Električno kolo

Zakaj je električno kolo za otroke odlična izbira in kaj je potrebno upoštevati za varno vožnjo?

električno-kolo-za-otroke-naslovna

Električna kolesa so danes vedno bolj pogosta in odrasli se jih poslužujejo vedno bolj. Kaj pa otroci? Najstniki? Je električno kolo za otroke dobra izbira ali napačna odločitev? Mi smo za! Preberite, zakaj in kaj upoštevati pred nakupom.

Ključna je izbira e-kolesa

Primerno e-kolo je bistvenega pomena za uspešno pustolovščino z vašim otrokom. E-kolo, ki je zasnovano tako, da ustreza otrokovim potrebam in sposobnostim, mu bo vlilo potrebno samozavest in sposobnost, da ima kolo pod svojim nadzorom. Poleg konstrukcije in komponent e-kolesa obstajajo še drugi elementi, ki morajo biti prilagojeni otroku, vključno z motorjem. Kakšne pa so karakteristike motorja, specifičnega za otroka?

Je lahek: pogonska enota, sestavljena iz motorja in baterije, mora biti čim bolj kompaktna in lahka, da lahko vaš otrok obvlada e-kolo v vsaki situaciji. Za posebej majhne ali manjše otroke je to še toliko bolj pomembno.

Občutljivost: otroci nimajo enake moči nog kot odrasli. Posledično je treba motor prilagoditi na boljšo občutljivost, da se odzove na njihov gib pedala.

Enostavnost: izhodna moč motorja mora biti zmerna in uravnotežena, da ne bo preobremenila vašega otroka ali ga ujela nepripravljenega.

Ko gre za varnost, sta ključni dve stvari:

  • Najprej se mora motor ustaviti nad določeno hitrostjo.
  • Drugič, učinkovite, močne disk zavore so obvezne – vaš otrok bo šel z e-kolesom namreč hitreje in dlje.
električno kolo za otroke

VIR 1

Z e-kolesom so dosegljive vse družinske poti

Predstavljajte si, da imate načrtovano družinsko kolesarjenje. Pot, za katero ste se odločili, je razgibana, cilj pa prekrasen. A vendar ne gre čisto po načrtih. Podcenite enega od strmih vzponov, ki močno zmanjša motivacijo vašega otroka. Kar je škoda, ker je bila pot sicer tako popolna!

Ni lahko načrtovati poti, ki ustreza vsem pogojem za otrokom prijazno turo – še posebej ne v hribovitih ali goratih območjih, kjer se vzponom ni mogoče izogniti. Vendar pa e-kolesa ponujajo rešitev za celo družino! Ne glede na to, ali gre za dolgo kolesarsko potovanje, kolesarske počitnice ali samo za vsakodnevno uporabo, e-kolesa odpirajo nove perspektive in širijo področje dejavnosti vaše celotne družine:

  • Vaš otrok zdaj kar naenkrat osvaja gorske etape in vzponi postanejo celo vir zabave! Ko se dvignete visoko, se pokrajina spremeni in ponuja nepozabne razglede na doline, jezera in druge vrhove.
  • Napredek je hitrejši, zato se boste lahko več zabavali čez dan. Predstavljajte si vznemirljive destinacije, ki so zdaj dosegljive na celodnevnih vožnjah ob koncu tedna.
  • Kolesarske počitnice so namenjene raziskovanju, ves dan, vsak dan – bolečine zaradi napora so kar naenkrat pozabljene. Vaš otrok bo lahko raziskoval nove lokacije in pokrajine, vključno z osupljivimi visokogorskimi okolji.

Ne glede na to, ali živite v mestu ali na podeželju, so e-kolesa rešitev za vsakodnevne poti, ki so z običajnim kolesom predaleč ali prestrme. Kot alternativa uporabi avtomobila pa so električna kolesa bistveno bolj okolju prijazen, zdrav in stroškovno učinkovit način prevažanja.

