Električno kolo

10 nasvetov, ki bodo olajšali nakup električnega kolesa

nakup-električnega-kolesa-naslovna

Nakup vašega električnega kolesa, sploh če gre za prvo električno kolo, je lahko velika in ne poceni odločitev, saj je trg preplavljen z izbiro. Dejstvo je namreč, da vam električna kolesa prinašajo veliko prednosti: udobno vožnjo, nižji ogljični odtis in prijetno vadbo.

Predvsem mednarodni dvig cen goriva je povzročil večje povpraševanje po cenovno ugodnih potovanjih in razmah prodaje električnih vozil, tudi koles.

Z razvojem tehnologije proizvajalci vsak dan predstavljajo nove modele električnih koles. To dejstvo je ključnega pomena, ker ne kupujete tradicionalnega kolesa. Električna kolesa so izdelana iz inovativnih komponent, ki bodo za najboljšo odločitev zahtevale nekaj premišljene analize. Obstaja več velikosti in kategorij električnih koles, ki veljajo za različne uporabnike. Na primer mestna e-kolesa, tovorne različice, zložljiva električna kolesa in mnoga druga.

V prispevku zapišemo 10 nasvetov, ki jih je vredno upoštevati, preden se boste odločili za nakup električnega kolesa.

PUCH-električna-kolesa
VIR Puch

1. Razmislite o namenu uporabe

Pomembno je, da pred nakupom upoštevate svoje potrebe, kar bo vplivalo na vaš proces iskanja. Ali na primer potrebujete e-kolo samo za nakupovanje živil ali ga uporabljate za daljše kolesarske poti? Upoštevajte tudi, ali boste e-kolo uporabljali na neravnem terenu ali gladki cesti. Če je osnovni namen nakupa e-kolesa vadba oz. rekreacija, lahko npr. kupite električno gorsko kolo. Čeprav so električna kolesa na splošno kategorizirana kot rekreacijska in e-kolesa za dnevno vožnjo, imajo podkategorije. Priljubljena podkategorija je npr. hibridna različica e-koles. Ta različica vam omogoča, da e-kolo uporabljate za različne namene.

2. Varnostni dejavniki na kolesu

Če želite biti na električnem kolesu varni, morate upoštevati nekaj stvari. Vaše zavore morajo imeti zavorno moč, ki ustreza vašemu motorju. Preverite tudi vzmetenje na vilicah in sedežu ter integrirane luči in odsevnike. Poleg tega je nekaj e-koles opremljenih tudi s tehnologijo pametnega pogona. Tako kolo je opremljeno s tehnologijo za speljevanje v klanec, lahko samodejno zazna strmine in vam pomaga pri lažjih speljevanjih na hribih. Poleg tega bo njegov senzor za opozorilo o prekinil napajanje motorja, ko kot nagiba vašega e-kolesa preseže 30°, kar bo preprečilo morebitne padce pri zavijanju.

nakup-električnega-kolesa
NewBike trgovina, kjer najdete pestro izbiro

3. Enostavna montaža

To je točka, ki jo marsikdo morda prezre. Nekatera vaša nova e-kolesa so skoraj v celoti sestavljena (na primer zložljiva e-kolesa). V večini primerov morate sestavo dokončati sami. To lahko storite sami ali vam pomagajo drugi, saj mnogi proizvajalci e-koles ponujajo video navodila po korakih. A če so koraki zapleteni, tega morda ne boste mogli narediti. Odpraviti se morate v trgovino s kolesi na montažo, ki stane, zato je vključena v ceno vašega električnega kolesa. Morda to ne bo pretehtalo ali omajalo vaše nakupne odločitve, vendar se morate tega zavedati.

4. Želeni tip motorja

Dve pogosti vrsti motorjev sta motor v pestu in srednji pogon. Vendar pa večina trgovcev dobavi več koles z motorjev v pestu kot motor na srednji pogon. Motorji v pestu povečajo pospešek kolesa z nadaljnjim poganjanjem pedala. Niso pa tako učinkoviti kot srednji pogon, čeprav so priljubljeni zaradi cenovne dostopnosti. Oba motorja imata sicer podobne velikosti baterij in delujeta v različnih razponih. Zato so motorji s srednjim pogonom boljši za vožnjo navzgor.

