Zdravje

7 koristnih nasvetov za boj proti vročini, ko se poleti odpravite s kolesom na morje

s-kolesom-na-morje-naslovna

Nobenega dvoma ni, da ima velika večina kolesarjev raje toplo vreme kot mraz. Zato se številni spomladi in poleti odpravijo s kolesom na morje, saj je kolesarjenje po soncu je veliko bolj prijetno. A tudi vožnja s kolesom v vročem vremenu, še posebej ob zelo visokih temperaturah, prinaša svoje težave in izzive, še posebej, če tega nismo vajeni.

Če se boste letos tudi vi odločili, da se odpravite s kolesom na morje, kjer so temperature še višje, bomo zapisali 7 nasvetov, s katerimi se boste uspešno borili proti vročini. Najprej pa poglejmo:

Kako deluje naše telo, ko kolesarimo po vročini?

Ena prvih stvari, ki se zgodi, je potenje: tako se naše telo brani pred občutkom vročine. Podobno je senzorju v avtomobilskem motorju, ko zazna pregrevanje in aktivira hladilni sistem. V našem primeru se telo začne potiti, da se ohladi. To je naša “klimatska naprava”, ki je standardna. Znoj je v bistvu le voda, zato zelo dobro prevaja toploto, zato se potimo, da iz telesa sprostimo toploto. Da bi ta mehanizem pravilno deloval, moramo nositi primerna oblačila, omogočiti telesu, da se poti, ustrezno hidriramo in hladimo telo, kakor koli lahko (senca, zrak, voda).

temperatura med kolesarjenjem

Za uravnavanje naraščajoče telesne temperature se vaše telo znoji, proces izhlapevanja pa ohladi kožo s postopkom, imenovanim konvektivni prenos toplote ali konvekcija. Konvekcija je tudi razlog, da se počutimo veliko hladnejše, ko piha in zakaj se voda s 25 °C zdi veliko hladnejša od temperature zraka 25 °C (VIR 1)

1. Izberite primerna oblačila

Če kolesarska majica ali hlače z oprsnikom niso dovolj zračne in blokirajo znoj, namesto da bi ga odvajale, se vlaga nabira na naši koži, na naših oblačilih in sčasoma hladilni učinek, ki naj bi ga imel na telo, izgine.

Pomembno je, da izberemo oblačila, ki nas ščitijo pred soncem in vročino, hkrati pa so čim lažja in zračna. V vročem vremenu majica ali kratke hlače z naprsnikom iz debelega, težkega in neprepustnega blaga vpijejo znoj, vendar ga ne odvajajo učinkovito. Zato so oblačila težja in bolj neudobna ter ovirajo sposobnost našega telesa, da uravnava lastno temperaturo.

V vročih dneh ali ko se kolesar močno poti, je pogosto opaziti bele sledi na dresih in hlačah. To so ostanki soli, ki se izločajo z znojem. Ko znoj izhlapi, ostanejo soli na tkanini. Ne skrbite, to je normalno, tkanina opravlja svoje delo. Čim prej operite svoja oblačila in preverite, kako pravilno skrbeti za svoja kolesarska oblačila.

2. Uporabite kremo za sončenje

Že v prejšnji točki smo rekli, da naj nas oblačila ščitijo pred soncem, a ko je zelo vroče, je velik del naše kože izpostavljen neposredni sončni svetlobi, kar pomeni, da potrebujemo kremo za sončenje. Kakšno zaščito pred soncem izbrati za kolesarjenje?

  • Izogibajte se debelim, mastnim kremam za sončenje, ker mašijo kožne pore, blokirajo potenje in telesu ne omogočajo, da bi se pravilno ohladilo.
  • Uporabljajte losjone ali razpršila z nizko viskoznostjo, ki se zlahka vpijejo in vaši koži omogočijo dihanje.
  • Poiščite kreme za sončenje, ki nudijo dolgotrajno zaščito. Še posebej, če se odpravljate na zelo dolge izlete. To vam prihrani, da bi morali nositi stekleničko losjona za sončenje in ga vsake toliko časa ponovno nanašati.
  • Izberite vodoodporne kreme za sončenje. Ne le zaradi znoja, tudi zaradi vode, s katero se boste polivali, da zmanjšate telesno toploto in se ohladite.
s-kolesom-na-morje-sončni-zahod

VIR Freepik

3. Če se da, ne kolesarite sredi dneva

Vemo, da to ni vedno mogoče, a če lahko, poskusite kolesariti zgodaj zjutraj, preden postane prevroče, ali pozno popoldne, ko temperatura pade. Ti časi dneva dejansko prinašajo več prednosti: manj prometa na cestah in srečanja z divjimi živalmi, ki običajno ostanejo skrite.

