Zdravje

Kakšna je poraba kalorij med kolesarjenjem in kako lahko shujšate?

poraba-kalorij-kolesarjenje-naslovna

Obstaja veliko dokazov, ki kažejo na dejstvo, da električna kolesa spodbujajo bolj aktiven življenjski slog, kot so ga kolesarji imeli prej. Morda nadomeščajo potovanje z avtomobilom, vlakom ali avtobusom ali preprosto spodbujajo voznike, da pogosteje hodijo ven.

Vožnja z e-kolesom je enostavna, priročna in zabavna ter tako eden najpreprostejših načinov, da postanete in ostanete aktivni ter porabite kalorije. Z drugimi besedami, na najosnovnejši ravni preprosto mora biti dobra stvar, če se čim bolj vozite s kolesom ali e-kolesom.

Kaj pa, če želite povečati porabo števila kalorij na e-kolesu? Nekaj osnovnega znanja in nekaj naših nasvetov vam bo lahko pomagalo, da boste med vožnjo z električnim kolesom porabili čim več kalorij.

Kakšna je dejanska poraba kalorij med kolesarjenjem?

Morda boste porabili več kalorij (zlasti na zelo hriboviti vožnji) s klasičnim kolesom kot z e-kolesom. V prispevku (1) Average Joe Cyclist primerja enako vožnjo po hribu z običajnim kolesom in vožnjo z električnim kolesom. Rezultat? Z e-kolesom je bilo v eni uri vožnje porabljenih 444 kalorij in 552 kalorij na isti poti z istim e-kolesom, vendar z izklopljeno električno pomočjo.

S klasičnim kolesom je bilo torej porabljenih več kalorij, vendar je treba dodati nekaj pomembnih točk.

Prvič, vožnja z električno pomočjo je povzročila kurjenje samo 20 % manj kalorij in 444 kalorij v eni uri nikakor ni malo.

poraba kalorij kolesarjenje dejavniki
Na porabo kalorij vplivajo številni dejavniki (VIR 2)

Drugič, gre za primerjavo vožnje obeh koles v enakem času; vsi dokazi kažejo, da e-kolesarji vozijo dlje in pogosteje kot običajni kolesarji – tako da dolgoročno lahko porabijo več kalorij.

Ta številka 444 kalorij na uro se seveda nanaša na določenega posameznika na določenem e-kolesu na določeni progi. Številka se bo zelo razlikovala glede na zgornje dejavnike in številne druge, vključno s težo in telesno pripravljenostjo posameznika, količino napora pri pedaliranju, uporabljene nastavitve moči, vremenskih razmer itd.

Vendar se zdi, da obstaja splošno sprejet razpon, koliko kalorij lahko porabite z e-kolesarjenjem. Koristen Canyonov prispevek (3) navaja številke za vožnjo s klasičnim kolesom med 200 in 600 kalorijami na uro in dodaja:

Strokovnjaki za športno medicino predvidevajo porabo 300 kalorij na uro za povprečno raven napora. Običajno je razpon porabe kalorij z električnim kolesom med 200 in 600 kalorijami.

Kako lahko porabim še več kalorij?

Glede na to, da je izredno težko zelo natančno izmeriti število kalorij, ki jih porabite na e-kolesu, je verjetno najbolje, da se ne obremenjujete preveč z dejanskimi številkami, temveč upoštevate spodnje nasvet:

Prilagodite nastavitev moči. Zmanjšanje električne moči je eden najpreprostejših in najbolj zanesljivih načinov za porabo nekaj dodatnih kalorij.

Kako močno pritiskate na pedale in kako hitro jih obračate (kadenca). Bolj ko pritiskate na pedala in hitreje jih obračate, več kalorij boste porabili.

Tempo je ključen. Poskusite kolesariti z ustrezno hitrostjo. Pridobivanje hitrosti in njeno vzdrževanje zahtevata več energije kot samo lagodna vožnja.

kolesarjenje in kalorije
Poraba kalorij je odvisna tudi od stopnje intenzivnosti (VIR 4)

Koliko napora je smiselno vložiti?

Dolgotrajna vadba je vedno boljša od neredne, vendar zelo intenzivne. Če čutite, da težje dihate in se vaše mišice napenjajo ter sčasoma postanejo celo nekoliko utrujene, potem veste, da ste verjetno kurili kalorije. Če resnično zadihate in vaše mišice začnejo rahlo peči, potem verjetno porabite toliko kalorij, kot jih lahko, ne da bi pri tem pretiravali.

