Zdravje

Kolesarjenje pozimi je lahko prijetno tudi z električnimi kolesi!

kolesarjenje-pozimi-naslovna

Ko pride zima, veliko kolesarjev preide v „zimsko spanje“. Toda s pravo pripravo in miselnostjo je lahko kolesarjenje pozimi zelo koristno. Zamenjava vožnje z avtomobilom za vožnjo s kolesom je vsekakor izvedljiva. Izognili se boste obremenjenemu prometu, pospešili srčni utrip in porabili veliko kalorij. Prav tako boste v službo prišli polni energije, zadovoljni, da ste nekaj dosegli, še preden se je vaš delovni dan sploh začel.

Še en plus je, da se kolesarske steze, ki so poleti polne, čudežno spraznijo.

V tem prispevku se posvetimo predvsem mestnim kolesom in dnevnem kolesarjenju,vendar pa mnogi od teh nasvetov veljajo tudi, če nameravate pozimi voziti po makadamskih cestah ali gorskih poteh. Nasveti veljajo tako za klasična kot električna kolesa.

Kako hladno je premrzlo za vožnjo? Premrzlo je kadarkoli, ko vam ne bi bilo udobno – in niste pripravljeni hoditi tako daleč, kot ste načrtovali. Če se vaše kolo pokvari in ga ne morete voziti, boste morda morali verjetno res hoditi.

kolesarjenje-pozimi-punca-na-kolesu

Kolesarjenje pozimi – lotite se ga postopoma

Začnite počasi, da pridobite samozavest, izpopolnite veščine in se navadite. Prehitre dolge vožnje lahko povzročijo razočaranje, medtem ko lahko kratke, zabavne vožnje spodbudijo navdušenje za nadaljevanje. Če imate dolgo pot v službo, vam lahko pomagajo naslednje strategije:

Del poti se odpravite z javnim prevozom. Številni avtobusi in vlaki imajo nosilce za kolesa ali prostore za shranjevanje.

Del poti prevozite. Parkiranje in vožnja s kolesom do konca poti skrajšata vožnjo in se izogneta nevarnim odsekom vožnje v službo.

Kolesarite izmenično. Prekolesarite celotno vožnjo vsak drugi dan ali vsak tretji dan.

Vozite kolo, ki ga že poznate

Led in umazanija se pozimi hitreje nabereta na pogonskih sklopih, sistemi vzmetenja pa so v hladnih temperaturah bolj počasni, zato nekateri raje vozijo bolj osnovno kolo. To lahko pomeni kolo z manj prestavami in blažilniki samo spredaj (ali pa sploh brez blažilnikov). Pri zaviranju v mokrem vremenu kolo s kolutnimi zavorami deluje bolje kot kolo z obročnimi zavorami.

Ne glede na kolo, ki ga imate, ga lahko nastavite za zimske razmere. Osvetlitev in pnevmatike so najpomembnejši dejavniki. Dodajte tudi blatnike za zaščito pred snegom, vodo in umazanijo.

kolo za zimske razmere

VIR 1

Poskrbite za varnost in bodite vidni

Luč na kolesarski čeladi

Dnevna svetloba je pozimi minljiva, zato se pripravite na vožnjo v popolni temi. To pomeni močne luči in posledično vidnost, ki jo je nemogoče spregledati. V mrazu se baterije hitreje izpraznijo, zato jih pred vsako vožnjo popolnoma napolnite in imejte s seboj rezervne baterije za luči, ki jih ni mogoče polniti.

Kolesarske luči

Zagotovite si najsvetlejšo razsvetljavo, ki si jo lahko privoščite, še posebej spredaj. Dva svetlobna vira spredaj in dva zadaj zagotavljata pomoč, če lučka odpove; zagotavljajo tudi več točk vidnosti.

Sprednje luči: vaša najsvetlejša je na krmilu, druga lučka sveti na vaši roki ali čeladi, tako da jo lahko usmerite neodvisno od luči na krmilu.

Zadnje luči: najsvetlejšo utripajočo varnostno luč postavite na zadnji del kolesa, drugo pa na čelado, torbo ali oblačila. Če luči razporedite na ta način, se bo gibanje obeh luči nekoliko razlikovalo, kar lahko učinkoviteje pritegne voznikovo pozornost.

kolesa-na-snegu

Odsevna kolesarska oblačila

Večina kolesarskih oblačil, razen če so narejena izključno za terensko vožnjo, ima odsevno obrobo. Več odsevnih elementov imate, bolje je. Če že imate zanesljivo dežno opremo, ki nima odbojnosti, čeznjo oblecite odsevni jopič ali trakove.

Naj voznik, ki se približuje iz katere koli smeri, zazna vsaj en odsevni element. Na svoje kolo, oblačila ali torbe za kolo lahko dodate tudi odsevnike ali odsevne trakove, da povečate vidljivost.

