Električno kolo

Katero električno kolo kupiti, da bo idealno za vaše potrebe in zmogljivost!

katero-električno-kolo-kupiti-naslovna

Dejstvo je, da so električna kolesa najhitreje rastoči segment kolesarske industrije. Medtem ko je prodaja klasičnih koles na pedala enaka ali upada v skoraj vseh kategorijah, električna kolesa še vedno beležijo dvo- ali trimestno rast iz leta v leto.

rast prodaje električnih koles v primerjavi s klasičnimi
VIR 1

Zaradi enostavne uporabe in izjemne zmogljivosti e-kolesa navdušujejo vedno več kolesarjev. Če razmišljate o lastnem električnem kolesu, vendar ne veste, kje začeti, potem je današnji prispevek kot nalašč za vas! Zapisali bomo, katero električno kolo kupiti glede na različne namene uporabe. Če se boste z njim vozili v službo boste vsekakor potrebovali drugačno e-kolo, kot če boste z njim hoteli osvajati bližnje vrhove. Pa poglejmo.

Katero električno kolo kupiti glede na namen kolesarjenja?

Glavne skupine e-koles lahko razdelimo v naslednje kategorije:

  • Električna mestna kolesa
  • Električna cestna kolesa
  • Električna gorska kolesa
  • Električna potovalna kolesa
  • Električna zložljiva kolesa
  • Električna robustna kolesa
  • Električna transportna kolesa
  • Druga posebna električna kolesa (ležeča, tandemska …)

Vsekakor lahko rečemo, da obstajajo tudi podkategorije zgoraj naštetih kategorij, a ostanimo pri tej glavni razdelitvi, ki bo več kot zadostovala za vašo izbiro in nakup električnega kolesa.

vrste električnih koles
Glavne vrste električnih koles (VIR 2)

Električna mestna kolesa

Mestna kolesa so na voljo v različnih slogih, vendar so namenjena predvsem kot praktičen prevoz. Za mnoge potrošnike e-kolesa predstavljajo veliko bolj stroškovno učinkovito alternativo dragim avtomobilom, ki so odvisni od fosilnih goriv, ali pa vsaj način za zmanjšanje števila avtomobilov v prometu. Mnogim kolesarjem je všeč dejstvo, da se lahko vozijo na delo z električnim kolesom, ne da bi se na poti v službo preveč preznojili, in da ni tako verjetno, da bodo obtičali v gneči prometne konice.

Značilnosti mestnih koles so predvsem v zasnovi samih koles – poudarek je na udobni vožnji, kjer sedite pokončno, pri čemer ne trpi vaš hrbet. Imate popoln nadzor nad prometom, običajno pa so primerna tudi za vse, ki imajo kakršne koli težave z mobilnostjo. So izjemno praktična, poleg prevoza na delo pa idealna za kolesarjenje do trgovine, po mestu in ostalih manjših opravkih.

električno-mestno-kolo
VIR NewBike

Električna cestna kolesa

Električna cestna kolesa je precej široka kategorija in vključuje številne različne tipe, od hibridnih do dirkalnih koles za prosti čas. Večina ima več skupnih značilnosti, vključno z ožjimi pnevmatikami, bolj naprej nagnjeno geometrijo, ožjimi sedeži, manj vzmetenja in poudarkom na lahki zasnovi.

Če je vaš cilj kolesarjenje kot hobi in se vozite večinoma po cestah, je električno cestno kolo odlična izbira. Ta kolesa so zasnovana za najučinkovitejše vrtenje pedal in jih je mogoče zlahka voziti brez kakršnega koli e-asistenta, kar je odlično za kolesarje, ki potrebujejo pomoč le v hribih.

Če nameravate uporabljati e-kolo kot prevozno sredstvo in ne nujno lagodno, občasno vožnjo, raziščite hibridna kolesa. Ta imajo običajno nekoliko širše pnevmatike in bolj robustne okvirje. Čeprav izgledajo bolj kot cestna kolesa, so kos težkim mestnim vožnjam in celo dokaj spodobni vožnji po brezpotjih oz. slabših cestah.

Električna gorska kolesa

Električna gorska kolesa so zagotovo odlična za vožnjo po hribih in dolinah, ki vključujejo veliko makadama in neurejenih poti.