Za zgodnje jutranje ali pozno popoldanske vožnje ne pozabite vzeti kolesarske luči, lahkega kolesarskega brezrokavnika in odsevnih trakov.

4. Poskrbite za hidracijo

Da boste ostali hidrirani, pijte vodo glede na to, koliko ste žejni. Če se veliko potite in boste kolesarili več kot 4-5 ur, je priporočljivo piti vodo z elektroliti, da nadoknadite izgubljene soli. Natrij je pomemben za tiste, ki se veliko potijo, saj lahko njegova prekomerna izguba povzroči krče in zmanjšano zmogljivost. Upoštevajte, da so natrij, kalcij in kalij bistveni za krčenje mišic.

Težava pri visokih temperaturah je, da se voda v bidonu zelo hitro segreje. Navlaži vas, vendar vas ne ohladi in izkušnja pitja je neprijetna. Pomagajte si s kockami ledu, da bo tekočina malo dlje hladna. Enega od bidonov lahko postavite tudi v zamrzovalnik in greste kolesarit z zamrznjeno vodo ter pustite, da se sproti topi.

s kolesom na morje dejavniki vročine

Na človeško toplotno ravnovesje vplivajo predvsem okoljski (temperatura okolja, vlažnost, hitrost zraka in sončno sevanje) ter osebni ali delovni parametri (presnovna proizvodnja toplote in oblačila) odvisni parametri. Na toplotno ravnovesje lahko vplivajo tudi dejavniki, kot so starost, spol, telesna masa in morfologija (VIR 2).

5. Večkrat se ohladite

Naše telo se ob visokih temperaturah segreje bolj kot običajno, še posebej med intenzivnimi napori, zato je polivanje glave, nog, rok ali hrbta z vodo povsem normalno in ga toplo priporočamo.

Profesionalni kolesarji na tekmovanju uporabljajo nogavice za led (običajno nogavice, napolnjene z ledom). Položijo jih na hrbet, skoraj do konca. Lahko storite enako. Lahko zaprosite za polnjenje ledu v baru na poti in še naprej uporabljate nogavice. Uporabite lahko tudi nogavice, pajkice, hlačne nogavice ali celo vrečke z zadrgo. Napolnite jih z vodo, postavite v zamrzovalnik in ko greste ven, jih vzemite ven in jih položite na hrbet, na stegna pod naprsnik ali v enega od žepov dresa.

Zaščitite svoj mobilni telefon in vse ostalo, kar lahko poškoduje voda.

6. Znižajte notranjo temperaturo

Poleg zunanjega hlajenja telesa lahko znižate tudi notranjo temperaturo. Hladna voda v bidonih deluje, deluje pa tudi ledena kava, ledena pijača, sladoled in katera koli vrsta sladoleda ali ledene lizike.

hidracija-med-kolesarjenjem

VIR (Freepik)

7. Rehidirajte telo

Bodite previdni tudi po vožnji. Veliko težav po dolgih urah pod žgočim soncem se pojavi kasneje. Pijte vodo ali jo uživajte v sadju in zelenjavi, da rehidrirate telo, si povrnete moč in nadoknadite soli in minerale, izgubljene s potenjem.

Zelo pomembno je znižanje telesne temperature s hladno prho ali kopeljo. Sprva je težko zdržati, vendar mrzla voda pomaga ohladiti telo in preprečiti, da bi oddajalo več toplote. Lahko se tudi kopate v bazenu, morju ali reki.

Tudi če ste uporabljali zaščito pred soncem, nanesite kremo ali hladilni losjon, da kožo navlažite in nahranite.

Previdno poleti s kolesom na morje!

Na koncu vas opozorimo, da bodite še posebej pozorni, tudi če ne dežuje in cesta ni mokra, saj postane asfalt ob visokih temperaturah nevaren. Če se stopi, lahko vstop v ovinek postane zahteven. Prav tako se lahko prilepi na pnevmatike, kar povzroči, da se vanje zataknejo gramoz ali kamenje in povzroči predrtje.

  • VIR (1) Cycling Apps
  • VIR (2) Physiological reviews

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Zdravje