Električno koloVzdrževanje kolesa

Kakšno je ustrezno vzdrževanje kolesa z električno pomočjo? Koristni nasveti in triki

vzdrževanje-kolesa-naslovna

Če že uživate v vožnji z električnim kolesom ali o naložbi v električno kolo še razmišljate, se najbrž tudi sprašujete, kako dolgo bo zdržala baterija električnega kolesa? Koliko časa zdrži motor električnega kolesa? Koliko vas bo stala zamenjava le-teh komponent in podobna vprašanja.

A dejstvo je, da boste z ustreznim vzdrževanjem zagotovili, da bosta baterija in motor vašega e-kolesa zdržala veliko dlje, kot priporoča proizvajalec. Če veste, na kaj morate biti pozorni, se v prihodnosti lahko izognete večjim stroškom zaradi popravil.

Zapišemo nekaj najboljših nasvetov za vzdrževanje kolesa. Tako bo vaše električno kolo in njegove komponente delovalo čim dlje.

popravilo-električnega-kolesa
VIR Freepik

Redno čiščenje

Eden od najpreprostejših nasvetov za vzdrževanje kolesa je čiščenje kolesa po vsaki vožnji, ki preprečuje, da bi umazanija vplivala ne samo na elektroniko, ampak tudi na samo kolo. Večina električnih koles je vodoodpornih, zato jih lahko očistite tako, kot bi običajno kolo, vendar vam svetujemo, da pred začetkom odstranite baterijo in uporabite samo čistilna sredstva, ki so priporočena za čiščenje koles.

Svetujemo, da ne uporabljate visokotlačnega čistilnika, saj ta lahko povzroči, da voda vstopi v občutljiva področja ali odstrani maščobo z mest, kjer jo potrebujete – na primer okoli kolesnih ležajev in spodnjega nosilca. Vrtna cev je primerna za hitro izpiranje, nato pa kolo dobro zdrgnite z gobo ali krpo in vašimi najljubšimi izdelki za čiščenje koles. Vse obrišite z brisačo in pustite svoje e-kolo nekaj časa, preden ponovno priključite baterijo. Tako kapljice ne pridejo v stik s kontaktnimi točkami baterije ali drugimi občutljivimi območji.

čišččenje-električnega-kolesa
VIR Freepik

Uporabite mazivo in mast

Skrivnost daljše življenjske dobe električnih koles je v zmanjšanju upora na ključnih točkah vašega kolesa. Trenje med gibljivimi deli na vašem kolesu in poškodbe zaradi umazanije in rje so nekateri od glavnih vzrokov za obrabo komponent. Poskrbite, da so vaša veriga, kolesa in zavore dovolj namazani, da preprečite prepogosto stikanje površin.

Uporabite mokro mazivo, če boste kolesarili v mokrih razmerah, ali suho mazivo, če kolesarite poleti. Redno nanašajte morebitno mast na ležaje in spodnji nosilec, zlasti na mokrem ali če redno čistite kolo.

Kolesarska mast je vaše drugo skrivno orožje, ko gre za podaljšanje življenjske dobe vašega e-kolesa – poskrbite, da bodo vaši ležaji in spodnji nosilec ustrezno namazani, da zmanjšate obrabo. Pazite samo, da naneste maziva ali razpršila kjerkoli v bližini kontaktnih točk baterije ali drugih občutljivih območij na vašem e-kolesu.

Naučite se osnovnega vzdrževanja kolesa

Čeprav je vaše električno kolo opremljeno s kupom tehnične opreme, bo samo kolo verjetno enako kot vsa druga v smislu materialov in komponent. Spoznajte osnove vašega kolesa in se naučite opaziti nekatere težave, preden se zgodijo.

Če vam ideja, da bi morali sami vzdrževati svoje električno kolo, ni všeč (ker ali nimate orodja ali časa), potem se obrnite na NewBike servis. Poskrbeli bodo, da bo vaše električno kolo ostalo v odličnem stanju in izvedli popoln servis, s čimer bodo zagotovili, da vse deluje, kot mora.

kaj se največkrat pokvari pri e-kolesu
Shematski prikaz, kaj se največkrat pokvari (VIR 1)

Skrb za baterijo električnega kolesa

Baterije za električna kolesa nimajo nobenih gibljivih delov, za katere je treba skrbeti, zato “vzdrževanje” v tradicionalnem smislu res ni potrebno, lahko pa poskrbite za čim daljšo življenjsko dobo baterije.

