Kolesarske poti

Odlični nasveti, da se boste lažje odločili za potovanje s kolesom

potovanje-s-kolesom-naslovna

Pravi kolesarski izleti na dolge razdalje so običajno, poceni, nepozabne in predvsem izzivov polne dogodivščine za ogled sveta. Toda ali ste pripravljeni letalske prevoze in udobne hotelske postelje zamenjati za šotor, dve kolesi in odprto, neskončno cesto?

V prispevku zapišemo 10 nasvetov za lažje potovanje s kolesom. Če jih boste upoštevali, bodo vaše kolesarske počitnice res nekaj posebnega in ne pretirano napornega.

industrija kolesarskega turizma

Najbolj močna dejavnost s področja kolesarjenja je prav kolesarski turizem (VIR 1)

Rezervirajte datum in začnite načrtovati

Odločitev za potovanje s kolesom je po naših izkušnjah najtežji del. Določitev datuma (in približna predstava o trajanju potovanja) pomaga konkretizirati vaše potovanje in vam daje neko obvezo, rok, do katerega se morate pripraviti. Tisti, ki se prvič podajate na pot, se odpravite v toplejših mesecih in prvi teden ali dva izberite enostavno, lažjo pot. Kolesarski trening in vadba pred potovanjem pomagata, vendar ni nujno – na poti boste želeli ali ne, prišli v kondicijo.

S seboj vzemite pravo opremo, ki vas ne bo ovirala

Investirajte v najnujnejše: dober samostoječi šotor, spodobno potovalno kolo (če nimate kondicije, lahko tudi električno), nepremočljive torbe (tudi za kolo) in potovalni štedilnik. Odločite se za kakovostno potovalno kolo z jeklenim okvirjem in jeklenimi prtljažniki spredaj in zadaj za shranjevanje vaših torb. Vaše torbe naj bodo trpežne, da lahko prevažate vse, kar potrebujete, kot šotor, štedilnik, spalna vreča in podloga, elektronika in oblačila.

Vsak gram in milimeter štejeta. Odločite se za lahko opremo in uporabite suhe vrečke za stiskanje oblačil. Uprite se želji, da bi pretiravali in porabili svoj proračun za opremo, ki morda ne bo potrebna.

torbe-za-potovanje-s-kolesom

VIR Basil

Načrtujte pravo pot zase

Kamor koli že nameravate kolesariti, se izogibajte glavnih cest, saj so prometne in pogosto dolgočasne. Države, kot je Nizozemska, so npr. znane po ravninskih in kolesarjem prijaznih poteh, medtem ko se iskalci vznemirjenja ponavadi odpravijo v Tadžikistan in Patagonijo.

Izkoristite regionalne vire in infrastrukturo, kot so evropske kolesarske poti Eurovelo, ki ponujajo odlične terenske vožnje.

eurovelo

Eurovelo vam vedno lahko pomaga pri načrtovanju (VIR 2)

Izogibajte se nepotrebnim obvozom

Nekoč je bil naguban zemljevid v tiskani kopiji najboljši spremljevalec kolesarskih tur. Zdaj je to zanesljiv GPS ali navigacijska aplikacija. Odločite se za trpežen in večnamenski izdelek GPS, zasnovan za avanturiste.

Pametni telefoni so tudi odlična možnost, če boste imeli reden dostop do elektrike in interneta. Prenesete lahko zemljevide, ki vam ne prikazujejo samo najboljših cest, ampak tudi najboljše poti za kolesarska potovanja.

Določite proračun in začnite varčevati

Kolesarske ture lahko stanejo zelo malo; če ste ob vsaki priložnosti pripravljeni živeti ob rižu in kaši ter divjem taborjenju, potem je neverjetno skromen proračun dosegljiv.

Stroški za vizume, bivanje v hotelih in obiski restavracij se seštevajo, toda če natančno raziščete in načrtujete (majhen proračun za hrano in veliko nizkocenovnih ali brezplačnih nastanitev z občasnimi zapravljanji), potem lahko ohranite dnevne stroške precej nizke, odvisno od države. Vendar je pomembno upoštevati potovalno zavarovanje in nujni denar za morebitno popravilo koles in zamenjavo opreme.

Postavite si svoje osebne cilje

Svetovno znani kolesar Jonathan Kambsgaro-Bennett pravi, da je največkrat zastavljeno vprašanje, kako daleč lahko prekolesari v enem dnevu na dan. Njegov odgovor? “Odvisno je od hribov, vetra, ceste in približno milijon drugih stvari … Še posebej vetra.”

