Električno kolo

Električno kolo forum – odgovori na najpogostejša vprašanja

kategorija-električno-kolo

Kako vozim električno kolo?

Izjemno preprosto! Vsedete se na kolo, pritisnete gumb ob krmilu (ali na okvirju), da vklopite kolo, in začnete poganjati. Električni motor preprosto poveča moč vašega pedala na zadnje kolo. Če potrebujete več podpore ali več moči, pritisnite drug gumb, da izberete pravo raven moči za vas na vašem e-kolesu. Greste v strm hrib in želite iti hitreje? Nato enostavno izberite višjo stopnjo moči. Vse je zelo preprosto in intuitivno.

Kako deluje električno kolo? In kje je motor in baterija?

Električno kolo ali e-kolo vozite tako kot klasična kolesa, vendar je izdelano z motorjem v pestu (spredaj ali zadaj) ali srednjim motorjem, posebno litij-ionsko baterijo in povezanim zaslonom, ki vam pomaga pri informacijah, kot je hitrost, obseg in raven moči. In baterija? Baterija je običajno integrirana v okvir (na spodnji cevi), da je sploh ne vidite.

litij ionska baterija

VIR 1

Kakšno razdaljo lahko prevozim z električnim kolesom?

Na ta odgovor vpliva veliko dejavnikov. S polno napolnjeno baterijo vašega e-kolesa se doseg vašega e-kolesa (kolikor daleč lahko prevozite naenkrat) giblje od 35 pa vse do 160 km ali več. Na splošno velja, da več moči kot želite od motorja, več energije porabi, to pa vpliva na to, kako daleč lahko prevozite.

Drugi dejavniki, ki vplivajo na doseg e-kolesa, so strmina terena, cestna površina, teža kolesarja in opreme, vetrovne razmere in drugo.

Koliko časa traja polnjenje baterije električnega kolesa?

Odvisno je od velikosti baterije, njene kapacitete in vrste polnilnika. Vsakemu e-kolesu bo priložen vodnik ali tehnični priročnik, v katerem bodo zapisaje podrobnosti o sistemu vašega kolesa. Na primer, baterijo z večjo zmogljivostjo 625 Wh je mogoče 50 % napolniti v približno dveh urah in popolnoma napolniti v petih urah s standardnim polnilnikom. S hitrim polnilnikom lahko napolnite baterijo do 50 % vse do nekaj več kot eno uro in jo popolnoma napolnite v približno treh urah.

Kako dolgo zdržijo baterije električnega kolesa?

Običajno baterija e-kolesa zdrži več kot 500 ciklov – to pomeni, da jo lahko napolnite in popolnoma izpraznite približno 500-krat. Baterija vašega električnega kolesa je podobna bateriji vašega telefona. Še vedno je litijeva baterija, le večja je. Poleg tega te baterije nimajo tako imenovanega “spominskega” učinka, zato baterije ni treba popolnoma napolniti ali popolnoma izprazniti, preden jo ponovno napolnite za naslednjo vožnjo.

trajanje baterije električnega kolesa

VIR 1

Kje si lahko ogledam doseg svojega električnega kolesa?

Doseg – razdalja, ki jo lahko prevozite z e-kolesom – je jasno prikazana na digitalnem zaslonu na vašem krmilu ali celo na vašem pametnem telefonu.

Kako napolnim svoje električno kolo?

Zelo preprosto. Baterijo električnega kolesa morate napolniti s polnilno enoto, ki je priložena kolesu, in jo priključiti v običajno domačo vtičnico. Baterijo lahko napolnite neposredno, ko je še vedno na vašem e-kolesu, ali pa jo odstranite in jo polnite ločeno doma ali v pisarni.

Ali pedaliranje polni baterijo?

Ne – če želite napolniti baterijo, jo morate priključiti in polniti prek navadne električne vtičnice, na enak način, kot bi polnili svoj telefon ali prenosnik.

Ali še vedno moram poganjati električno kolo?

Da – motor doda moč vaši vožnji, vendar le, ko dejansko poganjate svoje kolo. Še vedno lahko vozite svoje e-kolo, tudi če ne želite aktivirati električne asistence. Občutek in vožnja je kot običajno kolo – z dodano močjo, ko to želite.

Ali je električno kolo primerna oblika vadbe?

Seveda, vožnja z e-kolesom je še vedno odlična vadba. Odvisno od količine vadbe, ki jo želite izvajati, in moči, ki jo želite od motorja – izbirate med različnimi načini moči tako, da preprosto pritisnete gumb, da dobite pravo raven moči. Ne pozabite, da morate vedno poganjati pedala, pa še vedno je to lahko odlična vadba.

poraba kalorij

VIR 2

Ali se lahko z električnimi kolesi povzpnemo po strmih hribih?