5. Vrsta električne pomoči

Električno kolo je lahko e-kolo s s pomočjo pri pedaliranju ali e-kolo s pedalom za plin. E-kolo s pomočjo pri pedaliranju pomaga kolesarju pri poganjanju navkreber, medtem ko e-kolo s pedalom za plin zahteva nekaj moči od kolesarja. Vendar pa vam lahko vaš ponudnik predstavi tri razrede e-koles, in sicer razred 1, razred 2 in razred 3. Največja raven, do katere lahko električna kolesa razreda 3 nudijo pomoč pri pedalu, je 28 km/h (1).

Medtem imata kategoriji razreda 1 in pomoč pri pedaliranju do 20 km/h, električna kolesa pa so z Zakonom na območju EU hitrostno omejena na 25 km/h (1). Če torej želite voziti z 28 km/h je treba odstraniti blokade, ker lahko višje hitrosti z blokado dosegate zgolj z vašo pomočjo oziroma z uporabo pedal.

pedaliranje ali pedal za plin
Vrste pomoči in razlike (VIR 2)

6. Idealna teža

Teža vašega električnega kolesa mora biti primerna vaši telesni velikosti. Če teži nista sorazmerni, to povzroča nelagodje med vožnjo. Vendar ima večina kolesarjev na splošno raje lahka električna kolesa. To predvsem zato, ker lahko preprosto parkirate in shranite svoje e-kolo, še posebej zložljiva e-kolesa. Omogoča preprosto vožnjo, če se recimo vsak dan vozite do vašega delovnega mesta.

7. Vodoodpornost

Najboljša električna kolesa so tista, ki prenesejo dež. Nedvomno si vsak kolesar želi, da bodo LCD monitor, baterija in motor odporni na dež. Tako vam ne bo treba skrbeti, če boste vozili v dežju ali pustili svoje e-kolo na prostem. Slabemu vremenu se pač ni vedno mogoče izogniti.

8. Pričakovana cena

Običajno boste za nakup e-kolesa potrebovali vsaj 1.500 € ali več, čeprav boste morda naleteli na nižje cene. A tukaj bodite pozorni. Podobno kot pri nakupu avtomobila sta konfiguracija in zmogljivost e-koles pomemben dejavnik pri določanju cene, pomemben pa je seveda tudi njihov videz. Za primer vzemite električna kolesa Puch, ki so vodilni proizvajalec koles po vsem svetu. Poleg tega bo namen vaše vožnje vplival na vaš izdatke za e-kolo. Na primer, če se vozite malo in po ravnini, potrebujete e-kolo brez ali z malo prestav. Če pa boste precej kolesarili po hribovitih območjih, bo kolo z saj 12 prestavami verjetno bolj smiselna izbira.

9. Doseg in moč baterije

Upoštevati morate tudi zmogljivost baterije e-kolesa. Dnevna vožnja 15–25 km pomeni, da lahko uporabite manjšo baterijo. Če se veliko vozite na dolge razdalje, je najboljša baterija s 400 vatnimi urami ali več.

Upoštevati morate tudi moč izbranega e-kolesa. Potrebovali boste 250 vatov za vožnjo navzdol in 500 vatov za vožnjo navzgor ali po neravnem terenu. Vendar pa je lahko slaba stran večje moči manjši doseg ali težja in dražja baterija.

domet električnega kolesa
Kako izmeriti domet (VIR 3)

10. Servis in vzdrževanje

Okvara in popravilo sta lahko neizogibna pri vsej elektronski opremi, kar pomeni, da je izbira motorja, ki ga je mogoče popraviti, še ena ključna odločitev. Monterji v trgovin včasih ne morejo popraviti neznanih blagovnih znamk, ker nimajo delov ali diagnostičnih orodij.

Poleg tega je treba natančno prebrati tudi garancijski list in zavezanost blagovne znamke. Samo podjetje si lahko pridobi naklonjenost in zaFupanje potrošnikov z zagotavljanjem največje garancije koristi za kupca.

Ker pri NewBike stavimo na zanesljivost in kakovost, vam zagotavljamo, da noben nakup ne bo zgrešen. Preden se odločite za nakup električnega kolesa, vam bomo ustrezno svetovali, lahko pa boste opravili tudi testno vožnjo. Vabljeni!

  • VIR (1) Električno kolo
  • VR (2) Six Three Zero
  • VIR (3) E-bike generation

MORDA VAM BO VŠEČ

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več iz kategorije:Električno kolo