Zdravje

S kolesom v šolo s starši ali samostojno – koristni nasveti

s-kolesom-v-šolo-naslovna

Šola je eno najpomembnejših mest za otroka. To je kraj, kjer se lahko učijo in rastejo, tako akademsko kot socialno, in čeprav ima vsak otrok pravico biti v šoli, mora običajno ugotoviti, kako bo tja prišel. Ko je otrok majhen, bo običajno starš/skrbnik tisti, ki poskrbi, da otrok pride v šolo, ko pa bo starejši, bo morda želel nekoliko raziskati svojo neodvisnost.

S kolesom v šolo je idealen način prevoza v šolo že od malih nog. Najprej pogledamo, na kaj moramo paziti, ko otroka v šolo spremljate starši, in na kaj biti pozorni, ko se otrok začne v šolo voziti samostojno.

Kolesarjenje v šolo v spremstvu odraslih

Najprej naštejemo nekaj varnostnih zahtev, ki jih morate upoštevati pri kolesarjenju v šolo z otroci:

  1. Med kolesarjenjem morajo otroci nujno nositi čelado, za odrasle je to priporočljivo. Prav tako je priporočljivo, da vaš otrok nosi nekaj vidnih oblačil, še posebej, ker so okolice šol običajno zelo prometne!
  2. Odrasli se vozite za otrokom, saj imate tako boljši nadzor.
  3. Pomembno je tudi, da poskrbite, da ima otrokovo kolo popolnoma delujoče luči, še posebej v zimskih mesecih, ko se prej stemni!
s-kolesom-v-šolo-s-starši

VIR Freepik

Kolesarjenje spodbuja samostojnost

Kolesarjenje v šolo bo vašemu otroku dalo občutek neodvisnosti, saj se kljub temu, da kolesarite za njim, še vedno sam pelje v šolo. To bo pomagalo povečati njihovo samozavest, kar bo pomagalo v šolskem okolju.

Poleg tega bo vaš otrok z usposabljanjem in varno potjo morda začel kolesariti v šolo s prijateljem, ko bo starejši. To bo spodbudilo njihovo neodvisnost in jim dalo nekaj odgovornosti, kar je pomembno v kasnejših letih!

Fizične in mentalne koristi

Kolesarjenje na splošno ima velike telesne in psihične koristi za posameznika in nič drugače ne velja za otroke. Ni presenetljivo, da bo kolesarjenje v šolo povečalo telesno pripravljenost vašega otroka, poleg tega pa zagotavlja tudi aktiven začetek dneva.

Kolesarjenje v šolo bo vašemu otroku zagotovilo popoln začetek dneva in znanstveno dokazano pomaga otrokovi koncentraciji, kar mu bo koristilo pri pouku! Zjutraj jim bo dalo dodaten zagon energije, zaradi česar se bodo z lahkoto učili. To je zmagovalna kombinacija – hkrati jih ohranja aktivne in izboljša njihovo šolsko delo!

Prednosti za okolje

Vsi vemo, kako naporen postane šolski promet – zakaj se torej temu  ne bi izognili s kolesarjenjem v šolo? To ne le prepreči, da bi obtičali v gostem prometu, ampak tudi pomaga okolju z nižjimi emisijami. Pravzaprav 1 od 5 avtomobilov na cesti ob prometnih konicah sodeluje v šolski vožnji, kar povzroči povečanje emisij avtomobilov, kar je škodljivo za okolje.

S kolesarjenjem v šolo boste tudi prihranili denar pri stroških bencina in pomagali okolju!

način prevoza učencev v šolo

Na Nizozemskem je bil že leta 2013 najbolj pogost način prevoza v šolo s kolesom (VIR 1)

Kolesarjenje je priložnost za druženje!

Druženje je pomembno za otroke in kolesarjenje v šolo lahko pomaga spoznati nove prijatelje. Če poiščete prijatelja, s katerim bi kolesarili v šolo, lahko ustvarite nova prijateljstva v šoli, ki ne bodo le naredila kolesarjenja bolj zabavnega, ampak bodo tudi povečala njihovo zaupanje v šolo.

Kolesarjenje krepi komunikacijske sposobnosti, timsko delo in omogoča druženje s tistimi, s podobnimi interesi. Kolesarjenje s prijatelji je vedno bolj zabavno!

