Kolesarske poti

Kolo na vlak in gremo po evropskih državah!

kolo-na-vlak-naslovna

V enem od prispevkov na spletni strani NewBike.si ste že lahko prebrali, kakšna so pravila za prevažanje koles na nekaterih evropskih vlakih. Zapisali smo, kaj velja za Slovenijo, Avstrijo, Italijo, Nemčijo, Češko, Francijo, Belgijo in Nizozemsko. Ker je v Evropi še veliko več ogleda vrednih držav, pa preverimo še ostale krasne dežele. Kolo na vlak in gremo!

Norveška

Na hitrih vlakih na dolge razdalje Regiontog (1) je mogoče prostore v kolesarnici rezervirati vnaprej. To storite na spletni stran nacionalnega železniškega prevoznika Vy. Tu je na voljo možnost potovanja s kolesom (2).

Če želite rezervirati prostor za kolo na vlaku Regiontog, morate rezervirati tudi sedež. Rezervacija sedeža bo brezplačna, vendar morate plačati rezervacijo kolesa, ki je sorazmerno draga. Običajno stane 50 % cene vozovnice za odrasle. Če pa se poleti želite peljati z vlakom Regiontog na liniji Bergen, je pavšalna pristojbina približno 22 €.

Na drugih, lokalnih vlakih na Norveškem kolesarskih mest ni mogoče rezervirati, vendar so vozovnice za kolo vseeno potrebne. Glede na spletno stran Vy običajno stanejo 50 % cene vozovnice za odrasle, čeprav najvišje cene veljajo tudi za daljša potovanja.

Zaradi pomanjkanja rezervacij na teh vlakih ni mogoče zagotoviti mest. A ker je vozovnice za kolo mogoče kupiti pri sprevodniku, je najbolje, da kolo vzamete na vlak, ga pospravite na označena mesta in nato poiščete sprevodnika za nakup kolesarske karte.

Če vozovnico za kolo kupite na avtomatu za prodajo vozovnic, obstaja možnost, da se vkrcate in ugotovite, da ni prostih mest. Izjema so potovanja na progi Gjovik, kjer je kolesarska mesta mogoče rezervirati na vlakih.

oslo
Oslo (VIR Freepik)

Poljska

Hitre vlake na dolge razdalje na Poljskem upravlja PKP Intercity (3) in zaračunava pavšalno ceno približno 2 € za kolesarske vozovnice, ne glede na razdaljo, ki jo boste prevozili. Te vozovnice lahko kupite na spletu, ko rezervirate potovalne vozovnice.

Vozovnice za 2. razred lahko kupite samo, če potujete s kolesom na vlakih EIC in EIP. Namenski prostori za shranjevanje koles so v delu vlaka, ki ima sedeže za 2. razred – rezervacijski sistem bi vam moral dodeliti rezervacijo sedeža v vagonu, v katerem se nahaja shramba za kolesa.

Vlaki, ki se uporabljajo za storitve IC in TLK, običajno nimajo posebnega prostora za kolesa. Zato se morate vkrcati pri prvih ali zadnjih vratih vlaka in kolo odložiti pri teh vratih, čeprav vas bo sprevodnik vodil, kaj morate narediti. Če že imate potovalno vozovnico in boste vzeli kolo na storitev EIC, IC ali TLK, se lahko odločite za nakup vozovnice pri vlakovnem sprevodniku.

Za potovanja z vlaki EIP, če niste rezervirali kolesarske vozovnice prek spleta s potovalno vozovnico, morate opraviti predhodni nakup na blagajni.

Na regionalnih in lokalnih vlakih, ki jih upravlja Polregio (4), lahko kolesa shranite v stojalih za kolesa ali v prostorih za prtljago. Ti so označeni z znaki na zunanjosti vlakov. Če ni na voljo prostora za shranjevanje, se lahko vkrcate na prva in zadnja vrata vlaka. Polregio prodaja dve vrsti kolesarskih vozovnic s pavšalno ceno, od katerih ima dražja prednost.

