Zdravje

8 razlogov, zakaj je kolesarjenje top rekreacija za starejše

rekreacija-za-starejše-naslovna

Kolesarjenje ima številne prednosti za zrele kolesarje, ki si želijo med upokojitvijo preizkusiti nov hobi. Če v upokojitvi še niste razmišljali o dodajanju kolesarjenja v vašo dnevno rutino, je tukaj 8 razlogov, zakaj je kolesarjenje top rekreacija za starejše in več kot odlična ideja!

1. Odlična vadba z majhno obremenitvijo

Številne aerobne vaje, kot je tek, niso idealne za osebe z boleznimi, kot je artritis, ker dodatno obremenijo sklepe. Ravno nasprotno pa je, kolesarjenje, odlična aerobna dejavnost z majhno obremenitvijo, ki bo zaščitila vaše sklepe.

Če imate artritis, lahko kolesarjenje dejansko ublaži simptome in vam dolgoročno pomaga! Z ohranjanjem gibljivosti sklepov lahko zmanjšate okorelost, pritisk in spodbudite telesno proizvodnjo sinovialne tekočine, ki naravno maže vaše sklepe.

kolesarjenje starejših in artritis

VIR (4)

Za tiste, ki imate težave z ravnotežjem, je lahko tudi kolesarjenje na sobnem kolesu še vedno varen način vadbe. Ta ne bo negativno vplival na vaše sklepe.

2. Zabaven način za preživljanje časa na prostem

Za starejše odrasle je manj verjetno kot za druge starostne skupine, da preživljajo čas zunaj. Vendar ima zadrževanje na prostem veliko fizičnih in psiholoških koristi za upokojence.

Starejši, ki preživijo več časa zunaj, lahko občutijo manj depresije in tesnobe. Pomaga tudi pri odpravljanju duševne utrujenosti, zmanjšuje občutek izoliranosti s spodbujanjem socialne interakcije in zvišuje raven vitamina D. Ta lahko pomaga preprečevati kronične bolezni, kot so bolezni srca in rak.

zabava-starejšega-para-na-kolesu

VIR Freepik

3. Izboljša zdravje srca

Po podatkih Nacionalnega inštituta za staranje (1) je pri odraslih, starih 65 let in več, večja verjetnost, da bodo zboleli za srčno-žilnimi boleznimi kot pri mlajših, zaradi sprememb, ki se zgodijo s starostjo. Posledično je redna telesna dejavnost (zlasti kardio) izjemno pomembna pri starejših odraslih. Zato ker lahko pomaga pri preprečevanju bolezni srca.

Kolesarjenje je vrsta kardiovaskularne vadbe. Kolesarjenje vam lahko pomaga izboljšati zdravje srca v kateri koli starosti, saj prisili srce k hitrejšemu črpanju, da potisne kisik do vseh celic v telesu.

Sčasoma bodo redne kardio vaje okrepile vaše srce in pomagale zmanjšati verjetnost pojava bolezni, kot so bolezni srca, srčni napad ali možganska kap.

4. Spodbuja možgansko aktivnost in lahko odloži pojav demence

Nekatere raziskave kažejo, da lahko starejši zmanjšajo tveganje za demenco z redno vadbo. Ena od študij (2) je na primer spremljala 638 oseb na Škotskem in ugotovila, da so tisti, ki so bili fizično aktivni pri starosti 70 let, v treh letih doživeli manjše zmanjšanje možganov kot tisti, ki niso bili. Več drugih študij ima podobne ugotovitve.

Druga raziskava iz leta 2021 (3) je pokazala, da je bila vadba na srednji ali visoki stopnji povezana s počasnejšimi stopnjami kognitivnega upada pri ljudeh z visokimi ali nizkimi ravnmi tau, beljakovine, povezane z Alzheimerjevo boleznijo.

Na splošno se te študije nanašajo na aerobno vadbo, ki se izvaja v 20- do 30-minutnih zaporedjih večkrat na teden in se izvaja vsaj eno leto. Kot taka je lahko redno kolesarjenje v zaprtih prostorih ali na prostem ena vrsta aerobne vadbe, ki ni dobra samo za telo, ampak tudi za duha!

5. Dober način, da ostanete družabni

Kolesarjenje zmanjšuje občutek izoliranosti s spodbujanjem socialne interakcije. Kolesarske skupine so na voljo po vsem svetu in so odličen način za spoznavanje novih ljudi.

