Zdravje

Je kolesarjenje po operaciji prostate priporočljivo? Odgovorimo tudi na ostala vprašanja, povezana s kolesarjenjem in prostato

kolesarjenje-po-operaciji-prostate-naslovna

Ustrezna količina vadbe je pomemben del ohranjanja zdravja vašega telesa, zlasti ko se starate. Vrsta vadbe, ki jo izvajate, je odvisna od vas, vendar ima veliko starejših moških pomisleke glede kolesarjenja. V preteklosti je bilo veliko ugibanj o vplivu kolesarjenja na prostato. Vendar vožnja s kolesom za tedensko aerobno aktivnost ne bo nujno negativno vplivala na vaše zdravje. Da razjasnimo to kontroverzno temo, odgovorimo na nekaj vprašanj v zvezi s kolesarjenjem in prostato, predvsem pa razjasnimo, ali je kolesarjenje po operaciji prostate možno oz. priporočljivo.

1. Ali kolesarjenje povzroča neplodnost?

Ena od pogostih napačnih predstav o kolesarjenju za moške je, da lahko vodi v neplodnost. To ni čisto res. V resnici lahko kolesarjenje zmanjša koncentracijo semenčic v modih, vendar ne vpliva na plodnost posamezne semenčice. Seme je še vedno zdravo in popolnoma delujoče, lahko pa ga je količinsko manj. To pa lahko oteži zanositev, a je odvisno tudi od drugih dejavnikov. Zdravnik vam bo morda lahko pomagal pri nizkem številu semenčic, vendar obstajajo načini, kako zmanjšati vpliv kolesarjenja na vaše telo. Za začetek je bilo nizko število semenčic dokumentirano le pri moških, ki so kolesarili vsaj pet ur na teden. Če trenirate, se lahko minute zlahka povečajo. Če kolesarjenje uporabljate kot obliko preventivne vadbe, si prizadevajte za 30 minut dejavnosti vsak dan. To pomeni le tri ure in pol na teden, kar bo pomagalo zmanjšati vpliv kolesarjenja na število semenčic. Nošenje ustrezne opreme je tudi dober način za zmanjšanje tega stranskega učinka.

kolesarjenje in plodnost

Kolesarjenje nima bistvenega vpliva na (ne)plodnost (VIR 1)

2. Ali kolesarjenje izboljša občutljivost na inzulin?

Vadba je odličen način za podporo različnih sistemov v vašem telesu. Eden od načinov, kako posameznikom koristi redno kolesarjenje, je splošno izboljšanje občutljivosti na inzulin. To lahko prispeva k nižji rasti citokinov, kot je inzulinu podoben rastni faktor, ki je lahko predhodnik nekaterih uroloških rakov. Močnejša občutljivost za inzulin krepi tudi vaš imunski sistem s povečanjem števila naravnih celic ubijalk, limfocitov in močnejšo sposobnost vašega telesa, da prepozna in napade rakave celice.

3. Ali kolesarjenje lahko poveča tveganje?

Čeprav kolesarjenje neposredno ne povzroča raka na prostati, lahko poveča tveganje za vnetje. To pa lahko poveča tveganje za raka prostate ali druge bolezni, kot je prostatitis. Vendar pa obstaja veliko preventivnih ukrepov, s katerimi lahko zmanjšate vpliv sedeža na vaše telo. Za preprečevanje teh učinkov uporabite pravo opremo in se ob prvem znaku povečanega vnetja posvetujte s svojim zdravnikom. Da bi zmanjšali vpliv kolesarjenja na vaše telo, razmislite o oblikovanju raznolikega režima vadbe, da boste lahko svojemu telesu privoščili oddih in se izognili kroničnim vnetjem.

starejši-moški-na-kolesu

VIR Freepik

4. Ali kolesarjenje poslabša povečano prostato?

Kolesarjenje lahko poveča vnetje, vendar ni bilo ugotovljeno, da bi poslabšalo napredovanje benigne hiperplazije prostate. Kolesarji, ki imajo povečano prostato, med vožnjo nimajo poslabšanja simptomov, vendar niso imuni na prejšnje simptome, ki so vplivali na njihovo vadbo. Primarni simptom, ki lahko moti vožnjo, je pogosta potreba po uriniranju pri bolnikih z BHP. Pogovorite se s svojim zdravnikom o možnostih zdravljenja in obvladovanja.