Zato je vredno na postaji preveriti, ali bo na vlaku, s katerim se želite peljati, na voljo posebna shramba za kolesa. Če je, si lahko pot olajšate tako, da za to vozovnico plačate nekoliko več.

poljska
Varšava (VIR Freepik)

Španija

Nezložljiva kolesa lahko vzamete samo na kateri koli hitri vlak, če so razstavljena in spravljena v torbo ali kovček dimenzij največ 120 x 90 x 40 cm (dolžina-višina-širina). Če lahko zložljivo kolo spravite v kovček ali torbo, vam ni treba kupiti vozovnice za kolo – za hitri vlak ali katero koli drugo potovanje.

Če ne želite razstaviti nezložljivega kolesa, ga lahko vzamete samo z regionalnimi/lokalnimi storitvami ‘Media Distancia’, vključno s tistimi, ki imajo posebno oznako MD ali Regional-Express, in lokalnimi vlaki v mestih – vključno z vlaka Cercanias in FEVE.

Če boste potovali manj kot 100 km, očitno ne potrebujete vozovnice, vendar za daljša potovanja obstaja pavšalna pristojbina za prevoz kolesa v višini 3 €. To lahko rezervirate na postaji ali na spletu na spletni strani Renfe (5) kot dodatno storitev.

Če je na vlaku, s katerim se boste vozili, predvidena shramba za kolesa, morate kolo shraniti v teh namenskih prostorih. A ste lahko s spletno rezervacijo prepričani, da bo prostor na voljo.

barcelona
Barcelona (VIR Freepik)

Švedska

SJ (6) je nacionalni železniški operater na Švedskem in ne dovoljuje vkrcanja nezložljivih koles na noben od svojih vlakov. Prav tako niso dovoljena na vlakih MTR Express, ki tekmujejo s SJ Trains na poti med Stockholmom. in Göteborg.

Kolesa lahko vzamete na vlake Oresundstag, tako za potovanja med Švedsko in Dansko kot za potovanja samo znotraj Švedske. Ti vlaki vozijo med Malmom/Lundom in Göteborgom, Karlskrono in Kalmarjem.

Švica

Velika večina vlakov, ki jih upravljata nacionalni železniški operater SBB (7) in drugi ključni glavni operater BLS, je opremljenih s prostori za shranjevanje koles. Ti so označeni na zunanji strani vlaka. Čeprav so lahko nekateri švicarski vlaki dolgi do 12 vagonov, je priporočljivo, da ste na postaji zgodaj, da ugotovite, kje počakati na enostavno vkrcanje.

Ali bo prostor za kolesa na voljo, lahko potrdite tako, da poiščete potovanje na spletnem mestu SBB. Čeprav je nenavadno pri SBB to, da vam pove, kdaj kolesa ni mogoče vzeti na krov, namesto, ali so kolesa dovoljena.

švica
Švica (VIR Freepik)

Ali lahko v Švici vzamem kolo na vlak?

Če kliknete na črno črto med časom odhoda in prihoda, lahko dostopate do dodatnih informacij o vlaku. Upoštevajte, da je kolo prečrtano, kar pomeni, da kolesa na tem odhodu niso dovoljena. Toda to je edini simbol kolesa, ki ga uporablja SBB, tako da, če ga ne vidite, lahko vzamete kolo(-a) na krov.

Glavna storitev, na katero ni mogoče vstopiti, so vlaki TGV med Baslom in Zürichom. Vendar na tej progi vozijo številni drugi vlaki.

Na vlakih SBB dnevna kolesarska karta stane 14 CH in jo lahko rezervirate na spletu. Edina druga kolesarska vozovnica, ki je na voljo, je vozovnica za eno vožnjo na kratke razdalje. Ta stane polovico cene vozovnice za odrasle.

Vendar pa prepustnica ali vozovnica ni absolutno zagotovilo, da bodo na vlaku, s katerim želite potovati, na voljo prostori za kolesa. Čeprav ima skoraj vsaka železniška pot v Švici minimalno uro prevoza, pri čemer so odhodi vsakih 30 minut še posebej pogosti.

  • VIR (1) Show me the journey
  • VIR (2) VY
  • VIR (3) Intercity Poljska
  • VIR (4) Polregio
  • VIR (5) Show me the journey
  • VIR (6) SJ
  • VIR (7) SBB

MORDA VAM BO VŠEČ

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več iz kategorije:Kolesarske poti