Preverite in prilagodite tlak v pnevmatikah

Pnevmatike napolnite do spodnje meje njihovega tlaka. Vse pnevmatike navajajo razpon sprejemljivih tlakov. Vožnja s pnevmatikami, napolnjenimi do najnižjih meja njihovega obsega, povzroči, da je večja površina pnevmatike v stiku s cesto, kar izboljša oprijem. “Mehkejša” pnevmatika absorbira tudi neravnine, kar vam pomaga ohraniti nadzor, če naletite na luknjo ali grobo površino.

Pred vsako vožnjo preverite tlak v pnevmatikah. To je morda najbolj spregledano rutinsko vzdrževalno opravilo pri kolesarjenju. Pnevmatike sčasoma nekoliko izgubijo pritisk, nizke temperature pa prav tako zmanjšajo zračni tlak. Navadite se preverjanja in prilagajanja tlaka v pnevmatikah pred vsako vožnjo.

Pravilno in toplo se oblecite

Tako kot pri drugih aktivnostih na prostem je tudi za kolesarjenje pozimi prava strategija plastenje kolesarskih oblačil.

Če so temperature res nizke, imejte pod kolesarsko obleko tudi podlago za vpijanje vlage. Potrebujete najmanj tople pajkice, topel dres z dolgimi rokavi ter nepremočljivo kolesarsko jakno in hlače. Ni vam treba kupovati posebnih kolesarskih oblačil, čeprav imajo specializirana kolesarska oblačila funkcije, ki pomagajo k večji udobnosti med vožnjo.

Kolesarska pokrivala: kolesarska kapa, ki se prilega pod čelado, doda presenetljivo količino toplote. Za hud mraz si omislite obrazno masko ali čelado, ki pokriva večji del glave. Nekatere čelade je mogoče uporabiti za več kot eno aktivnost in imajo zamenljive vložke za prilagajanje njihove toplote. Dodajte očala za zaščito oči.

Kolesarske rokavice: kolesarske rokavice, ki so popolnoma nepremočljive, lahko ohranijo vaše roke suhe in tople pozimi. Poiščite najtoplejši par rokavic, ki vam še vedno omogoča popoln nadzor nad zavorami in prestavnimi ročicami. Potrebujete jih tudi za dober oprijem v mokrem vremenu.

Kolesarska obutev: večina kolesarskih čevljev se tesno prilega za učinkovito vrtenje pedal, zato nekateri zimski kolesarji preidejo na drugo kolesarsko obutev, ki je nekoliko večja, da lahko obujejo debelejše nogavice. Dodajanje prevlek za čevlje, odpornih na veter in vodo, je še en način za povečanje toplote. Pohodni podplati pozimi so pomembni za zagotavljanje oprijema, kadar koli morate sestopiti s kolesa.

oblačila za zimske razmere

VIR 1

Očistite in pokrijte svoje kolo

Celo z blatniki se lahko sneg in cestni pesek oprime delov kolesa, zlasti na verigo in pogon. Zmanjšajte kopičenje umazanije, da bo vse delovalo bolj gladko. Redno vzdrževanje je sicer smiselno v kateri koli sezoni, pozimi pa bistvenega pomena.

Očistite in namažite: obrišite verigo, pogonski sklop in druge dele kolesa takoj po posebej umazani vožnji (vsaj enkrat na teden, če kolesarite redno). Vsakih nekaj tednov naredite tudi bolj temeljito čiščenje in mazanje. Ko končate z brisanjem ali popolnim čiščenjem, ponovno rahlo premažite verigo in pogonski sklop z “mokrim” mazivom (narejenim za mokro/umazano podnebje).

Očistite zavore: po zasneženih ali umazanih vožnjah vedno obrišite zavore in se prepričajte, da so kontaktne površine s kolesi čiste.

Baterije za električna kolesa naj bodo tople

Baterije e-koles se hitreje izpraznijo pri nizkih temperaturah, zato zmanjšajte čas, ko je baterija na prostem. Medtem ko ne morete storiti ničesar glede zunanje temperature, ko se vozite, lahko baterijo vsak večer odstranite in jo shranite v ogrevanem prostoru.

Za nekatere baterije lahko kupite ločen pokrov, ki jim pomaga ohranjati toplejše tudi med vožnjo. Pokrov ali brez njega, predpostavimo, da se bo vaš doseg pozimi zmanjšal, in vozite previdno, da čim bolj podaljšate življenjsko dobo baterije.

nasveti za kolesarjenje pozimi

VIR 2

Miselnost za vse sezone

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov bo tudi kolesarjenje pozimi lahko prijetno . Združite priprave z občutkom za avanturo in malo vztrajnosti, in kdo ve? Ko pride poletje, boste morda celo odštevali dneve do naslednje zimske sezone kolesarjenja.

  • VIR (1) Working bikes
  • VIR (2) Sustainability Iowa

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Zdravje