Vsekakor! Vožnja z e-kolesom pomeni, da lahko greste dlje, se povzpnete na hribe in dosežete cilje, za katere niste nikoli mislili, da jih boste.

Ali lahko zaklenem baterijo?

Baterija, ki je dragocen del kolesa, je zaradi varnosti priklenjena na okvir. Za odstranitev baterije morate uporabiti ključ, ki je priložen vašemu električnemu kolesu.

Ali lahko vozim svoje električno kolo v dežju?

Da – vse električne komponente so vključene v e-kolo in so zasnovane tako, da so vodotesne. Svoje e-kolo lahko brez težav skrbno umijete (vendar ne priporočamo uporabe cevi za pranje s curkom), kar pomeni, da lahko uživate v vožnji v vseh letnih časih.

Kako za e-kolo poskrbim pozimi?

Pozimi je priporočljivo odstraniti baterijo iz e-kolesa in jo shraniti na toplejšem in suhem mestu – litij-ionske baterije ne marajo biti na mrazu in na mokrem. Če je le mogoče, e-kolo shranite v zaprtih prostorih ali pokritega, ko ga ne uporabljate. Prav tako ga poskusite vzdrževati napolnjenega pri približno 70 %, da zagotovite dolgo življenjsko dobo baterije.

Koliko emisij CO2 bom prihranil, če za vožnjo v službo uporabljam svoje električno kolo?

Pri vožnji z e-kolesom oddate ekvivalent največ 3–5 gramov CO2 na km v načinu polne moči (zaradi polnjenja prek električnega izhoda in načina dobave električne energije). Če ste isto pot opravili z avtom, so emisije CO2 vse nad 120 gramov/km. Rešite planet postopoma in hkrati poskrbite za kondicijo!

Na kaj moram biti pozoren pri nakupu električnega kolesa? In kako naj se odločim, katero električno kolo je zame najboljše?

V prvi vrsti izbira prave znamke koles pomeni zanesljivost izdelka, najboljšo kakovost in varnost. Potem morate razmisliti, kako in kje želite uporabljati svoje električno kolo – vrsto terena, kako dolgo se želite voziti in kam želite iti. Priporočamo tudi, da obiščete našo Newbike trgovino in preverite možnosti vrste koles ter se pogovorite z našimi strokovnjaki, ki vam lahko pomagajo oceniti in izbrati pravo kolo. Imamo široko paleto električnih koles, ki ustrezajo vašim namenom – imamo e-kolesa za vsakogar.

VIR 3

Kaj pomeni Wh v specifikaciji baterije? Ali je večja številka pred njim boljša?

Wh pomeni vatne ure in določa, koliko energije ostane v bateriji pri enem polnem polnjenju. Večje kot je število Wh, več energije se lahko shrani v batreijo. Torej višje kot je število Wh, večji potencialni doseg imate in dlje se lahko vozite s svojim e-kolesom.

Katere vrste motorjev za električna kolesa obstajajo?

Obstajata dva različna motorja, ki se nanašata na njihov položaj na kolesu: e-kolo bo opremljeno z motorjem v pestu ali s srednjim motorjem.

Motor v pestu je na sredini zadnjega ali sprednjega kolesa in je na splošno priporočljiv za mestno uporabo, priložnostno kolesarjenje in mestne vožnje. Motor pesta je primeren tudi za cestno kolesarjenje, saj je popoln, če še vedno želite imeti občutek zmogljivosti.

Sredinski motor e-kolesa je nameščen na okvirju v območju gonilke/pedala – ta sistem je na splošno zmogljivejši in popoln za bolj gorate ali terenske terene ter daljše poti.

kje se nahaja motor pri e-kolesu

VIR 4

Kaj pomenita Nm in W v opisu motorja?

V tehničnih specifikacijah motorja najdete tudi njutonmeter (Nm) in vat (W). Obe številki označujeta, koliko pomoči ali moči boste imeli, da boste hitro šli ali se povzpeli na strm hrib. Vat je omejen s predpisi na 250 W neprekinjene moči. Newton meter je omejen le s fiziko in vrednost označuje navor. Navor je sila, ki omogoča vrtenje zadnjega kolesa. Višji kot je navor, hitreje je mogoče kolo pospešiti ali voziti po strmem klancu navzgor – pomislite na to kot na silo “zvijanja” ali obračanja.

  • VIR (1) Sixthreezero
  • VIR (2) Feelgood
  • VIR (3) Bikexchange
  • VIR (4) Wrench and roll collective

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Električno kolo