Družinske kolesarske potiKolesarske poti

Kam s kolesom po Sloveniji za en dan?

kam-s-kolesom-naslovna

Se sprašujete, kam s kolesom na izlet? Danes se odpravimo na razgibane enodnevne izlete, ki so v večini primerni za celo družino – v kolikor imate malo starejše otroke. Obiščemo nekaj kotičkov naše krasne Slovenije in odkrijemo steze ter poti, ki niso tako obljudene. Še preden pa gremo na pot, zapišemo nekaj koristnih napotkov, kaj je smiselno vzeti seboj na te kolesarske izlete.

Kaj vzeti na enodnevni izlet s kolesom

1. Nahrbtnik

Nakup trpežnega nahrbtnika je ključnega pomena za odpornost na neugodne vremenske razmere ali morebitne poškodbe na vaših vožnjah in je še posebej priročen, saj ga lahko nosite na hrbtu, ne da bi vam bilo treba na kolo dodati pritrdilne elemente za torbo.

Poiščite takega z odsevnimi ploščami, ki poskrbijo, da ste vidni na cesti, in takega brez dolgih vrvic, ki se lahko ujamejo v vaše pnevmatike.

kolo-in-nahrbtnik
VIR Freepik

2. Steklenica za vodo

Poskrbite, da boste vedno imeli pri roki steklenico vode, da preprečite dehidracijo in ohranite raven energije na dolgih ali kratkih vožnjah s kolesom.

Ljudje običajno podcenjujejo, kako naporna je lahko vožnja s kolesom, zlasti v vročih poletnih dneh. Držalo za steklenico lahko kupite v kateri koli trgovini s kolesi in ga enostavno pritrdite na kolo.

3. Zaščita pred soncem

Dež, toča ali sonce, pomembno je, da poskrbite za zaščito pred škodljivimi UV žarki.

Ko se odpravljate na kolesarjenje, še posebej poleti, se namažite s kremo za sončenje in nadenite sončna očala, da boste zaščiteni pred soncem.

4. Manjši komplet prve pomoči

Vedno je bolje biti previden kot obžalovati, zato je ključno, da imate pri vsaki vožnji s seboj komplet prve pomoči.

Komplet prve pomoči ni samo za morebitne nesreče, v katerih bi se lahko znašli, ampak tudi če naletite na poškodovanega kolesarja in mu tako lahko pomagate.

6. Energijski prigrizki in napitki z elektroliti

Najboljši prigrizki za kolesarjenje so banane! Zaradi kalija in ogljikovih hidratov so odlične za oskrbo mišic z energijo, vzemite pa tudi nekaj energijskih ploščic.

Energijske pijače, čeprav niso idealne, lahko pomagajo obnoviti vse elektrolite, izgubljene s potenjem.

7. Mini tlačilka

Nošenje tlačilke v nahrbtniku se morda ne zdi dobra ideja, vendar je to ključnega pomena za vsako daljšo vožnjo s kolesom. Pnevmatika lahko poči in na to morate biti pripravljeni.

8. Mobilni telefon

Poskrbite, da boste imeli s seboj napolnjen mobilni telefon, da v primeru kakršnih koli težav pokličete reševalno službo.

Še ena prednost, če s seboj vzamete telefon, je, da posnamete čudovite fotografije postojank, na katerih se ustavite med kolesarjenjem.

kolesarski-izlet
VIR Freepik

9. Komplet za popravila

Ta je priročen za kakršne koli poškodbe zračnic vašega kolesa, ki jih je treba hitro popraviti. Komplet za popravilo, napolnjen z osnovnimi potrebščinami, običajno vsebuje lepilo in nekaj obližev, da vam začasno popravijo zračnico. Vendar pa je najbolje zamenjati predrto zračnico kolesa takoj, ko je to mogoče.

Preverimo torej najlepše poti za enodnevne izlete.

