Električno koloZdravje

Vožnja z električnim kolesom in njene številne prednosti

vožnja-z-električnim-kolesom

Priljubljenost električnih koles hitro narašča, toda kakšne so prednosti, ki jih ponuja vožnja z električnim kolesom?

Ne glede na to, ali ste novinec v kolesarjenju ali že redno kolesarite, obstaja več razlogov, zakaj bi morda želeli preizkusiti električno kolo. Ti razlogi segajo tako od zdravja in telesne pripravljenosti do finančnih in okoljskih koristi. Pa jih poglejmo!

E-kolo izboljša vašo telesno pripravljenost

Samo zato, ker se vozite z električnim kolesom, še ne pomeni, da ne vadite. Tako kot kolesarjenje s klasičnim kolesom bo tudi vožnja z električnim kolesom izboljšala vašo aerobno telesno pripravljenost. Napor, potreben za ohranjanje gibanja, je morda manjši kot na običajnem kolesu, vendar boste še vedno obračali pedala in vložili znatno količino energije, potrebne za premikanje.

Študije (1) so pokazale, da srce voznikov električnih koles lahko deluje na več kot 90-odstotni ravni kot pri kolesarjih brez asistence, vendar zaznavajo manj napora.

Raziskovalci z univerze Brigham Young v Utahu so spremljali srčni utrip izkušenih gorskih kolesarjev, ki so vozili električna kolesa in kolesa brez motorjev. Udeleženci na električnih kolesih so dosegli 94 odstotkov povprečnega srčnega utripa med vožnjo na 10-kilometrskem testnem krogu izključno s pogonom na pedala.

Isti znanstveniki so ugotovili, da je vožnja z električnim hibridnim kolesom v službo prinesla večino prednosti vožnje na delo. Vozniki na električnih kolesih so v povprečju dosegli 89 odstotkov povprečnih utripov na minuto, ki so jih zabeležili med vožnjo brez motorja.

Taka vadba bo torej okrepila vaše mišice in povečala učinkovitost vašega srčno-žilnega sistema, tako da boste s kolesom lahko naredili več in se počutili bolj sveže.

zdravstvene koristi e-kolesarjenja
VIR (2)

E-kolo vam pomaga biti v koraku s svojimi kolegi

Ena glavnih prednosti električnih koles, ki jih navajajo njihovi uporabniki, je zmožnost ohranjanja tempa s hitrejšimi kolesarji. Zaradi tega so skupinske vožnje bolj prijetne, saj manj pripravljeni kolesarji nimajo občutka, da zadržujejo bolj pripravljene. Super izbira je tudi za družinske vožnje, kjer se lahko sposobnosti razlikujejo.

E-kolo olajša vzpenjanje v hribe

Veliko kolesarjev ima težave na hribih in tudi če ste plezalni as, bo vaša hitrost na številnih vzponih verjetno precej padla. To pomeni, da se bo motor vključil in zagotovil pomoč, pri čemer je količina odvisna od ravni podpore, ki ste jo izbrali.

Ko boste dosegli vrh, boste tudi vi manj utrujeni, zato je manj verjetno, da boste pogosto počivali.

premagovanje-hribov-z-električnim-kolesom
VIR Freepik

E-kolo omogoča hitrejšo vožnjo

E-kolo vam bo omogočilo hitrejšo vožnjo ne glede na vašo telesno pripravljenost. To je posledica hitrejšega pospeševanja in hitrejšega vzpenjanja.

Motor električnega kolesa se bo izklopil, ko boste v večini držav (tudi pri nas) vozili s hitrostjo nad 25 km/h, tako da boste morda ugotovili, da se vozite brez pomoči, če ste že v dobri formi in vozite zmogljivo kolo.

E-kolo omogoča tudi daljšo vožnjo

Analiza podatkov o zdravju in prometu iz sedmih evropskih mest (2) je pokazala, da se vozniki električnih koles vozijo dlje kot kolesarji brez motorja. Zato so e-kolesarji pridobili podobno količino kondicije kot kolesarji na pedala.

