Kolesarske poti

Kolesarjenje po Sloveniji – zakaj je prekrasno doživetje in kam se podati?

kolesarjenje-po-sloveniji-naslovna

Kolesarjenje po Sloveniji je zagotovo odličen način za raziskovanje naše čudovite dežele! Tudi sami smo prekolesarili večino Slovenije, od zahoda do vzhoda, severa in juga ter obiskali praktično vse najboljše turistične znamenitosti Slovenije. Zato v prispevku zapišemo najboljše kolesarske poti po Sloveniji in vse, kar morate vedeti za načrtovanje kolesarskih počitnic ali zgolj posameznih poti v naši krasni deželici.

Zakaj je Slovenija idealna za kolesarske počitnice?

Ste vedeli, da je bila Slovenija lani na 9. mestu (od 180 držav) na lestvici najbolj trajnostnih držav na svetu (1) in da na veliko promoviramo kolesarski turizem? Da o dejstvu, da se vsak dan dobesedno gradijo nove kolesarski poti, sploh ne govorimo? Kolesarjenje je torej aktivnost, ki jo Slovenci vsak dan bolj obožujemo. Pa naj bo to kot prevoz v službo in nazaj, bolj ležerno za obiske kulturnih dogodkov, za sproščanje, ali pa že redna telesna aktivnost, ki jo izvajamo vsak teden.

kako-pogosto-kolesarite

Večina Slovencev kolesari vsaj 1x na teden! (VIR 2)

Kolesarjenje je atraktivno tudi zaradi naše pokrajine – več kot polovica Slovenije je namreč pokrita z gozdovi in tam je narava osupljiva. Kolesarjenje je običajno počasnejše, kar vam omogoča, da opazujete in absorbirate več okolja okoli sebe, kaj šele raziskovanje krajev izven poti. S kolesi smo torej obiskali vse lepote in odkrivali čudovite skrite kotičke Slovenije!

Kakšna vrsta kolesa je idealna za kolesarjenje po Sloveniji?

Idealno je, da si za kolesarjenje po Sloveniji priskrbite treking kolo, saj vam bo omogočilo določeno mero udobja tako na asfaltiranih kot makadamskih cestah. Priporočamo tudi kolo z vsaj 18 prestavami, saj so naše prekrasne gore in vzpetine včasih kar zahtevne.

Upoštevajte pa, da za cestno kolesarjenje po Sloveniji ne potrebujete super zahtevnega kolesa. Seveda, boljše kot je kolo, hitreje lahko potujete (sploh če je kolo električno), vendar resnično verjamemo, da je skrivnost kolesarjenja bolj povezana z močjo volje kot karkoli drugega.

Kako zahtevno je kolesarjenje po Sloveniji s kolesom?

Negativna stran kolesarjenja v Sloveniji, vsaj za novince je, da je dežela zelo hribovita in je pot večinoma lahko razgibana. V Sloveniji imamo toliko “vzponov in spustov”, da se vam lahko zgodi, da ne boste uživali v nobenem spustu, saj bo prva misel vedno “joj, spet bo treba v klanec”!

A ker so na koncu pot in razgledi dobesedno neverjetni, bo ves trud poplačan. Če menite, da vseeno ne boste zmogli ali pa imate kakšne fizične omejitve, imamo za vas dobro novico. Pri vseh vzponih vam lahko pomagajo električna kolesa, kar pomeni, da bo potreben res minimalen napor. Po ravnini pa še vedno lahko poganjate klasično, samo z močjo vaših nog.

Najboljši čas za kolesarjenje po Sloveniji

Slovenija je kar se tiče vremenskih razmer izjemno razgibana in načeloma lahko kolesarite skoz vse leto, a vseeno so obodobja, ko je kolesarjenje bolj primerno. Poglejmo po sezonah, odločitev pa je čisto vaša.

Poletje: Ne svetujemo kolesarjenja čez dan, sploh nekje od 11. do 16. ure. V teh urah se raje kje ustavite, saj je čas idealen za za kopanje v jezerih, rekah ali na obali.

Zima: Osredotočite se samo na kolesarjenje in naredite manjši postanek v kakšni domači gostilni ali koči, kjer se boste okrepčali z vročim čajem.

Pomlad: Ni tako vroče kot poleti in je kot nalašč za celodnevno kolesarjenje. V pozni pomladi je običajno že tako toplo, da lahko tudi skočite v kakšno jezero.

kolesarjenje-spomladi

vir Puch

Jesen: Praktično idealen letni čas za kolesarjenje po Sloveniji. Lahko se nekoliko ohladi, vendar ne toliko. Najbolj pa so nam všeč barve jeseni, ki so prav osupljive!