Gorenjska – HHT kolesarska pot

HHT ali Hidden Hills Trail je približno 40 kilometrov dolga pot, vodila pa vas bo skozi pogosto spuščen del prelepe Gorenjske – začeli boste v Škofja Loki, se preko Starega vrha povzpeli na Soriško Planino in Blegoš, se z Blegoša spustili v Žiri in preko Gorenje vasi prikolesarili nazaj v Škofja Loko. Ker ima pot kar nekaj vzponov in spustov, je bila zasnovana posebej za elektirčna kolesa. Seveda v primeru odlične kondicije veljajo tudi klasična!

Najbolj boste na uživali, če se boste na pot podali spomladi (april, maj) ali jeseni (septembra ali oktobra). Poleti vam utegne biti precej vroče.

Pot vas bo vodila čez najboljše razgledne točke in mimo vseh znamenitosti, ki jih pač ne smete izpustiti. Predvsem krasna pokrajina in razgiban teren bosta razlog, da se boste na to krožno pot z veseljem vračali! Vzamete lahko tudi otroke, a ti naj bodo starejši od 12 let.

hht kolesarska pot
Odkrijte lepote Škofjeloškega hribojva (VIR 1)

Primorska – Pot Burja

Posebnost kolesarske poti Burja (dolžina 74 km) je, da ima ob celotni poti nameščenih kar 30 polnilnih postaj za e-kolesa! Zato ni treba poudarjati, da je pot več kot primerna za električna kolesa.

Pot Burja, ki se vije od Gradišča do Milj ponuja krasne poglede na Tržaški zaliv, na poti pa boste kolesarili tudi po dišeči Žajbljevi poti, polni avtohtonih zdravilnih zelišč. Na poti srečate skalovje Goriškega krasa, Doberdobsko jezero, Devin s svojim gradom, ustje Timave, Miramar in nenazadnje Trg zedinjene Italije v Trstu. Pot, ki bi jo nekoč zlahka poimenovali tudi Kraška kolesarska pot.

Koroška – Dravska kolesarska pot

Celotna Dravska pot je sicer dolga 510 km, a ne skrbite, lahko jo prevozite samo del. Sicer se začenja v Italiji in konča na Hrvaškem, v Sloveniji pa poteka na Koroškem, po manj prometnih cestah in kolesarskih stezah v objemu pristne narave. Tudi za to pot je priporočena uporaba električnih ali treking koles. Ker se boste velik del poti peljali tudi ob Dravi, se jo drznite lotiti tudi poleti.

Zaradi večjega vzpona med Podvelko in Lovrencem na Pohorju je primerna za kolesarje s kondicijo in večje otroke (vsaj 10 let).

dravska kolesarska pot
Slikovita Dravska kolesarska pot je primerna tudi poleti (VIR 2)

Dolenjska – Od Soteske do Kostanjevice na Krki

Čudovita in razgibana pot, idealna za enodnevni izlet!

Spoznajte lepote dolenjske pokrajine in se ustavite na zanimivih postojankah, ki jih na tej poti ne manjka. Podajte se na 54 kilometrov dolgo pot med dolenjskimi hribi in ravninami, ki vas bo vodila od Soteske preko Straže, Novega mesta, Otočca, Šmarjeških toplic in Škocjana do Zameška in vašega cilja, Kostanjevice na Krki. Del poti boste kolesarili po malce bolj prometni cesti, večino poti pa vas čakajo kolesarske steze in nekaj malega makadama oz. poljskih poti.

Oglejte si ruševine veličastnega dvorca v Soteski, peljite se mimo straških vinogradov, največ pa se pomudite v prestolnici, Novem mestu, kjer ne bo manjkalo različnih ogledov – priporočamo staro mestno jedro. Malo pred Šmarješkimi Toplicami je obvezen ogled gradu Otočec, potem pa ste skoraj na cilju, kjer se spočijete v krasni vasici Kostanjevica na Krki.

Takole, pa smo podali nekaj krasnih predlogov. Če še vedno oklevate, ker mogoče nimate ustreznega kolesa, brez skrbi. Pri NewBike vam bomo svetovali in vam pomagali pri izbiri ustreznih koles za celo družino! Pa še testno vožnjo lahko opravite.

  • VIR (1) HHT bike trail
  • VIR (2) Drava Bike

MORDA VAM BO VŠEČ

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več iz kategorije:Družinske kolesarske poti