Družinske kolesarske poti

Izlet s kolesom z otroki – kaj upoštevati, da bo minil kar se da najlepše

izlet-s-kolesom-z-otroki-naslovna

Razmišljate, da bi se z otroki podali na kolesarjenje? V prispevku zapišemo nekaj točk, ki jih je smiselno upoštevati, preden se podate na izlet s kolesom z otroki.

Na kakšne poti se podati?

Kolesarjenje z majhnimi otroki je lahko odličen način družinskega raziskovanja narave in hkrati gibanja. Vendar je pomembno, da izberete kolesarske poti, ki so primerne za mlade kolesarje, zato poiščite poti brez prometa, kot so parki ali steze. Izogibajte se tudi prometnim cestam in prometno obremenjenim območjem, na katerih bi lahko tvegali poškodbe. Za mlajše otroke je pogosto najvarnejše kolesarjenje po namenskih kolesarskih stezah, medtem ko bodo starejši otroci lahko obvladali manjši promet na mirnih ulicah. S skrbnim načrtovanjem lahko najdete veliko zabavnih poti, na katerih boste vsi varni, pa še zabavali se boste.

izlet-s-kolesom-z-otroki

Prednosti kolesarjenja z otroki – svež zrak, kakovosten družinski čas in gibanje

Ko se z otroki odpravite na kolesarsko potovanje, so prednosti lahko neskončne! Kolesarjenje je odličen način za preživljanje skupnega časa, gibanje in raziskovanje v naravi. Nič ni boljšega od lahkotne vožnje s kolesom na svežem zraku, ki otrokom omogoča, da opazujejo okolico in začnejo ceniti naravo. Poleg tega je vožnja s kolesom odlična priložnost, da otroci razvijajo spretnosti za varnost v cestnem prometu. S primerno pripravo je lahko kolesarjenje z otroki koristna izkušnja, ki se bodo starši in otroci z veseljem spominjali!

Kaj je treba upoštevati, preden se odpravite na pot

Preden se odpravite na kolesarjenje, morate upoštevati nekaj ključnih stvari!

V prvi vrsti morate poskrbeti za varnost kolesarske skupine – zlasti otroci morajo med kolesarjenjem nositi zaščitno opremo, kot so čelade. Poleg tega je pomembno, da pred odhodom načrtujete tudi pot; tako boste zagotovili, da boste imeli vedno v mislih končno točko in da se med kolesarjenjem ne boste izgubili. Na koncu poskrbite za prigrizke in pijačo za vse. Kolesarjenje je fizična aktivnost, ki jo je najbolje izvajati s polno energijo. Zaradi tega poskrbite, da se bodo vsi ustrezno okrepčali in da bodo imeli med vožnjo dovolj energije!

zabavni dodatki

Da za otroka kolesarjenje še bolj zabavno, uporabite kakšnega od zabavnih pripomočkov za kolo (VIR 1)

Nasveti za uspešno vožnjo – poskrbite za varnost in zabavo

Kolesarski izleti z družino so lahko zabavna in koristna izkušnja, vendar to ne pomeni, da so brez izzivov! Za uspešno potovanje poskrbite, da imate pri roki vso potrebno kolesarsko opremo. Če vam npr. poči zračnica je koristno, da s seboj vzamete komplet za krpanje oz. popravilo zračnic. Otroci se bodo na daljših vožnjah verjetno dolgočasili, zato jim med vožnjo s kolesom pripravite nekaj zabavnih dejavnosti, kot so tekmovanja v iskanju živali ali iskanje pravih poti. S pravim odnosom in pripravami bodo na kolesarskih izletih z otroki uživali vsi!

otrok-na-kolesu-s-pijačo

Poskrbeti je treba za hidracijo (VIR Freepik)

Uživanje na poti – ogled pokrajine ali tematske poti

Raziskovanje s kolesom je lahko čudovito odkrivanje. Poskusite se zapeljati v vaši okolici, kjer boste našli veliko prijetnih priložnosti za ogled in veliko postankov na poti, kjer si lahko odpočijete v parkih in na otroških igriščih. S tako zanimivimi kraji za raziskovanje bo to potovanje zagotovo pustolovščina vsakič, ko se boste odpravili na pot! Ali pa najdite zanimive družinske kolesarske učne poti, kot sta npr. KoloVagaBevke in ArheoKoloVrhnika (2). Zagotovljena pustolovščina za celo družino!

