Kolesarske potiKolesarske poti Ljubljana

S kolesom po Ljubljani in okolici

s-kolesom-po-ljubljani-naslovna

Ljubljana je bila že od nekdaj kolesarjem prijazno mesto, nedaleč stran, na Ljubljanskem barju so celo našli najstarejše ohranjeno kolo na svetu (1). Če ne živite ravno v prestolnici, se podajte na kolo in v Ljubljano, kjer boste videli in slišali o številnih zanimivostih v središču mesta in okolici. Ljubljano in tamkajšnje življenje boste lahko spoznali na poučen in zanimiv način in kar je najpomembneje, pri tem se boste imeli lepo. Gremo s kolesom po Ljubljani, zapeljemo pa se tudi v bližnjo okolico!

Mestno središče

V samem mestnem središču predlagamo, da ne izpustite naslednjih znamenitosti: Zmajski most, Centralna tržnica, Katedrala sv. Nikolaja, Mestni trg z mestno hišo in Robbovim vodnjakom, Stari trg, Čevljarski most, Prešernov trg, Narodna galerija, Slovensko narodno gledališče, Opera in Balet Ljubljana, stari rimski zid, Krakovo, Trg francoske revolucije, Narodna univerzitetna knjižnica, mestna plaža Trnovo, park Tivoli, Kongresni trg, slovenski državni zbor in še mnogo več. Seveda tudi obisk kakšne odlične restavracije ali kavarnice ne bo odveč. Tudi kulinarika nas je že večkrat postavila na svetovni zemljevid.

Kaj pa, ko ste že „obdelali“ kolesarjenje po mestnem središču Ljubljane in bi radi doživeli kaj novega? Ni vam treba daleč, tudi okolica Ljubljane je bogata s kolesarskimi potmi in ne boste imeli občutka, da se peljete po strogem centru. Zato preverite še, kam se v vašimi kolesi (tudi električnimi) lahko podate po obrobju Ljubljane.

s-kolesom-po-središču-ljubljane
VIR NewBike

Obrobje Ljubljane

Koseški bajer

Krasno in slikovito umetno jezerce na obrobju Ljubljane ponuja urejeno sprehajalno pot s klopmi za oddih. Potko lahko prehodite, seveda pa se po njej lahko podate tudi s kolesi. Samo 1,3 km dolga pot bo več kot primerna tudi za najmlajše, ki prve kolesarske dejavnosti spoznavajo na poganjalčkih. Jezerce je najbolj privlačno spomladi in jeseni, ko se lahko udobno namestite na leseno ploščad in občudujte tam živeče živali in rastlinstvo. Nedaleč stran se nahaja Pot spominov in tovarištva, ki je ravno tako lahko dosegljiva in prevozna s kolesom.

Pot spominov in tovarištva

Ker smo jo že ravno omenili, naj še nekaj več napišemo tudi o tej, verjetno najbolj znani pohodni poti v Ljubljani. Ta sicer ni najbolj primerna za malčke, saj je kar dolga, 32,5 kilomtera, povsem ustrezna pa bo za šolarje, ki že kolesarijo na klasičnih kolesih. Trasa poti je speljana tam, kjer je v 2. svetovni vojni Ljubljano obdajala bodeča žica. Pot je znana tudi po vsakoletnih pohodih, ki se jih udeleži na tisoče pohodnikov iz cele Slovenije. Pot je izjemno primerna za kolesarjenje, saj je dovolj široka in peščena, na določenih mestih pa tudi asfaltirana. Ker je pot krožna, je vseeno, kjer boste začeli. Na celotni poti vas bo spremljala krasna narava, saj so ob njej posadili kar 7400 dreves. Ker je lepo urejena, je primerna za kolesarjenje v prav vseh letnih časih. Za vse, ki menite, da tako dolge poti ne boste zmogli, priporočamo električna kolesa. To pot pač morate doživeti vsaj enkrat v življenju!

pot spominov in tovarištva
Pot spominov in tovarištva (VIR 3)

KoloVagaBevke

Samo malce ven iz Ljubljane boste lahko uživali na čisto pravi kolesarski poti, ki so jo poimenovali Kolo VagaBevke. Novejša, 16,3 kilometre dolga pot je primerna za čisto vse družinske člane. Uživali boste na pisani učni poti, ki vas bo vodila po poteh naravnih lepot Ljubljanskega barja.

