Kolesarske poti

Daljši kolesarski izleti po Evropi, ki jih zlepa ne boste pozabili!

kolesarski-izleti-po-evropi-naslovna

Kolesarju začetniku se lahko kolesarjenje na velike razdalje čez več držav sliši precej naporno in nemogoče. Toda vsakdo, ki je skočil na kolo in se po kolesarskih poteh prebijal po novih destinacijah, vam bo verjetno povedal, da ni boljših načinov za ogled znamenitosti.

V mnogih pogledih vam kolesarjenje ponuja najboljše iz obeh svetov. S kolesarskim tempom prevozite ravno toliko razdalje, da se ne počutite utrujenega. Tudi tisti, ki kolesarjenja niste vajeni, lahko prevozite več deset kilometrov na dan več, če se odločite za električna kolesa. Tako boste v kratkem času izkusili vse zanimivosti in doživetja, ki jih z vlakom ali avtomobilom ne bi nikoli. Poleg tega bo izpostavljeni žlahtnim vonjavam, svežemu zraku, žgočemu soncu, žvrgolenju ptic in nenavadnim živalskim zvokom. Na vzponih se boste potili, na spustih pa uživali.

Če ste torej ljubitelj kolesarjenja in čudovite narave, potem je Evropa polna možnosti. Poti so primerne za vse ravni telesne pripravljenosti oz. kondicije. Opišemo  nekaj najboljših kolesarskih tur na celini – kolesarski izleti po Evropi, ki bodo pustili pečat!

Dolina Rena – Amsterdam, Nemčija, Švica

Dolina Rena omogoča eno najbolj nepozabnih voženj z vlakom v Evropi, zato se veliko manj turistov poda na potovanje po cestah in poteh. A so prednosti vožnje s kolesom po dolini Rena z izhodiščem v Amsterdamu očitne. Kolesarite lahko dovolj počasi, da boste brez težav opazovali srednjeveške gradove, bleščečo reko in idilične vinograde.

basel-švica

Slikoviti Basel v Švici (VIR (Freepik)

Imeli boste tudi veliko priložnosti, da se med potjo ustavite in poskusite lokalna vina in druge dobrote. V mesto Basel v Švici boste prispeli približno osem dni pozneje.

Možno se je podati na pot, ki uporablja samo asfaltirane ceste, na voljo pa je več sto kilometrov kolesarskih poti, ki omogočajo varno in sproščujočo izkušnjo na makadamskih poteh. Čeprav se pot morda zdi neskončna, jo je mogoče prekolesariti tako, da si zadate največ 60 do 70 kilometrov na dan z dokaj umirjenim tempom.

Na pot se lahko podate tudi z eno od številnih potovalnih agencij, ki ponuja vodene izlete po tej poti. Lahko pa se odločite za spletno mesto EuroVelo, ki ponuja izčrpne podrobnosti o tem, kako se odpraviti sam – od izvira reke pa vse do njenega izliva.

dolina Rena

Pri načrtovanju poti si lahko pomagate s spletno stranjo EuroVelo (VIR 1)

Zahodnobalkanski trikotnik – Hrvaška, Črna gora, Bosna in Hercegovina

Balkanske države, naša soseda Hrvaška, Črna gora in Bosna in Hercegovina so v zadnjih letih doživele porast turizma. Trend, ki ni presenetljiv glede na njihovo sredozemsko podnebje, denarnici prijaznim cenam in izjemno naravno pokrajino. Od fjordom podobnih gora do mirnih zalivov, neokrnjenih jezer, prostranih ravnic in oddaljenih otokov… Obstaja neskončna paleta znamenitosti v regiji, imenovani zahodnobalkanski trikotnik.

Seveda je zaradi vseh teh dejavnikov regija popolna za večdnevno kolesarjenje. Teren med tremi državami je razmeroma raven, in čeprav boste morda morali zaviti na prometne ceste in nekaj hribov, obstajajo tudi odseki, kjer boste verjetno samo vi, vaše kolo in morje.

Ker Slovenci večinoma razumemo jezike naših bivših bratov, se ne glede na mejne prehode in jezikovne spremembe na pot lahko odpravimo v lastni režiji. Pot lahko npr. začnete v Sloveniji in se odpravite do Dubrovnika na Hrvaškem. Nato se pomaknete proti jugu do Kotorja v Črni gori in se odpravite navzgor skozi dele Bosne in Hercegovine ter preko Hrvaške spet nazaj v Slovenijo.