učna kolesarska pot

Učne družinske kolesarske poti (VIR 2)

Vrnitev domov – utrujeni otroci (in odrasli!), veseli spomini

Po dolgem dnevu ni lepšega kot vožnja s kolesom z otroki! Ko jih vidiš, kako veselo vrtijo pedala, in ko jih pripelješ domov, občutiš določeno zadovoljstvo. Ko pridejo domov izčrpani, vendar z nasmehom na obrazu in zgodbami za pripovedovanje, lahko začutite olajšanje! Ti spomini bodo ostali za vse življenje in vas bodo opogumljali, da se v življenju lahko pojavijo težave, a da dobri trenutki še vedno lahko pridejo na dan.

Pogosta vprašanja in odgovori

Katera vrsta kolesa je najboljša za kolesarjenje z otroki?

Gorsko ali otroško kolo je običajno boljša izbira za kolesarjenje z otroki, saj so običajna cestna kolesa za nekatere otroke morda premajhna.

Primerna vrsta kolesa za otroka je odvisna od njegove starosti, velikosti in ravni izkušenj. Na splošno naj otroci, mlajši od 10 let, vozijo kolesa z 12-palčnimi ali 16-palčnimi kolesi; otroci, stari od 10 do 14 let, naj uporabljajo kolesa z 20-palčnimi kolesi; starejši od 14 let pa lahko uporabljajo kolesa za odrasle s 24-palčnimi kolesi.

Ali za kolesarjenje z otrokom potrebujem kakšno posebno opremo?

Da, čelade so nujne, vendar bodo glede na starost in velikost morda potrebovali tudi ščitnike za kolena in komolce za večjo varnost in zaščito.

Kako otroku namestim kolesarsko čelado?

Pravilno nameščena čelada je bistvenega pomena za zagotovitev otrokove varnosti med kolesarjenjem. Ko jo nameščate, poskrbite, da so trakovi zategnjeni tako, da med trakom in otrokovim obrazom ni prostora. Poskrbite tudi, da boste nastavili stranske trakove tako, da bodo pri zapenjanju pod ušesi oblikovani v obliki črke V – tako bo čelada bolje pritrjena na svoje mesto.

namestitev otroške kolesarske čelade

Pravilna namestitev čelade (VIR 3)

Ali ima družinsko kolesarjenje kakšne prednosti?

Vsekakor! Kolesarjenje družinam omogoča, da skupaj preživijo kakovosten čas na svežem zraku in opazujejo okolico, hkrati pa se gibljejo – to je tudi priložnost za otroke, da razvijajo veščine ravnotežja in koordinacije! S primerno pripravo je lahko kolesarjenje z otroki koristna izkušnja, ki je starši in otroci ne bodo pozabili!

Pri kateri starosti naj otroci začnejo kolesariti?

Otroci lahko običajno začnejo voziti kolo s pedali že pri treh ali štirih letih.

Kako naj otroka naučim voziti kolo?

Začnite z učenjem osnovnih kolesarskih veščin, kot so ravnotežje, zaviranje in krmiljenje na ravnem terenu, nato pa se lotite zahtevnejšega terena. Pomembno je, da pri učenju kolesarjenja upoštevate otrokovo varnost in poskrbite, da bo otrok nosil ustrezno zaščitno opremo za svojo starostno skupino.

Ali je kolesarjenje varno za otroke vseh starosti?

Da, vendar so razlike v tem, kaj se šteje za varno, odvisne od starostne skupine. Za zelo majhne otroke je morda najbolje, da se držijo terenskih poti ali stez, ki so posebej oblikovane za otroke, medtem ko se lahko starejši otroci podajo na zahtevnejše poti, kot so tiste v gozdovih ali na gorskih območjih. Ko kolesarite z otroki, vedno nosite čelade in drugo potrebno varnostno opremo, ne glede na izbrano pot.

Kako pogosto naj preverjam otrokovo kolo?

Iz varnostnih razlogov je pomembno, da otroško kolo redno pregledujete, zlasti pred vsako vožnjo. Preverite znake obrabe, kot so zrahljane matice in vijaki ali prazne pnevmatike, ter splošno umazanost.

  • VIR (1) Two Wheeling Tots
  • VIR (2) Škrateljc
  • VIR (3) Safe kids Georga

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.

Več iz kategorije:Družinske kolesarske poti