Sčasoma začnejo litij-ionske baterije (tiste, ki jih boste našli na večini električnih koles) propadati zaradi neskončnega cikla polnjenja in praznjenja.

Potem je tu še učinek toplote in mraza na delovanje baterije. Kemična reakcija, ki poteka znotraj baterije električnega kolesa lahko vpliva zunanje okolje, zato se lahko pri polnjenju in delovanju v ekstremnem mrazu ali vročini zmanjša zmogljivost.

Nasveti za baterije električnega kolesa

Baterijo vedno polnite in hranite doma.

Hladna lopa ali garaža negativno vplivata na polnjenje in delovanje. Po vsaki vožnji najprej odstranite baterijo in jo shranite na temperaturno nevtralno mesto. Bolje, kot da jo več mesecev puščate na mestu z nihajočimi temperaturami. Omara bo zadostovala!

Poskusite zmanjšati število polnjenj. Postopek popolne izpraznitve baterije in njenega ponovnega polnjenja do polne zmogljivosti je znan kot “cikel”. Več ciklov kot opravite, manj učinkovita bo baterija. Trik pri podaljšanju življenjske dobe baterije, kot je priporočilo proizvajalca, je v tem, da jo preprosto polnite manj.

Pri kolesarjenju porabite svojo lastno moč, kolikor je le mogoče. Čeprav boste ob vsaki priložnosti hoteli uporabljati motor električnega kolesa, se bo življenjska doba baterija podaljšala, če jo uporabljate manj. Manjša uporaba pomoči pri pedaliranju in s tem manj polnjenja baterije pomeni, da bo trajala veliko dlje. Namesto kolesarjenja s pomočjo na odseku, kjer ga verjetno ne potrebujete, uporabite moč pedala in preklopite v način s pomočjo šele, ko se prikažejo pravi klanci.

Vzdrževanje motorja električnega kolesa

Po pravici povedano, motorji električnih koles ponavadi skrbijo sami zase. Običajno so nameščeni v samostojni enoti, tako da jih dejansko ni treba nikoli razstavljati. Če gre kaj narobe, je vedno najbolje, da to reši proizvajalec. Edino kar kot lastniki električnih koles storite je, da vzdržujete ohišje motorja čisto in pazite na morebitno obrabo.

kdo popravi e-kolo
Veliko se jih samih loti osnovnih popravil na e-kolesu (VIR 1)

Vzdrževanje krmilnika električnega kolesa

Majhen krmilnik, ki nadzoruje, koliko pomoči dobite od baterije in motorja, prav tako občasno potrebuje malo vzdrževanja, vendar niti ne z mehanskega vidika. Krmilniki so v bistvu mini računalniki, ki bateriji in motorju povedo, kaj naj naredita. Nekateri imajo morda dodatne funkcije, kot je merjenje zmogljivosti.

Kot pri vsakem računalniku bo treba programsko opremo posodobiti ob izidu novih posodobitev, zato bodite pozorni na sporočila, ki vam svetujejo, da priključite in posodobite, ali preverite spletno mesto proizvajalca, da vidite, ali je na voljo nova različica za prenos.

Najboljši nasvet za krmilnik e-koles

Če krmilnik vašega električnega kolesa noče izvesti, kot je naročeno, ali zmrzne, potem lahko pomaga ta klasični tehnični nasvet: izklopite ga in nato znova vklopite! Od napak v pomnilniku do pregrevanja, ta stari trik lahko vrne vaš krmilnik električnega kolesa v polno delovno stanje.

Če pa se težava nadaljuje ali če nenehno zmrzuje, se boste morali vrniti k proizvajalcu ali v trgovino. V resnici so krmilniki za e-kolesa dokaj preproste komponente, tako da boste imeli res smolo, če boste naleteli na kakršne koli težave.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov za vzdrževanj kolesa za električno pomočjo bi se moralo vaše električno kolo manj kvariti in zdržati veliko dlje, zlasti kar zadeva baterijo. Ne pozabite, da če vaše e-kolo ne deluje tako, kot bi moralo, ali menite, da je morda kaj narobe z okvirjem, kolesi, verigo ali zavorami – vedno lahko vedno obiščete NewBike servis!

VIR (1) HCG Corporate designs

MORDA VAM BO VŠEČ

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več iz kategorije:Električno kolo