Električno kolo

Najboljše vrste koles za prevoz na delo

vrste koles

Ko razmišljate o tem, da bi kolesarili v službo, se zlahka zataknete pri prvih teoretičnih korakih, še preden se sploh prvič zapeljete. Eno od teh vprašanj je: kakšno bi bilo popolno kolo za dnevno vožnjo? Bi morali kupiti cestno kolo, da bi bili hitrejši? Ali mestno kolo za ugodno vožnjo? Mogoče električno za čim manj napora? Preverimo torej vrste koles, katero kolo je torej najboljše za prevoz na delo.

Na kaj morate biti pozorni, preden izberete kolo

katere vrste koles izbrati

Pred izbiro je potrebo upoštevati kar nekaj dejavnikov (VIR 1)

Teren

Vsak tip kolesa je zasnovan za določen teren. Geometrija kolesa, velikost in širina pnevmatike, vrsta krmila, prisotnost ali odsotnost vzmetnih vilic, prestave, vse skupaj deluje v harmoniji. Vsi služijo enemu cilju: da vam zagotovijo najučinkovitejšo izkušnjo vožnje za teren, na katerem naj bi se uporabljal.

Cestna in mestna kolesa so na primer odlična za asfaltirane ceste, na brezpotjih pa hitro odpovejo. Svetujemo, da kolo izberete glede na najtežji teren, po katerem se morate voziti najdlje časa.

Razdalja

S katerim koli kolesom lahko prevozite razdaljo 5 km ali manj, razen če se vozite po gozdu ali po zelo zahtevnem terenu. Daljša kot je vaša pot v službo, bolj morate razmišljati o izbiri kolesa.

Preživeti več kot 15 minut v na sedežu lahko postane neprijetno. To se zlahka zgodi, če vaše kolo nima prave geometrije in ni popolnoma prilagojeno vašim potrebam.

Stil oblačenja

Prevoziti 5 do 10 kilometrov po mestu na mestnem kolesu je popolnoma izvedljivo v obleki, toda vožnja 10 km ali več v obleki na cestnem kolesu vas bo razočarala.

Če se vozite v obleki, boste potrebovali mestno kolo, ki ga lahko vozite v pokončnem položaju.

Predmeti, ki jih prevažate

Nahrbtniki so lahko praktični, če imate manj stvari (mogoče hlače in srajco), a več stvari kot boste dali v nahrbtnik, bolj se boste potili. Če imate prenosni računalnik, nekaj knjig in rezervna oblačila, so torbe za prtljažnik veliko bolj udobna možnost, saj omogočajo zračenje na hrbtu.

Vreme

Dež lahko hitro pokvari najbolj prijetno vožnjo, če niste opremljeni s pravo opremo. Blatniki so npr. zelo priporočljiv dodatek kolesu za dnevno vožnjo.

Kolesarske izkušnje in kondicija

Ti dve karakteristiki sta povsem individualni in se sčasoma spreminjata. Več kot boste kolesarili, bolj pripravljeni boste.

Če se s kolesarjenjem prvič srečate, izberite kolo, ki ni zasnovano predvsem za hitrost, temveč nekaj praktičnega in udobnega. Ko pridobite izkušnje in želite voziti hitreje ali raziskati različne poti in vrste terenov, boste morda iskali bolj specifično kolo, izdelano za te posebne potrebe.

vrste koles

Nekaj vrst koles za prevoz na delo (VIR 2)

Najboljše vrste koles za prevoz na delo

Mestna kolesa ali nizozemska kolesa (udobna in praktična)

To so kolesa klasičnega videza, ki se najpogosteje uporabljajo za vožnjo po ravninskih cestah. So vzdržljiva kolesa, ki zahtevajo malo vzdrževanja in so opremljena s številnimi funkcijami za udobje, zaradi česar so idealna za vožnjo po mestu.

Mestna kolesa so opremljena z blatniki in nosilci, pogosto pa so opremljena tudi s košaro za krmilo. Omogočajo veliko prostora za shranjevanje. Ponujajo zelo udoben pokončen položaj sedenja, ki z aerodinamičnega vidika ni ravno ugoden, a ker so narejeni za krajše mestne vožnje, to ni težava. Imajo nazaj pomaknjeno krmilo in običajno notranje prestavno pesto s 3-8 prestavami. Te prestave so primerne za zmerne vzpetine, vendar je razpon prestav precej ozek, tako da se boste na strmih klancih mučili.

Pogosto imajo dodatne praktične funkcije, kot je dinamo v pestu, tako da vam ni treba skrbeti za luči in baterije.

Razmislite o mestnem kolesu za vaš prevoz na delo, če:

 • Imate do delovnega mesta krajšo razdaljo
 • Se želite udobno voziti v službeni obleki
 • Ne želite hitre vožnje
mestna-kolesa

VIR Puch

Električna kolesa (dodatna pomoč, ko jo potrebujete)

Če potrebujete dodatno brco na strmih hribih ali morate na poti v službo prevažati otroke v prikolici ali nekaj težkih predmetov, vam je lahko električno kolo v veliko pomoč. Prav tako je dobra pomoč, če želite zmanjšati znojenje.

