Električno kolo

Kako uporabljati prestave na kolesu, da bo vaša vožnja najbolj učinkovita in prijetna

kako-uporabljati-prestave-na-kolesu-naslovna

Kolesa, čeprav čudovita, so lahko včasih nekoliko zapletena. To še posebej velja, ko razmišljate o uporabi kolesarskih prestav. Pri prestavah obstajajo številne različice in stvari se lahko zdijo zapletene – še posebej za začetnike!

Včasih potrebujemo samo malo pomoči. To vključuje učenje, kako čim bolje izkoristiti prestave na lastnem kolesu, pa tudi vedeti, kdaj prestaviti prestavo in tudi, v kateri prestavi moramo biti.

Razumevanje kolesarskih prestav

Razumevanje, kako uporabljati kolesarske prestave, je lahko težko, še posebej, če ste novinec v kolesarjenju ali če že nekaj časa niste kolesarili.

Kakor najbolje izkoristiti vaše prestavo in razumeti, kdaj je najbolje prestaviti, je lahko veščina, ki pomaga olajšati kolesarjenje. Če ugotovite, kako uporabljati kolesarske prestave, lahko izboljšate tudi splošno učinkovitost in, kar je najpomembneje, uživate v kolesarjenju!

prestavni sistem na kolesu

Prestavni sistem na kolesu (VIR 1)

Čemu so namenjene prestave na kolesu?

Prestave na kolesu so namenjene ohranjanju udobne kadence (ritem in tempo vrtenja pedal) med vožnjo z različnimi hitrostmi. To vam omogoča dostop do bolj raznolikih terenov s kolesom zaradi razpona prestav. Na primer, višje kot je veriga na kaseti, lažja bo vožnja navzgor.

Kako uporabljati prestave na kolesu

Če želite pravilno uporabljati prestave na svojem kolesu, boste morali ugotoviti, kateri mehanizem je na vašem kolesu namenjen prestavljanju. Obstaja veliko različnih vrst mehanizmov za prestavljanje. Ti lahko vključujejo:

  • Prestavne ročice z vrtljivim oprijemom
  • Prestavne ročice navzdol
  • Prestavna ročica na koncu krmila
  • Prestavne ročice
  • Integrirana cestna prestavna ročica in zavorne ročice

Vse zgornje prestavne mehanizme boste upravljali z rokami. Naslednji korak je ugotoviti, kako uporabljati kolesarske prestave ob pravem času.

Ko se vzpenjate je npr. priporočljivo, da kolo prestavite v nižjo prestavo. Tako boste lažje poganjali in prišli na hrib. Če pa želite hitro kolesariti po ravni cesti, je smiselno, da kolo prestavite v višjo prestavo.

primernost prestav

Uporaba prestav glede na teren (VIR 2)

Kako kot začetnik voziti kolo s prestavami

Kot začetnik se morate najprej seznaniti s prestavami na svojem kolesu, da bi razumeli, kako jih uporabljati. Ker običajno lahko menjate prestave samo med vrtenjem pedal (ne velja za notranji sistem prestav), je to pomembna veščina, ki jo morate vaditi.

Katera prestava na kolesu je najlažja?

Najlažja prestava na kolesu je običajno odvisna od vrste kolesa, ki ga vozite.

Če prestavni mehanizmi za vaše prestave prikazujejo številke, bo ta “najlažja” prestava na kaseti označena kot prestava “1”. Ta najnižja prestava je najbolj primerna za vzpenjanje v hrib in/ali počasno vožnjo.

Najpogosteje imajo kolesa 1, 3, 7 ali 21 prestav, nadaljevanju pa se osredotočimo na kolesa s 7 ali 21 prestavami.

kako prestavljati

Izogibajte se navzkrižnemu veriženju: Izbiranje zobnikov, ki postavi vašo verigo nasproti prednjih zobnikov in zadnje kasete hkrati je težko za pogon. Namesto tega se držite zadnjih zobnikov, ki so relativno tesno poravnani s sprednjim zobnikom, ki ga izberete (VIR 1)

Kolesa s 7 prestavami

7-stopenjsko kolo je tisto, ki ima en sam verižni obroč (okrogla komponenta, na kateri sedi veriga in na katerega so pritrjeni gonilke ter pedala) spredaj in 7 zobnikov zadaj. Ta skupek zobnikov se imenuje “kaseta”.

Ker je kaseta sestavljena iz 7 zobnikov (hitrosti), omogoča 7 različnih prestav. Te prestave segajo od 1, ki je najlažja prestava, do 7, ki jo lahko imenujemo “visoka prestava” in je najprimernejša za hitro vožnjo navzdol ali po ravnem.

7-stopenjsko kaseto pogosto najdemo na mestnih kolesih, hibridnih in otroških kolesih.