Vožnja s kolesom je tudi odličen način za izboljšanje trenutnih odnosov. Ne glede na to, ali si vzamete čas za kolesarjenje s sinom, zakoncem ali najboljšim prijateljem, vam lahko čas ena na ena pomaga poglobiti odnos z drugimi, ko uživate v skupni vadbi in raziskovanju na prostem.

Tudi če ste omejeni s potovanji, lahko prek spleta s prijatelji ali družino kolesarite v zaprtih prostorih preko ekrana, Preprosto se uskladite s svojo ljubljeno osebo, istočasno skočite na svoje notranja kolesa in ustvarite zasebni skupinski klepet.

starejši-par-na-kolesu

6. Lahko je izgovor za potovanje

Upokojitev je neverjeten čas v življenju za potovanje in doživljanje novih krajev. In kolesarske ture so zabaven, zdrav in poceni način za to! Kolesarski turi se lahko pridružite skoraj povsod in pogosto so vznemirljiv način za raziskovanje lokacije, saj vodijo po manj prometnih cestah. Druge vrste potovanj so bolj verjetno “turistične” in sledijo bolj prometnim potem.

Izbirate lahko tudi med več različnimi vrstami kolesarskih tur, odvisno od vaših želja in pripravljenosti. Nekatere najpogostejše vrste vključujejo:

Vodene kolesarske ture: Plačate strokovno družbo, da vas pospremi po vnaprej določeni poti. Podjetje prepelje vso vašo prtljago (hrano, oblačila itd.) v vozilu, ki vas pričaka na kontrolnih točkah na poti. Večje skupine imajo lahko več vodnikov, manjše pa običajno enega.

Samovodena kolesarska tura: Podobno te ture vnaprej pripravi podjetje za kolesarska potovanja, vendar sledite vnaprej določeni poti sami ali s skupino ljudi, ki jih povabite, da gredo s seboj. V večini primerov imate s seboj na kolesu tudi svoje stvari. Kolesarsko podjetje, ki gosti turnejo, lahko krije vaše obroke ali pa tudi ne, toda s samovodeno potjo lahko lažje zavijete in se ustavite, da raziščete določena območja, če želite.

Kolesarska tura v lastni režiji: Če za vse raje poskrbite sami (načrtovanje poti, prenočišče, nošenje prtljage, prehrana itd.), je to prava izbira za vas. Kolesarska tura v lastni režiji je točno to, kar se sliši: za vse poskrbiš sam. Čeprav vam to daje svobodo pri izbiri lastne poti in je običajno najcenejše, zahteva tudi največ spretnosti in načrtovanja.

7. Priročen način prevoza

Odvisno od tega, kje živite, je lahko kolesarjenje odličen hobi v pokoju, lahko pa je tudi odlična oblika prevoza, še posebej, če živite v kolesarjem prijaznem mestu. Ne glede na to, ali morate priti na sestanek, v park, na družabna srečanja ali domove družine in prijateljev, je vaše kolo priročen način za to.

Poleg tega bo kolesarjenje povečalo vašo neodvisnost, če ne boste več vozili, ker se boste manj zanašali na družino in prijatelje.

električna kolesa za starejše

Električna kolesa so odlična izbira tudi za starejše (VIR 4)

8. Pomaga vam ostati v formi

S staranjem naravno izgubljate mišično moč. Čeprav je upadanje mišične mase naravni del procesa staranja, vam lahko kolesarjenje pomaga ohraniti fizično moč in preprečiti padce, poškodbe in izgubo gibljivosti.

Kolesarjenje vam pomaga zgraditi mišice v nogah, kar izboljša vašo splošno moč mišic, saj so te del telesa, ki je najbolj odgovoren za mobilnost. Če pa v preteklosti niste bili zelo aktivni, začnite počasi in razmislite o sobnem kolesarjenju, saj boste tako zmanjšali tveganje za poškodbe in padce.

Povzetek

Kolesarjenje je odlična telesna aktivnost za upokojence in rekreacija za starejše. Dobro je za fizično in duševno zdravje, je zabaven način, da ostanete družabni, izboljšuje neodvisnost in vam lahko pomaga pri prevozu, da se vam ni treba zanašati na druge.

  • VIR (1) National institute od aging
  • VIR (2) Yournal of aging research
  • VIR (3) National institute of aging
  • VIR (4) Sixthreezero

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Zdravje