Kako vam tehnologija e-kolesa pomaga pri porabi kalorij?

Kar nekaj e-koles ima nekakšen osnovni zaslon „merilnik moči“, ki vam pokaže, kako močno deluje motor – dober opomnik, da ohranite moč motorja na najmanjši možni moči.

Obstajajo tudi sistemi, ki lahko v grafični obliki prikažejo človeško in motorno vhodno moč ter se lahko povežejo z nekaterimi napravami za merjenje srčnega utripa, kot sta Fitbit ali Wahoo.

Ali lahko shujšate s kolesarjenjem, na e-kolesu?

Seveda! Upoštevajte zgornje nasvete, čim pogosteje se odpravite na kolesarjenje in porabili boste kar nekaj kalorij.

Drugi enako pomemben del enačbe so seveda kalorije, ki jih zaužijete. Povprečen moški potrebuje približno 2.500 kalorij na dan, da ohrani enako težo, povprečna ženska pa okoli 2.000. Ob predpostavki, da ohranjate ta vnos kalorij, velja, da je 3.500 porabljenih kalorij (na primer z e-kolesarjenjem) enako izgubi teže pol kilograma.

Z drugimi besedami, če bi vsak dan intenzivno kolesarili z električnim kolesom eno uro in bi vam uspelo porabiti 500 kalorij na uro, bi izgubili cca pol kilograma na teden (ob predpostavki, da ste vnos hrane ohranili znotraj zgornjih dnevnih kalorij).

poraba-kalorij-kolesarjenje-hrana
VIR Freepik

Splošni nasveti kako ostati v formi z e-kolesom

Torej, začeli ste s kolesarjenjem, kar vas ohranja v formi in zdrave. A če želite postopoma imeti še več kondicije ter še naprej kuriti kalorije, je tukaj nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste na svojem e-kolesu še bolj fit:

Naučite se treh osnov kolesarjenja in jih vadite – preobremenitev, napredovanje in okrevanje. Najprej pojdite malenkostno čez svoje zmogljivosti (preobremenitev), to ponavljajte, ko postanete bolj fit in se lahko fizično bolj potrudite (napredovanje) pa omogočite čas okrevanja sorazmerno z intenzivnostjo vožnje.

Raztegnite se pred in po kolesarjenju, da preprečite poškodbe. To je pomembno, saj lahko vožnja z električnim kolesom vključuje precej dolgotrajno sedenje v fiksnem položaju. Druga možnost je, da kolesarjenje kombinirate z drugim športom, ki vključuje širok razpon gibanja, npr. plavanje. Pravilno nastavljeno kolo je pomembno tudi za preprečitev morebitnih poškodb in obremenitev.

Kombinirajte aktivnosti. Tako bo vaše e-kolesarjenje ostalo zanimivo. Združite družabno skupinsko kolesarjenje z lastnim načrtom za vadbo v telovadnici. Imeti ustrezen načrt in se ga držati, je ključnega pomena, da postanete bolj fit. Vedno bolj tradicionalni kolesarski dogodki, kot so športni dogodki, so odprti za e-kolesa in so priljubljeni ter zabavni izleti. Ti vam omogočajo, da po želji tekmujete (vsem kolesarjem merijo čas in objavijo rezultate), vendar s poudarkom na mešanici sposobnosti in družabnosti. In seveda obstaja veliko dirk za e-kolesa, zlasti tiste za gorska e-kolesa. Ne glede na stopnjo intezivnosti torej lahko najdete nekaj zase.

poraba-kalorij-kolesarjenje
VIR Puch

Jejte uravnoteženo prehrano, da boste shujšali in izboljšali zmogljivost svojega e-kolesa.

Ne glede na vse, poudarili bomo slednje – e-kolesarjenje vam lahko zagotovi zelo pomembno kardiovaskularno vadbo, ki je mestnemu življenjskemu slogu 21. stoletja tako pogosto primanjkuje, prav tako pa lahko pomaga povečati mišično moč in vzdržljivost ter izboljša vsestransko fizično in duševno dobro počutje. Razlog več, da se usedete na svoje e-kolo in uživate v izkušnji.

  • VIR (1) Electric Bikes Blog
  • VIR (2) Very Well Fit
  • VIR (3) Canyon
  • VIR (4) Weightloss Resources

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Zdravje