Je posebna družinska kolesarska pustolovščina, ki vas popelje po čudovitih kotičkih narave in vam razkrije številne zgodbe iz preteklosti in sedanjosti. S kolesom boste spoznali več in doživeli naravo drugače!

Rožnik

Pa se še malce vzpnimo na čisto ljubljanski hrib, Rožnik. Ta je sicer najbolj znan po prvomajskih prireditvah, a večina Ljubljančanov se tja vzpne tedensko. Tokrat gremo s kolesi. Na hrib se vzpnete iz parka Tivoli, cela pot pa je dolga približno 2,6 kilometra. Ko ste enkrat na hribu, je le-ta odlično izhodišče za nadaljnje kolesarjenje, saj razvejane kolesarske poti vodijo čez Šišenski hrib vse do Mosteca, kjer se lahko spočijete ali pa še naprej rekreirate. Pot vodi večinoma po gozdu, zato bi idealna za poletno osvežitev! Primerna je tudi za otroke, a naj imajo vsaj 4 leta. Na poti bodo otroci izvedeli marsikaj noovega, vsekakor bodo spoznali številne drevesne vrste!

rožnik, tivoli
Kolesarske poti od Tivolija do Rožnika in Mosteca (VIR 3)

Orle

Gremo še na en hrib, ki ponuja krasne razglede. Nahaja se nad Ljubljano, ampak naj bo vaše izhodišče sv. Urh, ne Dolenjska cesta. Iz Urha namreč vodi prijetna in široka položna pot, ki jo bodo zmogli tudi najmlajši. Na Orlah lahko uživate v naravi ali pa se okrepčate v gostilnici in spotoma pobožate domače kozice. Pot je dolga slabe 4 kilometre, primerna pa bo, tako kot pot na Rožnik, vse letne čase, razen pozimi.

Ostale kolesarske poti, ki jih je vredno obiskati

Našteli smo nekaj, po našem mnenju najbolj slikovitih in razgibanih kolesarkih poti po Ljubljani in okolici. A vseeno je to samo ščepec tistega, kar morate doživeti. Toplo priporočamo še številne ostale kolesarske izlete, ki se nahajajo samo streljaj stran od Ljubljane. Obiščite Bogenšperk, Gradiško jezero, grad Turjak, Izvir Ljubljanice, jezero Črnelo, Kamen vrh, Kašno planino, Kopanj, Krim, Krtino pri Domžalah, Limbarsko goro, Mengeško kočo, Podpeško jezero, Pravljični Šumberk, slap Orglice, sotesko Pekel in še veliko več.

kolesarjenje-po-parku
VIR Puchj

S kolesom po Ljubljani in okolici vam pač ne bo nikoli dolgčas. Tudi, ko boste prepričani, da ste videli že vse, boste kmalu ugotovili, da so možnosti raziskovanja neskončne. Svetujemo vam zgolj, da se pred kakršnimi koli izleti, sploh daljšimi, ustrezno pripravite in s seboj vzamete vse nujne potrebščine. Poleti vsekakor plastenko z vodo, pozimi pa dovolj topla oblačila!

Za vse tiste, ki bi sploh pri kolesarjenju v hrib raje uživali kot se preveč trudili, pa v NewBike predlagamo električna kolesa, s katerimi bo vožnja v prvi vrsti užitek.

  • VIR (1) Wikipedia
  • VIR (2) Siol
  • VIR (3) Ljubljana

MORDA VAM BO VŠEČ

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več iz kategorije:Kolesarske poti