Ta kolesa so običajno izdelana in zasnovana tako, da preživijo številna brezpotja. Primerna so tudi za spuščanja po strmih hribih, skokih po gozdnih poteh ali drzno kolesarjenje po adrenalinskih kolesarskih progah in v parkih.

katero-električno-kolo-kupiti---gorsko-kolo
VIR Puch

Potovalna električna kolesa

Ta imajo običajno široke oblazinjene sedeže in višje krmilo, ki je pomaknjeno nazaj proti kolesarju. Pedala so običajno nameščena bolj naprej, kar kolesarju omogoča, da ob postankih obe nogi počivata ravno na tleh.

Potovalna kolesa so idealna za umirjeno vožnjo. Vendar pa so večja in težja od skoraj vseh drugih vrst e-koles. Zaradi tega so lahko nekoliko manj okretna pri nizkih hitrostih. Če pa je vaš cilj lagodno kolesarjenje po lokalnih poteh ob plaži, bo tako e-kolo odlična izbora.

Električna zložljiva kolesa

Električna zložljiva kolesa so ena najbolj priljubljenih kategorij zaradi svoje izjemne prenosljivosti. Večina teh koles ima zložljivo točko na sredini kolesa in na krmilu. Tako se kolo zloži v paket, ki običajno ni večji od kovčka.

Če nameravate svoje e-kolo postaviti v prtljažnik avtomobila ali ga nameravate prenesti na avtobus ali vlak, potem je zložljivo e-kolo idealno za vas.

Električna robustna kolesa

Električna robustna kolesa so ena najbolj zabavnih kategorij e-koles. Odlična so v terenskih razmerah z zrahljano zemljo, peskom ali celo snegom. Njihove velike pnevmatike jim pomagajo pri vožnji navzgor in po skoraj vseh površinah.

Seveda jih je mogoče voziti po ulicah, pločnikih ali kolesarskih stezah, ponujajo pa tudi možnost, da skočite na robnik in naravnost po sredini parka. Večina ne bo imela vzmetenja, čeprav imajo nekateri vzmetne vilice. Toda pri tako velikih pnevmatikah vzmetenje ni tako pomembno – debele pnevmatike absorbirajo številne neravnine in luknje.

Električna transportna kolesa

Električna transportna kolesa so enoprostorci v svetu e-koles – niso najlepšega dizajna in niso športni. Ampak zagotovo so uporabni!

Električna transportna kolesa so zasnovana za prevoz čim več izdelkov, tudi oseb, npr. mlajših otrok.

Za ohranitev velikosti, ki je bližja standardnim kolesom, nekatera električna transportna kolesa uporabljajo okvir, ki je raztegnjen v zadnjem delu, da zagotovi nogo ali tovorno ploščad na obeh straneh zadnjega kolesa. Ponujajo tudi številne različne dodatke za tovor, kot so nosilci, torbe in otroški nosilci.

električna transportna kolesa
VIR Vogue Bike

Druga posebna električna kolesa

Čeprav ta predstavljajo manjšino e-koles, obstaja nekaj drugih zabavnih stilov.

Električna tandemska kolesa imajo dva sedeža in dva kompleta pedal. Popolna so za pare, ki se želijo manj truditi s poganjanjem pedal in več s komunikacijo v neposredni bližini.

Električni tricikli so boljši za voznike s posebnimi potrebami ali voznike s pomanjkanjem ravnotežja ali moči nog, da bi se lahko podprli med postanki na standardnem dvokolesnem kolesu. Delta tricikli, z dvema kolesoma zadaj, so veliko pogostejši. Tricikli z dvema kolesoma spredaj so stabilnejši med hitrimi zavoji, a tudi dražji.

Električna ležeča kolesa kolesarja postavijo v bolj umirjen položaj in običajno uporabljajo stol namesto standardnega kolesarskega sedeža. Na voljo so v standardnih in triciklih različicah. Električna ležeča kolesa so lahko zelo zabavna in dajejo občutek gokarta. Vendar je priporočljiva uporaba varnostne zastavice, da lahko drugi vozniki vidijo nizek profil ležečega vozila.

  • VIR (1) Guidehouse Insights
  • VIR (2) Bikexchange

 

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Električno kolo