Samostojno kolesarjenje v šolo

Ko je čas, da se otrok odpravi s kolesom v šolo samostojno, pa je priporočljivo, da upoštevate spodnja pravila.

1. Otrok naj se drži ene izbrane poti

Preden pustite otroka, da se s kolesom vozi v šolo, bi moralo biti prvo pravilo, da morate najti pot, ki se je bo otrok držal. Izbira poti, po kateri se bo vaš otrok vozil v šolo, je najpomembnejši del. Prepričajte se, da je varna, kratka in ne vključuje veliko prečkanj cest ali drugih nevarnih situacij. Tudi vaš otrok mora vedeti, da se mora vedno držati te poti.

s-kolesom-v-šolo

VIR Freepik

2. Varnost je vedno na prvem mestu

Drugo najpomembnejše pravilo je, da bo varnost vedno na prvem mestu. To pomeni, da morajo v šolo in iz nje ves čas nositi vso ustrezno opremo. Tudi če se jim ne zdi “kul”, morajo nositi čelado in drugo opremo, ki je obvezna.

3. Če nečesa ne zmorejo, pač ne zmorejo

Vedno je pomembno, da zagotovite, da vaš otrok dejansko lahko kolesari v šolo in iz nje. To lahko storite tako, da ob koncu tedna ali nekaj časa po šoli opravite nekaj vadbenih poti. To otroku pomaga spoznati, kako daleč je in koliko truda je potrebno. Če se vaš otrok zjutraj odpelje s kolesom v šolo, se mora z njim peljati nazaj.

4. Skupinsko kolesarjenje je dobra ideja

Če so starši nekoliko v skrbeh zaradi tega, da bi se otrok v šolo vozil s kolesom, lahko poskusijo s skupinskim kolesarjenjem. To pomeni, da najdejo druge prijatelje ali sošolce v okolici, ki bi se morda želeli skupaj voziti s kolesom v šolo.

5. Upoštevajte vsa kolesarska pravila

Pri kolesarjenju je treba upoštevati določena pravila, ki se ne razlikujejo tako zelo od prometnih pravil. Stvari, kot sta signalizacija in opazovanje, so zelo pomembne in vaš otrok mora biti sposoben upoštevati vsa ta pravila, preden se s kolesom odpelje v šolo.

6. Zaklepanje kolesa

Ko gre otrok v šolo s kolesom, mora biti kolo vedno zaklenjeno in pri tem pravilu ni izjeme. Večina šol, če ne vse, ima nekakšen sistem za kolesa in vaš otrok se mora strinjati, da ima svoje kolo vedno zaklenjeno, da prepreči krajo.

7. Nihče naj ne vozi kolesa razen njih

Prijatelji radi delijo, in čeprav je to nekaj, kar običajno radi spodbujamo, to ni nekaj, kar bi morali početi s kolesom. Možno je, da kolo vašega otroka popolnoma ustreza njemu, vendar morda ne ustreza popolnoma njihovemu prijatelju. Ne glede na to, kako želijo svojemu prijatelju dovoliti, da preizkusi njihovo kolo, ni vredno morebitne poškodbe.

8. Vremenska pravila

Čeprav so lepi in sončni dnevi kot nalašč za kolesarjenje, pride tudi do slabih vremenskih razmer. Treba je določiti, kateri dan lahko vaš otrok vozi kolo. Dnevi, ki so polni dežja in luž, bi morali biti dnevi brez kolesa, saj so bolj nagnjeni k zdrsom, padcem in poškodbam.

9. Načrt za izredne razmere

Nenazadnje bi moral vsak otrok imeti pri sebi načrt za nujne primere za tiste trenutke, ko stvari ne gredo ravno po načrtih. Mogoče padejo in se poškodujejo ali pa se jim kolo pokvari, ko so na pol poti domov. Potreben je načrt za to, kaj morajo storiti v takih primerih, da ne pride do panike.

Za konec

Kolesarjenje v šolo lahko vašemu otroku, pa tudi vam kot staršem, prinese številne koristi, ki pomagajo ohranjati aktiven življenjski slog in dober uspeh v šoli. To ni vedno mogoče storiti za vse, saj so šole včasih predaleč za kolesarjenje, a če lahko, zakaj ne bi poskusili kolesariti v šolo s svojim otrokom? In zakaj se kasneje ne bi potem otrok sam odpravil s kolesom v šolo?

VIR (1) Bicycle Dutch

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Zdravje