelano čelado za e-kolesa, saj so te po konstrukciji podobne čeladam, ki jih nosijo profesionalni kolesarji, in so zasnovane tako, da prenesejo močnejše udarce. Nekateri ponujajo celo izvrstne integrirane funkcije, kot so vgrajene luči in slušalke.

kolesarska-čelada

VIR Freepik

2. Bodite zelo pozorni na okoliški promet

Večina voznikov in pešcev si ni navajena deliti ceste z električnimi kolesi. Pričakujejo, da bo ves dvokolesni promet potekal s hitrostjo klasičnega kolesa. Vaše višje najvišje hitrosti jih lahko presenetijo in ta nevarna domneva lahko vodi do tveganih scenarijev. Vozniki lahko napačno domnevajo, da imajo dovolj časa, da zavijejo s stranske ceste na vašo pot, pešci pa morda mislijo, da lahko varno prečkajo pred vami, preden jih dosežete. S tem v mislih bodite še posebej pozorni na promet okoli vas in, če ste v dvomih, upočasnite.

3. Poskrbite za vidnost

Večina e-koles se uporablja v urbanih okoljih, kjer kolesarji „tekmujejo“ s številnimi drugimi udeleženci v prometu, ki motijo voznikovo pozornost. Poskrbite, da boste opaženi in nosite vidne barve, ki so v kontrastu z vašim okoljem. Podnevi izberite barve z visoko vidljivostjo in ne pozabite vključiti odsevnih elementov. Sploh če se boste vozili v temi, bodo ti močno vidni in vozniki avtomobilov vas bodo hitreje opazili. Danes na trgu najdete številne odsevne jopiče, ki so posebej zasnovane prav za e-kolesarje.

odsevni-trak

Včasih zadostuje že odsevni trak (VIR Freepik)

4. Nadzorujte hitrost

Če ste začetnik pri vožnji z električnim kolesom ali raziskovanju novega območja, ne naredite napake in takoj nastavite hitrost na najvišjo. Navadite se na razlike v upravljanju med kolesom z ročnim in električnim kolesom ter ne pozabite upočasniti in se navaditi na okolico, če se premikate po novih poteh. Ko boste pridobili več izkušenj pa povišajte hitrost in začutite veter v laseh z večjo samozavestjo!

5. Zavirajte prej

Električna kolesa se premikajo hitreje in so težja od običajnih koles, zato se morate prej navaditi zaviranja na križiščih in stop znakih. Ostro zaviranje v zadnjem trenutku, zlasti v mokrih vremenskih razmerah, lahko povzroči izgubo nadzora nad kolesom.

Zavorna moč vsakega e-kolesa se razlikuje glede na proizvajalca, stopnjo obrabe in vremenske razmere, zato naj bo vaša naloga, da se seznanite z vzorcem zaviranja svojega e-kolesa. Bolje kot ga poznate, varnejši boste.

6. Osredotočite se na vožnjo

Ne glede na to, ali gre za osupljiv podeželski razgled ali pano, ki oglašuje popust v vaši najljubši trgovini, so kolesarske vožnje polne možnih motenj. Poskusite, da vam nič ne odvrne pozornosti od pomembne naloge varnega kolesarjenja do izbranega cilja. Preklopite telefon na tihi način in ga ne glejte, dokler varno ne sestopite s kolesa.

e-kolo osvaja mesto

E-kolesa bodo v prihodnosti enakovredni udeleženci v prometu kot klasična kolesa (VIR 2)

7. Bodite previdni pri stopanju in sestopanju z e-kolesa

E-kolesa so božji dar za starejše kolesarje in osebe s težavami pri gibanju, vendar njihova priljubljenost v tej demografski skupini pomeni, da se številne poškodbe, povezane z uporabo e-koles, zgodijo pri stopanju ali sestopanju z njih. To je predvsem posledica večje teže e-kolesa (v primerjavi z navadnim kolesom) in tudi novosti e-koles, kar pomeni, da ljudje niso pripravljeni na razlike med klasičnim in e-kolesom.

Mogoče se sliši trapasto, a vseeno vadite stopanje na kolo in sestopanje z njega v parku ali na vrtu, kjer lahko trava ublaži vaš pristanek, če slučajno padete.

8. Upoštevajte vse prometne predpise

Za električna kolesa veljajo enaki prometni predpisi kot za klasična kolesa in zapomniti si morate naslednje:

  • Ustavite se pred semaforji – niso le za avtomobile. Nekateri imajo določeno mesto za kolesarje na začetku vrste, vendar je treba vseeno počakati na zeleno luč.
  • Držite se kolesarskih stez in pasov, kjer je to mogoče, in se pridružite avtomobilom na cestišču, kjer ni posebne ureditve za kolesarje. Nikoli ne kolesarite po pločniku.
  • Nikoli ne prevažajte potnikov na električnem kolesu, razen če ni posebej zasnovano za to.
  • Nikoli ne kolesarite neprevidno ali pod vplivom mamil in alkohola.
varno kolo z električno pomočjo

Kratka osnovna navodila za varno kolo z električno pomočjo (VIR 3)

9. Ne pozabite signalizirati

Če drugi udeleženci v prometu opazijo vaše nameravane manevre, je manj verjetno, da bodo trčili z vami. Lahko kupite indikatorske lučke za e-kolesa ali pa uporabite signale za roke. Najpomembneje je, da udeležencem v prometu date dovolj časa, da svoje gibanje prilagodijo vašim namenom.

10. Poskrbite za redno vzdrževanje

Odvisno od tega, kako redno uporabljate svoje e-kolo, ga peljite na pooblaščeni servis vsakih 6 do 12 mesecev. Poleg tega bi morali doma redno preverjati, ali so pnevmatike pravilno napolnjene, zavore brezhibno delujoče, veriga pravilno naoljena in ali so vse matice in vijaki dovolj priviti.

Usedite se samo na varno kolo!

Ne glede na porast prodaje in uporabe e-koles si večina e-kolesarjev želi razumno in varno vožnjo. In dejstvo je, da bo to vedno lažje zagotoviti, saj se vse več podjetij odziva na priljubljenost e-koles s proizvodnjo specializirane opreme, ki ustreza posebnim potrebam e-kolesarjev.

Res je tudi, da več kot se jih vozi z električnimi kolesi, bolj bodo vozniki in pešci pričakovali njihovo prisotnost in temu primerno prilagodili svoje gibanje.

  • VIR (1) Policija
  • VIR (2) Bosch
  • VIR (3) Traffic safety team

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Električno kolo