5. Ali ustrezna oprema lahko prepreči negativne učinke?

Vrsta oblačil, ki jih nosite skupaj s kolesarskim sedežem, močno vpliva na učinek kolesarjenja na vaše telo. Na srečo so te stvari pod vašim nadzorom. Med kolesarjenjem se prepričajte, da uporabljate pravilno obliko sedeža, da preprečite poškodbe in zmanjšate vpliv na sklepe. Izbrati morate tudi kolesarski sedež z dodatnim oblazinjenjem, ki pomaga zmanjšati vnetje prostate. Mehki sedeži morda niso priljubljena možnost za kolesarjenje na dolge razdalje, vendar vam bodo pomagali bolje poskrbeti za svoje telo in prostato. Priporočljivo je tudi, da moški nosijo ohlapne kolesarske hlače, da zmanjšajo tveganje pregrevanja reproduktivnega sistema. To dodatno zmanjša tveganje za zmanjšanje števila semenčic. Če se odpravite na vožnjo na dolge razdalje ali začnete čutiti kakršno koli otrplost ali druge stranske učinke, poslušajte svoje telo in si vzemite odmor. Kolesarjenje je odlična vadba, vendar ne pretiravajte.

sedež za težave s prostato

Pomembno je, da izberete pravi kolesarski sedež (VIR 2)

6. Je kolesarjenje je dobro za vas?

Kolesarjenje je oblika vadbe, ki posameznikom omogoča, da uživajo v spreminjajočem se okolju, zunanjem vremenu in robustnem družabnem življenju. Pomaga lahko okrepiti vaše fizično zdravje poleg duševnega zdravja, kar je dobro za telo in dušo. Ker vas kolesarjenje običajno vsak dan popelje na druga mesta, je manj verjetno, da boste to navado opustili zaradi dolgočasja ali ponavljanja. Z izvajanjem ustrezne dejavnosti boste zgradili mišično maso, zmanjšali maščobo in celo odpravili nelagodje pri nekaterih boleznih. Znanstvene študije so tudi pokazale, da so moški, ki so izvajali vsaj tri ure intenzivne vadbe na prostem na teden, imeli 20 % manj možnosti za razvoj erektilne disfunkcije kot tisti, ki živijo precej neaktivno. Dokler upoštevate varnostne ukrepe, so koristi kolesarjenja večje od tveganj.

7. Bi morali kolesarji redno obiskovati svojega urologa?

Moški, starejši od 40 let, morajo redno obiskovati svojega urologa, ne glede na stopnjo aktivnosti. To vam omogoča, da spremljate zdravje svoje prostate in ujamete morebitne znake raka, preden se ta razširi v kaj resnejšega. Če ste novinec v kolesarjenju, se posvetujte s svojim zdravnikom, preden začnete s kakršnimi koli intenzivnimi rutinami. Prav tako se morate z njimi pogovoriti o kakršnih koli vprašanjih, pomislekih in opraviti osnovni zdravstveni pregled, preden začnete s kolesarjenjem. To vam omogoča, da spremljate svoje zdravje in vidite, kako kolesarjenje vpliva na vaše telo.

kolesar-pri-zdravniku

Preventivno obiskujte urologa (VIR Freepik)

8. Kako hitro in enostavno je kolesarjenje po operaciji prostate?

Obstajajo različne vrste operacij prostate, vendar je splošno načelo, da če ste imeli kakršno koli operacijo medenice ali kakršno koli operacijo prostate, se je lahko težko in boleče vrniti na kolo. Nasvet, ki ga lahko damo, je, da počakate dobre štiri do šest tednov, pustite, da se vse umiri, nato pa greste na kratko poskusno vožnjo v bližini svojega doma, da se boste lahko hitro vrnili.

Pri tem ni dveh enakih načinov, po operaciji prostate potrebujete nekaj časa za sprostitev perinatalnega pritiska in vznemirjenosti, ki ju dobite zaradi vibracij na kolesu.

Sklep

Ostati aktiven v starosti je eden najboljših načinov za podporo zdravega urološkega sistema. Številna pogosta stanja, povezana s prostato in sečili, se pojavijo zaradi starosti, prehrane, stopnje aktivnosti in drugih dejavnikov tveganja. Niso pa zagotovo posledica kolesarjenja. Redni obiski pri urologu vam bodo pomagali odpraviti morebitne težave in po potrebi opraviti ustrezno zdravljenje. Tudi kolesarjenje po operaciji prostate je na pravi način povsem zaželeno!

  • VIR (1) Newscientist
  • VIR (2) Livestrong

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Zdravje