Če povzamemo – kolesarite lahko torej v vsakem letnem času a posebej pozorni bodite pozimi in poleti. Kolesarjenje pozimi je lahko nevarno, zato poskrbite za ustrezno opremo kolesa in se primerno oblecite. Poleti pa se izogibajte delu dneva, ko se pojavljajo najvišje temperature, saj lahko tvegate opekline in celo kap.

Najboljše kolesarske ture po Sloveniji

Če nimate dovolj časa za polne kolesarske počitnice in želite opraviti krajše kolesarske izlete od točke A do točke B, vam lahko predlagamo nekaj razgibanih kolesarskih poti, ki vam bodo vzele dan ali dva.

Iz Ljubljane proti Obali, mimo Postojnske in Škocjanske jame ter Predjamskega gradu

Težavnost: srednja, Dolžina: 120 km

To je popolna pot za odkrivanje nekaterih najboljših slovenskih turističnih znamenitosti. S kolesom po Ljubljani je že samo po sebi odlično doživetje. Lahko pa se odpravite iz našega glavnega mesta in si za vaš prvi postanek izberete Postojnsko jamo in Predjamski grad. Naslednji dan se odpravite v Škocjanske jame, ki so z največjim podzemnim kanjonom v Evropi kot prve v Sloveniji uvrščene na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine UNESCO. Nadaljujte proti obali in so dovolite postanke v očarljivih obmorskih mestih Koper, Izola in Piran, kjer poleti lahko uživate na urejenih plažah. Skočite še do Ankarana in Sečoveljskih solin, vsekakor pa naj se vam ne mudi nazaj!

škocjanske jame

Škocjanske jame (VIR 3)

Od Ljubljane do Blejskega jezera

Težavnost: srednja, Dolžina: 70 km

Ti dve destinaciji sicer ne povezujejo posebne kolesarske poti, zato boste kolesarili po različnih poteh, mogoče tudi malo bolj prometni. A kot vemo so vozniki v Sloveniji zelo spoštljivi do kolesarji, zato je strah pred prometom odveč. Na to pot se precej pripravite, saj vas čaka kar nekaj vzponov. Če ste že na Bledu, si lahko izposodite kajak ali pa se s pletno odpeljete na otoček. In ne pozabite poizkusiti vsem znane in slastne blejske kremšnite.

Od Blejskega jezera do Bohinjskega jezera, nato Tolmin in Kobarid

Težavnost: težko, Dolžina: 80 km

Ko ste še enkrat na Bledu in ste se dodobra spočili, svetujemo, da nadaljujte proti Bohinju. Greh bi bil spustiti ta prekrasen, že skoraj rajski del Slovenije. Upoštevajte pa, da pot od Bohinjskega jezera do Tolmina vključuje 30 km strme ceste, ki doseže vrh na 1500 m. A kot rečeno že tolikokrat poprej, trud bo zagotovo poplačan. Preden zapustite Blejsko jezero, obvezno obiščite Sotesko Vintgar. To je 1600 m dolga in do 250 m globoka soteska na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, 4 km severozahodno od središča Bleda, ki jo za spremembo prehodite.

soteska vintgar

Slikovita Soteska Vintgar (VIR 4)

Od Maribora do Ptuja

Težavnost: lahka, Dolžina: 30 km

Ta 30 km dolga najbolj ravninska pot poteka skozi reko Dravo in prečka nekaj čudovitih delov slovenskega podeželja. Na pot se lahko odpravite preko Starš – pot je lažja z manj vzponi ali preko Dupleka. Za to pot potrebujete malce več kondicije, povzpnete se na 228 m.

Del proge Parenzana

Težavnost: lahka, Dolžina: 138 km

Nekdanja železnica je nekoč vodila od Trsta (Italija) do Poreča (Hrvaška), vendar so jo spremenili v kolesarsko in treking pot. Proga Parenzana prečka nekaj čudovitih mest slovenske riviere, kot so Koper, Izola in Piran, ter ponuja neverjetne razglede na obalo in podeželje. Prekolesarite slovenski del ali pa začnite kar v Italiji in se pripeljite do Poreča. Izbira je vaša!

očarljiva-izola

Očarljiva Izola (VIR Freepik)

  • VIR (1) Moj prihranek
  • VIR (2) AMZS
  • VIR (3) Park Škocjanske jame
  • VIR (4) Vintgar

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Kolesarske poti