Električna kolesa so na voljo v različnih oblikah, od zložljivih do mestnih in gorskih koles. Zagotavljajo nekaj dodatne moči, ko je to potrebno, vendar se z izklopom motorja vozijo kot običajna kolesa. Polnjenje baterije je zelo poceni in z enim polnjenjem lahko prevozite nekje med 30 in 200 km. Če iščete električno kolo za vožnjo v službo, je vredno preveriti razdaljo, ki jo morate prevoziti, in jo izmerite glede na doseg.

Razmislite o električnem kolesu za vaš prevoz na delo, če:

 • Imate na poti strme hribe, na katere se težko povzpnete
 • Želite prevažati posebej težke predmete
 • Želite zmanjšati potenje
 • Dodatne stroške kolesa vidite kot naložbo v svoje zdravje
električna-kolesa-za-prevoz-na-delo

VIR Basil

Hibridna ali treking kolesa (agilna cestna in makadamska kolesa)

Hibridna kolesa so si sposodila nekatere lastnosti potovalnih koles in nekaj od gorskih koles ter združila najboljše iz obeh svetov. Ponavadi so opremljena z dvižnimi palicami, ki kolesarju omogočajo, da je v bolj pokončnem položaju. Zaradi tega so udobna tudi na daljših razdaljah.

Pnevmatike so običajno gladke ali delno gladke, tako da lahko hitro vozijo po asfaltiranih cestah. Zaradi širših koles in sprednjih vzmetenih vilic so kos tudi makadamu in lahkim brezpotjem. Hibridna kolesa so na voljo v najrazličnejših oblikah. Nekatera so opremljeni z blatniki in zadnjim prtljažnikom, medtem ko imajo druga samo pritrdilne točke, tako da jih lahko namestite kot dodatno opremo.

Razmislite o hibridnem kolesu za vaš prevoz na delo, če:

 • Iščete udobno kolo in pokončen položaj za vožnjo
 • Se vozite po posebej slabih mestnih cestah ali po makadamskih odsekih
 • Želite možnost prevažanja predmetov v torbah

Zložljiva kolesa (praktična in funkcionalna)

Glavna prednost zložljivih koles je, da so super praktična in jih je mogoče preprosto shraniti. Ker zavzamejo zelo malo prostora, jih lahko enostavno pospravite v pisarno, lahko pa jih prinesete tudi v javni prevoz. Lahko jih zapeljete do postaje in jih vzamete s seboj na vlak ali avtobus. So zelo priročen način prevoza v mestu.

Večina zložljivih koles je izdelanih za vožnjo v službo in domov ter imajo blatnike in prtljažnik zadaj.

Razmislite o zložljivem kolesu za vaš prevoz na delo, če:

 • Imate kratko mestno vožnjo ali kombinirate kolesarjenje z javnim prevozom
 • Imate omejen prostor za shranjevanje kolesa doma ali v pisarni
 • Vas ne moti počasnejša vožnja
Puch-zložljivo-kolo

VIR Puch

Cestna kolesa (izjemno hitra)

Cestna kolesa so najhitrejša vrsta koles. Vse na njih je zasnovano za hitrost: geometrija, kolesa in teža. Njihova geometrija je zasnovana tako, da sedite v naprej nagnjenem, aerodinamičnem položaju. Potrebujete močno jedro, da preprečite, da bi vaše roke otrple zaradi premočnega pritiska.

Njihova kolesa so ozka in gladka (običajno med 23 in 28 mm) in nudijo nizek kotalni upor. Zgrajena so iz lažjih komponent kot večina drugih koles, saj prihranek teže pomeni, da lahko vozite hitreje, zlasti na vzponu. Cestna kolesa imajo spuščena krmila, ki omogočajo več ročnih položajih, kar olajša iskanje najbolj udobnega in priročnega oprijema tudi na daljših vožnjah. Ko vozite zelo hitro, se lahko znajdete v padcih in zmanjšate odpornost proti vetru.

Ker so osredotočena na hitrost, je z vidika potnika žrtvovano nekaj udobja: nimajo lukenj za pritrditev koles ali blatnikov (blatnikov), njihova tanka in ozka kolesa pa ne absorbirajo udarcev.

Najbolj domače se počutijo na asfaltiranih cestah pri visokih hitrostih pod izkušenimi vozniki. Da bi občutili vse prednosti cestnega kolesa, morate poganjati s hitrostjo, višjo od 25 km/h.

Razmislite o cestnem kolesu za vaš prevoz na delo, če:

 • Se v službo večinoma vozite po dobro vzdrževanih, asfaltiranih cestah
 • Vam treba prevažati preveč stvari (omejeni ste na nahrbtnik)
 • Se na delo vozite v večinoma v suhem vremenu

Katere vrste koles torej izbrati?

Katero je torej najboljše kolo za dnevno vožnjo? Točno tisto, ki vam najbolj učinkovito in priročno služi na poti v službo. Upamo, da so vam bile informacije koristne in ste korak bližje izbiri kolesa za vašo pot v službo.

 • VIR (1) Bicycle Network
 • VIR (2) Bikexchange

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Električno kolo