Kakšna je razlika med kolesom z 1 ali 7 prestavami?

1-stopenjski menjalnik ima samo en zobnik zadaj, kar zagotavlja samo eno prestavo oz. rečemo tudi, da je tako kolo brez prestav. Za ta tip kolesa je potrebnega malo vzdrževanja, je preprosto in enostavno za uporabo. Tako kolo ni primerno za vožnjo po strmih vzponih, je pa popolno kolo za uporabo v mestih.

7-stopenjski menjalnik pa je odličen za vožnjo po razgibanih terenih, dežju in je še posebej uporaben za kolesarje, ki želijo lažjo vožnjo v službo brez potenja.

kolo s 7 prestavami

VIR 3

Kolesa z 21 prestavami

Za razliko od 7-stopenjskega menjalnika ima kolo z 21 prestavami 3 verižnike na sprednji strani pogonske verige. Ti trije različni verižniki omogočajo ustvarjanje trikrat več prestavnih razmerij s 7-stopenjsko kaseto.

7-stopenjska kaseta je še vedno prisotna, le zdaj je povezana s tremi različnimi verižnimi obročki spredaj, ki ustvarjajo 21 prestav. Za te sprednje prestave je na voljo še en prestavni ročaj krmila, na nasprotni strani drogov za zadnje prestave.

Ti novi verižniki torej dodajo še več prestav, ki so še posebej uporabno za tiste, ki želijo pogosteje voziti v hrib ali po razgibanem terenu. Dva manjša verižnika zagotavljata nižja prestavna razmerja.

Kakšna je razlika med 7 in 21 prestavami?

Kot smo opisali, je glavna razlika med 21-stopenjskim in 7-stopenjskim menjalnikom ta, da ima prvi večji razpon prestav zaradi dodanih verižnikov spredaj.

Ker pa 21-stopenjski menjalnik vsebuje več komponent (trojni verižnik in sprednji menjalnik), je kolo običajno bolj zapleteno za uporabo. Lahko je tudi dražje za vzdrževanje in bo tehtalo več kot kolo s 7-stopenjskim menjalnikom.

7-stopenjski menjalnik je enostavnejši za uporabo, ker ima le en verižnik, kar pomeni, da obstaja samo en mehanizem za prestavljanje (21-stopenjski menjalnik ima dva, enega za sprednje in enega za zadnje prestave). Poleg tega je lažji.

Glavna pomanjkljivost pri izbiri kolesa s 7-stopenjskim menjalnikom je, da boste imeli na voljo manjši razpon prestav.

kolo z 21 prestavami

VIR 3

Koliko prestav dejansko potrebujete na kolesu?

To bo odvisno od vaših kolesarskih zahtev – kje vozite, kako izkušeni ste in v kakšni formi ste.

Vožnja po hribovitih območjih bo pomenila, da boste želeli več prestav skupaj z nižjimi prestavnimi razmerji. Na ravnih, mestnih območjih bodo modra zadostovala kolesa z eno oz. brez prestav.

Bolj izkušene kolesarje morda bolj zanimajo večja prestavna razmerja. Ti bodo najbolj primerni za premagovanje strmih vzponov in razgibanih terenov.

Kolesarji, ki se želijo redno voziti s kolesom v službo, bodo morda raje izbrali možnosti z nizkimi stroški vzdrževanja. Tukaj je torej priljubljena izbira kolo s 7 prestavami. Še vedno je na voljo dober nabor prestav, prednost pa je, da jih je preprosto in hitro vzdrževati ali popravljati na poti.

Na splošno je torej odvisno od individualnih potreb in preferenc. Vedno bi predlagali, da preizkusite nekaj različnih možnosti hitrosti na kolesih, bodisi prek kolesarskih trgovin (npr. Newbike) ali izposoje.

Potrebujete torej 21 prestav na kolesu?

Morda boste potrebovali 21 prestav na kolesu, če se nameravate voziti po višjih hribih ali po razgibanem brezpotju. Morda boste tudi raje imeli večji obseg, če se šele vračate k redni vadbi.

Na splošno je res odvisno od tega, kje se nameravate voziti, in od sloga vožnje. Toda za mestno uporabo ali uporabo na kolesarskih stezah bo večina koles s 7-stopenjskim menjalnikom primerno nastavljena.

Ali je število prestav na kolesu pomembno?

Število prestav je pomembno, saj lahko določijo, kaj vaše kolo zmore in česa ne. Na primer, če želite veliko kolesariti po hribovitem območju, vendar imate kolo brez prestav, ste lahko v težavah.

Svetujemo, da število prestav izberete glede na to kje kolesarite in glede na vaš stil vožnje!

  • VIR (1) Rei
  • VIR (2) Mini motors
  • VIR (3) Sixthreezero

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Električno kolo