Določanje dnevnih razdalj je lahko težavno, vendar vam bo približna predstava o tem, kaj želite (in zmorete) doseči, pomagala pri načrtovanju poti. Številni turistični kolesarji v povprečju prevozijo med 60 in 80 km na dan, odvisno od pogojev. Tisti, ki šele začenjajo, pa morda ciljajo na veliko manj. Poleg vremena in kakovosti cest bi moralo na odločitve, ki jih sprejemate, vplivati tudi vaši osebni cilji – dolga pot vas bo pogosto prisilila, da nadaljujete.

Postanite profesionalec za kampiranje

Postavljanje šotora v naravi po dolgem dnevu na kolesu je lahko stresno. Na srečo utrujenost pogosto premaga strah – in več ko to počneš, lažje ti je. Ponekod je dobrodošlo divje kampiranje, če ste izven vidnega polja (Škotska, Iran, Japonska), drugi pa ga prepovedujejo, zaradi česar so stvari veliko težje (Švica, Avstralija in ZDA). Zato pred takimi in podobnimi dejavnostmi nujno preverite zakone države.

Medtem ko je idealen prostor za kampiranje lep, odmaknjen, raven kos jase v bližini reke, je lahko kar koli dobro mesto za kampiranje.  Izogibajte se le zasebni lastnini ali pa vsaj vprašate lastnike zemljišč za dovoljenje za kampiranje. Domačini pogosto radi pomagajo – in če imate njihov blagoslov, boste spali kot dojenček.

kolesarjenje-in-kampiranje

VIR Freepik

Seznanite se s kolesarskimi viri

Če vam je všeč Couchsurfing, potem bo Warmshowers (3) – tesno povezana mednarodna skupnost kolesarskih navdušencev, ki skrbi za popotnike na kolesih – vaš najboljši prijatelj na turneji.

Čeprav je težko najti gostitelje v Srednji Aziji, Afriki in delih Bližnjega vzhoda, ima Warmshowers ogromno mrežo po vsej Evropi, Iranu in Ameriki. Številni gostitelji bodo storili več kot le to, da vam bodo ponudili prostor za počitek po dnevu na kolesu. Pogosto vas bodo nahranili z večerjo in delili svoje zgodbe o dogodivščinah.

Naučite se kuhati na taborniškem štedilniku

Razen če ste zadovoljni z dvominutno juho z rezanci, porabite nekaj časa za spoznavanje svojega štedilnika. Večina majhnih taborniških štedilnikov ima samo eno nastavitev in le malo popotnikov na kolesih ima pri sebi več kot dva majhna lonca. A vendar lahko z malo ustvarjalnosti po napornem celodnevnem kolesarjenju pripravite okusen obrok.

Testenine, riž in ovsena kaša so zelo dragoceni izdelki. Da bodo vaši obroki bolj gurmanski, dodajte nekaj čilija, česna, soli, popra in karija v lahke plastične posode. Arašidovo maslo spremeni tudi najslabše jedi v užitek, jušne mešanice pa so lahke, a okusne osnove za omake.

potovanje-s-kolesom-pogled-iz-vrha

VIR Freepik

In ne nazadnje – premagajte svoje strahove

“Kaj, če ti kdo ukrade kolo? Kaj, če te napadejo med kampiranjem? Kaj, če te zbije tovornjak?” To niso samo vprašanja, ki vam jih bodo morda zastavili ostali – to so tista, ki si jih boste večkrat zastavili sami, preden se odpravite na pot.

Da bi se spopadli s temi ponavljajočimi se strahovi, pričakujte najboljše, vendar se pripravite na najslabše. Obvežite se, da boste prebrali drobni tisk in pridobite zavarovanje s celovitim kritjem, ki bo nadomestilo vašo opremo, če vam jo ukradejo. Osebni alarm ali sprej proti medvedom imejte na dostopnem mestu in razmislite o uporabi sledilnika SPOT – te naprave (ko so vklopljene) oddajajo vašo lokacijo, da lahko prijatelji in družina spremljajo, kje ste. Bodite pozorni, spremljate okolico in potovanje s kolesom bo brezhibno. Večina kolesarjev poroča o izjemni velikodušnosti in prijaznosti vseh, ki so jih na poti srečali!

  • VIR (1) Cycling Industry News
  • VIR (2) Eurovelo
  • VIR (3) Warmshowers

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Kolesarske poti