električno kolo za otroke gore

VIR 2

Fit in zdrav hobi

Ni skrivnost, da je redna dejavnost na prostem dobra za telo in duha ter pomaga pri razvoju vašega otroka. Vendar pa niso vsi otroci enaki in nekateri uživajo v športu bolj kot drugi. Še več, igralne konzole, tablični računalniki in televizija so največji tekmeci za preživljanje časa otrok na prostem. S toliko zasloni, ki tekmujejo za njihovo pozornost, kolesa na žalost morda niso vedno prva izbira. Tukaj potrebujete vznemirljivo alternativo, ki je prav tako (če ne še bolj) zabavna kot sedenje pred zaslonom. E-kolesa so odgovor in verjemite nam: vašega otroka ne bo treba veliko prepričevati. Tudi z minimalno stopnjo telesne pripravljenosti jih bo e-kolo prepričalo. Z vsako kolesarsko potjo se bo njihova kondicija izboljšala in kurili bodo kalorije, medtem ko se bodo zabavali. Ko bo vzbudilo njihovo zanimanje, bo gorsko kolesarjenje morda celo postalo priljubljena zabava celotne družine!

prednosti kolesarjenja za otroke

VIR 3

Večja prilagodljivost

Ena glavnih prednosti e-koles je njihova hitrost – ali bolje rečeno, krajši čas vožnje. Z otrokom boste hitreje prišli tja, kamor se želite peljati, kar pomeni, da lahko izberete časovne termine, ki vam najbolj ustrezajo! To pomeni, da se lahko odpravite na zgodnjo večerno patruljo ob sončnem zahodu, da se poleti izognete opoldanski vročini.

Kaj pa varnost – je električno kolo za otroke varno?

Odgovor je, odvisno. E-kolesa so varna za otroke, če upoštevate posebne varnostne ukrepe. Na primer, vaši otroci morajo vedno nositi čelado, ko se vozijo z električnim kolesom, da se zaščitijo pred poškodbami glave v primeru trka. Pomembna je tudi izbira e-kolesa, ki ustreza otrokovi starosti, ravni spretnosti ter vrsti vožnje in zahtevam glede spretnosti, ki jih bo opravljal.

Zapišemo nekaj nasvetov za varnost vašega otroka med vožnjo z električnim kolesom:

Vztrajajte pri pravilnem usposabljanju

Preden svojemu otroku dovolite vožnjo z električnim kolesom, se prepričajte, da je bil ustrezno usposobljen in da razume cestna pravila. Naučite jih obvladati kolo, uporabljati ročne signale in upoštevati prometne predpise.

Pripravite čelado za električno kolo

Pravilno nameščena čelada je obvezna za vse voznike e-koles, vključno z otroki. Prepričajte se, da se otrokova čelada tesno prilega glavi in varno pritrdi pod brado. Tudi druga zaščitna oprema, kot so ščitniki za komolce in kolena, lahko pomaga preprečiti poškodbe v primeru padca.

Namestite otroški sedež na električno kolo

Če je vaš otrok premlad za vožnjo z električnim kolesom, razmislite o namestitvi otroškega sedeža na kolo. Električno kolo z otroškim sedežem jim omogoča, da uživajo v vožnji, medtem ko so zavarovani in zaščiteni.

sedež-na-e-kolesu

Spodbujajte počasno in vztrajno

Najbolje bi bilo, da svojega otroka spodbujate, naj začne počasi in postopoma povečuje hitrost, ko mu bo na električnem kolesu bolj udobno. Prepričajte se, da razumejo pomen nadzora hitrosti in izogibanja nenadnim ustavljanjem ali zavojem.

Naučite jih, naj se osredotočijo na vožnjo

Če jih med vožnjo kaj moti, lahko hitro pride do nesreče. Naučite svojega otroka, naj se osredotoči na cesto in se med vožnjo izogiba uporabi telefona ali drugih elektronskih naprav.

Redno vzdržujte e-kolo

Redno preverjajte zavore, pnevmatike in druge dele e-kolesa, da zagotovite, da vse brezhibno deluje. Dobro vzdrževano električno kolo bo delovalo bolje in manj verjetno bo povzročilo nesreče.

Zaključek

E-kolesa so lahko odličen način prevoza za otroke, vendar je ključnega pomena dati prednost varnosti in zagotoviti, da je bil otrok ustrezno usposobljen in opremljen. Z upoštevanjem nasvetov, zapisanih v prispevku, lahko starši svojim otrokom pomagato do varne in vznemirljive izkušnje z električnim kolesom.

  • VIR (1) WSJ
  • VIR (2) Two wheeling tots
  • VIR (3) I love cycling

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Električno kolo