Električno kolo

Ali je prevoz električnih koles možen z letalom?

prevoz-električnih-koles naslovna

Če se odpravljate na potovanje, razmislite, da bi seboj vzeli električno kolo. Na e-kolesu lahko obiščete znamenitosti, ki jih v turističnih skupinah sicer ne bi nikoli videli. Poleg tega prihranite denar za taksi, vlak in avtobus, ki bi jih morali na potovanju uporabljati.

Prevoz električnih koles z letalom je sicer otežen, a ne nemogoč, če ste seznanjeni s predpisi mednarodnih letalskih družb.

Ali je mogoče na letalo vzeti električno kolo?

Čeprav vam je morda dovoljeno prevažati električno kolo na letalu, baterija ne sme leteti z vami. Električna kolesa namreč potrebujejo litijevo baterijo s kapaciteto nad 100 Wh.

Na žalost mora vsaka nemedicinska baterija nad 160 Wh ostati doma.

Kakšne so smernice za litijeve baterije?

Smernice Mednarodnega združenja za zračni transport IATA (The International Air Transport Association) za litij navajajo (1):

 • Litij v litijevi metalni bateriji ne sme presegati 2 gramov.
 • Moč vatne ure litij ionske baterije ne sme presegati 100 Wh.
litij ionske baterije in letalo
VIR 2

Izračun vatnih ur litij ionske baterije

Vati, amperske ure in volti običajno opisujejo energijske značilnosti motorjev e-koles. Medtem ko imajo nekatere baterije nazivno vrednost vatnih ur, navedeno na kolesu, je zmogljivost nekaterih vrst navedena v amper-urah ali voltih, ne v vatih.

Če želite ugotoviti moč vašega e-kolesa v vatnih urah, morate volte pomnožiti z amperskimi urami. Formula izgleda takole:

Wh = V x Ah

Če imate 48-voltno baterijo za e-kolesa z nazivno močjo 10 amper ur, potem formula za izračun vatov deluje takole: 48 x 10 = 480 Wh

Vaša baterija za električno kolo 48 V 10 A ima nazivno moč 480 Wh. Ker IATA ne dovoljuje ničesar nad 100 Wh, ta baterija za e-kolo ne bi bila dovoljena na letalu.

Telefoni in prenosni računalniki so dovoljeni, zakaj ne električno kolo?

Električna kolesa je potrebno prevažati v prtljažnikih na letalih.

IATA kot rečeno dovoljuje litij-ionske baterije z zmogljivostjo do 100 Wh kot ročno prtljago. Pod to omejitvijo je dovoljeno v letalo vnesti večino osebnih predmetov, kot so telefoni, računalniki in fotoaparati.

Zmogljivost baterije 100 Wh je veliko nižja, kot jo najdete v kateri koli bateriji električnega kolesa. Nekatera medicinska oprema zahteva baterijo do 160 Wh. Te baterije so izvzete.

https://www.youtube.com/watch?v=pwwdH_wNEeo&t=8s

Ali lahko namesto tega preverite baterijo?

Za litij ionske baterije, ki se prevažajo kot prijavljena prtljaga, velja omejitev 100 Wh, dodatne baterije pa niso dovoljene na letalu.

To pomeni, da mora biti baterija povezana z napravo, ki uporablja baterijo.

Večina električnih koles ima kapaciteto baterije od 300 Wh do 600 Wh ali več, tako da je prepovedan vnos baterije na letalo, tudi če je bila priključena na kolo.

Ali so litijeve baterije za električna kolesa torej nevarne?

Na letih poskušajo čim bolj zmanjšati tveganje požara zaradi litijevih baterij, tako da nadzorujejo, kje so shranjene v letalu in koliko vatov je dovoljenih v skladu s smernicami IATA.

IATA in letalske družbe so zaskrbljene zaradi morebitnih litijevih baterij v prtljažnem prostoru, ker predstavljajo nevarnost požara za letala in potnike. Ugotavljajo, da se vedno več pojavljajo odpoklici litij ionskih baterij in se bojijo, da je le vprašanje časa, kdaj se bo v letalu začel požar. Litijeve baterije se namreč lahko segrejejo in tako povzročijo požar v tovornem prostoru.