Doseg se med kolesi zelo razlikuje, vendar imate možnost vgradnje druge baterije, da ga podaljšate. To vam omogoča, da se odpravite na bolj oddaljena mesta, medtem ko vam bo pomoč pomagala pri vzponih in na terenih, ki jih prej morda ne bi mogli doseči.

E-kolo zmanjša obremenitev mišic

Dodatna pomoč pomeni manjšo obremenitev vaših mišic in sklepov, še posebej, ker vam bo motor najbolj podprl klance in pospeševanja, ko je potrebno največ napora. To pomeni, da potrebujete manj časa za okrevanje in boste bolj pripravljeni za novo vožnjo.

Koristno je tudi, če se šele začnete ukvarjati s kolesarjenjem in morda še niste razvili mišic, ki jih potrebujete za tekoče gibanje na kolesu.

prednosti e-koles
VIR (3)

E-kolo zanjša obremenitev srca

Vaše srce bo med vožnjo z električnim kolesom manj obremenjeno kot z običajnim kolesom.

Motor pomaga ublažiti obdobja težjih naporov, vendar boste vseeno dobili aerobno vadbo od jahanja. Dokazi iz norveškega znanstvenega članka to podpirajo.

E-kolo pozitivno vpliva na duševno zdravje

Vsaka oblika kolesarjenja ali katera koli oblika vadbe ima velike koristi za vaše duševno zdravje, vključno z zmanjšano tesnobo in stresom ter večjo srečo. Vadba na prostem namreč prinaša te koristi bolje kot v telovadnici.

E-kolo je cenejše (in hitrejše) od avtomobila ali drugega prevoznega sredstva

Nakupovanje z e-kolesom je običajno hitrejše, priročnejše in bolj okolju prijazno kot z avtomobilom ali javnim prevozom. Za kratka do srednje dolga potovanja je e-kolo učinkovitejše in cenejše kot uporaba avtomobila.

Cena na kilometer je prav tako majhna v primerjavi z avtomobilom in za mestna potovanja je e-kolo pogosto hitrejše. Poleg tega ne onesnažuje, zato je boljša izbira za okolje.

z-električnim-kolesom-v-službo
VIR Basil

E-kolo je enostavno za shranjevanje

Če imate stisko s prostorom (kdo pa ne?), lahko najdete tudi zložljiva e-kolesa, ki jih lahko shranite pod stopnicami ali v omari.

Tudi za nezložljivo e-kolo bo veliko lažje najti prostor kot za avto, sploh če živite nekje, kjer je pomanjkanje parkirišča.

E-kolesa so cenovno učinkovita. Zaradi dodatnih stroškov motorja in baterije je cena električnega kolesa sicer precej višja od običajnega kolesa, a dolgoročno gledano precej cenejše, če primerjamo z vozili na naftni pogon.

E-kolo je tiho

Električna kolesa so miren način premikanja, saj vam omogočajo, da se sprostite in uživate v okolici.

Med pospeševanjem ali med vzpenjanjem po hribih se običajno sliši rahlo brenčanje; v preostalem času e-kolo povzroča malo hrupa, zato ni obremenitve s hrupom ali onesnaženosti ozračja.

V NewBike po kolo!

Verjamemo, da smo vas z zgornjimi razlogi prepričali. Ker v NewBike želimo, da bo vaša izkušnja kolesarjenja optimalna, vas vabimo, da se oglasite pri nas in kolo preizkusite. Prijavite se na testno vožnjo in dovolite, da vam svetujejo naši strokovnjaki. Le tako boste lahko izbrali kolo, ki vam bo služilo še mnoga leta, kolesarjenje z njim pa bo več kot zgolj užitek – bo tudi neskončna pustolovščina, ki bo okrepila telo in osrečila srce!

  • VIR (1) Science Direct
  • VIR (2) Juiced Bikes
  • VIR (3) Formative

MORDA VAM BO VŠEČ

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več iz kategorije:Električno kolo