črna-gora-dormitor

Črna Gora – Dormitor (VIR Freepik)

Od Malage do Seville – Španija

V Španiji ne manjka navdušenih ljubiteljev kolesarjenja, predvsem zaradi svetovno znanih legendarnih kolesarjev. Ti so so tekmovali na pobočjih mogočnih Pirenejev in še naprej osvajajo medalje in priznanja na velikih dogodkih po vsem svetu. Na srečo obstajajo kolesarske ture po vsej državi, ki ponujajo nekoliko lažji teren za manj izkušene kolesarje.

Jug Španije je še posebej primeren za prijetne kolesarske izlete in obstaja veliko agencij, ki organizirajo skupine med najbolj cenjenimi destinacijami v regiji. Ali pa vam svetujejo pravo smer, kamor se boste podali sami.

Večina teh voženj vključuje Granado, Cordobo in Sevillo. Stare železniške proge, ki so zdaj spremenjene v kolesarske steze, omogočajo varno potovanje večino časa. Na promet pa boste verjetno naleteli le v bližini velikih mest. Čeprav teren ni ravno tisti kot v Pirenejih, je na poti dovolj hribov, ki zagotavljajo povišan srčni utrip in vam na koncu dneva prislužijo nekaj tapasov.

španija-sevilla

Utrinek iz Seville, Španija (VIR Freepik)

London do Amsterdama – Belgija, Anglija, Francija, Nizozemska

Vožnja od Londona do Amsterdama je na številnih kolesarskih seznamih in to z dobrim razlogom. To je še eno kolesarsko potovanje, ki vas popelje med dvema evropskima prestolnicama in je samo po sebi impresiven podvig. Prav tako prečka raznolike pokrajine v štirih ločenih državah. Vključuje kratko vožnjo s trajektom in ponuja možne postanke v mestih, kot so Dunkirk, Flandrija in Brugge … Vsa mesta so bogata s fascinantno zgodovino.

Pot je večinoma ravninska, med obema mestoma pa se je mogoče prebiti v pičlih štirih dneh. Če iščete nekoliko bolj sproščujoč pristop, se večina odloči, da ga razdeli na približno osem dni po 60 do 70 kilometrov.

Zaradi dobrih cest in kolesarskih stez ter številnih prenočišč ob poti je to potovanje, na katerega se marsikateri kolesar odpravi sam. Če pa iščete dodatna vozila, da bi nekoliko razbremenili težavnost vašega potovanja, obstaja več podjetij, ki vam bodo pomagala pri predhodnih rezervacijah.

l’Etape du Tour – Francija

Če ste vedno sanjali o tekmovanju na Dirki po Franciji, vendar nikoli niste imeli dovolj poguma, potem je l’Etape du Tour morda vaša najbližja alternativa. Ta slavni in svetovno znani enodnevni kolesarski dogodek omogoča kolesarjem novincem, da se spopadejo z eno samo etapo Tour de France. V tem času se profesionalci odločijo za dan počitka.

Čeprav bo etapa nedvomno potisnila celo izkušene amaterje do njihove maksimalne meje, se mnogi odločijo, da se raje lotijo večjega ogledovanja znamenitosti po državi. Vsako leto npr. Trek Travel omogoči večdnevno kolesarsko pustolovščino. Dan l’Etape du Tour je predstavljen kot eden izmed številnih napornih izzivov.

V preteklih letih je turneja Trek Travel vključevala nekaj najbolj legendarnih vzponov in spustov Tour de France. Te je spremljala peščica slavnih gostov, da bi na poti ohranjali motivacijo udeležencev.

izkušnja tour de france

Doživite izkušnjo dirke Tour De france (VIR 2)

Od Salzbura do Dunaja

Zaključimo še z eno sosednjo državo, ki vas ne bo pustila ravnodušne. Položni griči Zgornje Avstrije in kot smaragd zelene rečne doline so preprosto osupljive. Mirne kolesarske poti te manj obiskane regije pa so idealne za lagodna kolesarska potovanja. Mesto Salzburg je impresivno izhodišče in lesketajoče se vode avstrijskega Jezerskega okrožja so odličen začetek te nepozabne ture. Ko boste kolesarili od Salzburga do Dunaja, boste našli fantastično paleto pisanih tržnic, zgodovinskih centrov za rudarjenje soli in veličastnih samostanov. Ti se nahajajo med valovitimi hribi, obkrožajo pa jih vodne poti.

Gozdovi in trdnjave regije Wachau so prava poslastica proti koncu potovanja. Globoko v dolini Donave boste našli mešanico naravnih in kulturnih lepot, ki so si prislužile status svetovne dediščine. Na vaš zadnji dan se zavihtite v elegantno mesto Dunaj in zaokrožite nepozabno avanturo.

  • VIR (1) EuroVelo
  • VIR (2) Trektravel

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Kolesarske poti