Če ta ogenj doseže aerosolni razpršilec v prtljagi drugih potnikov, lahko pride do eksplozije.

Do sredine leta 2017 je npr. FFA (ameriška Zvezna uprava za letalstvo) poročala že o vsaj 18 incidentih, ki so vključevali litij ionske baterije na letalih in na letališčih, leta 2016 pa je bilo 31 incidentov. To je v primerjavi s 16 incidenti leta 2015, devetimi leta 2014 in osmimi leta 2013 vedno več (3).

Kakšne možnosti imate torej za prevoz električnega kolesa na letalu?

Če se vam zdi nemogoče, da bi vzeli e-kolo s seboj na potovanje, recimo čez lužo, še ne izgubite upanja! Poglejmo možnosti.

Pošljite svoje električno kolo

Tukaj imate dve možnosti. Baterijo lahko pošljete na končni naslov in vzamete e-kolo na letalo brez baterije.

Lahko pa pošljete svoje kolo in baterijo hkrati, tako da bosta prispela skupaj na vaš cilj.

Seveda obstajajo dodatne pristojbine in predpisi, na katere morate biti pozorni pri pošiljanju velikega predmeta, kot je e-kolo. Predhodno vsekakor naročite kovček za svoje kolo, da ga zaščitite med pošiljanjem.

Poleg tega baterija velja za nevaren predmet, zato bo morala biti ustrezno označena in imeti deklaracijo za pošiljanje.

kolo kot prtljaga
Vedno preverite, kakšne so omejitve glede prevoza koles na letalih (VIR 4)

Vaš paket bo poslan po zraku ali ladji na podlagi:

 • Ali je baterija v napravi
 • Ali pošiljate samo baterije ali baterije in napravo
 • Kakšno litijevo baterijo imate
 • Koliko baterij potrebujete za pošiljanje
 • Skupna teža vaših predmetov

Izposoja baterije

Še ena opcija je, da odstranite baterijo in vzamete svoje e-kolo s seboj na letalo. Seveda morate baterijo pustiti doma. Ko prispete na cilj, se obrnite na lokalno trgovino z električnimi kolesi za izposojo baterijo za vaše kolo.

Svetujemo seveda, da predhodno raziščete in zagotovite, da bodo baterije na voljo na vašem cilju.

Problem je, ker ta možnost ni tako zanesljiva, kot bi lahko bila, saj bo izposoja baterije verjetno možna bolj ko ne v večjih mestih, kar pa najbrž ne velja za vasi in podeželje.

Poleg tega morate preveriti velikost baterije na vašem e-kolesu. Niso vse baterije enake za vsak model. V izposojevalnico prinesite podatke o napetosti, vatih in amperih.

Morda boste morali poiskati tudi adapterski komplet za baterijo. Kabli in adapterji so na voljo pri številnih različnih znamkah, ki izdelujejo električna kolesa.

Namesto tega se na cilj pripeljite

Če je vaš cilj primeren za vožnjo, lahko razmislite o potovanju z električnim kolesom, pritrjenim na vozilo.

Tako se izognete težavam s prevozom ali pošiljanjem kolesa. Poleg tega lahko uživate v potovanju, ne le v cilju, kar je bistvo potovanja z električnim kolesom!

Seveda pa to ni izvedljiva možnost za potovanja na dolge razdalje oz. čezoceanska potovanja.

električno-kolo-in-letalo

Sklep

Ne glede na to, da ne bo najlažja možnost, pri NewBike navijamo za to, da tudi čez lužo sabo vzamete električno kolo. Od vseh ponujenih opcij bo najboljša in najcenejša opcija ta, da kolo preprosto vzamete na letalo, baterijo pa pošljete.

Užitki, ki jih bo sabo prineslo raziskovanje novega terena z električnim kolesom bodo pač vredni vsakega, še tako velikega truda.

 • VIR (1) LJU Airport
 • VIR (2) EASA Europe
 • VIR (3) Consumer Reports
 • VIR (4) Pure Adventures

MORDA VAM BO VŠEČ

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več iz kategorije:Električno kolo