Kolesarske poti obala

Kolesarjenje po hrvaških otokih – pojdite z nami na Brač, Hvar in Vis!

kolesarjenje-hrvaški-otoki-naslovna

Bližajo se lepi dnevi, zato tokrat skočimo do naše sosede, ki ponuja posebno doživetje, kolesarjenje po hrvaških otokih. Na hrvaških otokih boste tako našli urejene kolesarske poti, čudovite razglede, bogato zgodovinsko dediščino in močno dišeče gorske borove gozdove. Če dodamo toplo vreme in kristalno čisto morje, je očitno, da je kolesarjenje po hrvaških otokih enkratno doživetje.

Najprej preverimo 4 glavne razloge, zakaj je kolesarjenje po hrvaških otokih tako mamljivo, nato pa preverimo 3 najbolj zaželene otoke in možne kolesarske poti.

Zakaj spomladi in jeseni s kolesom na hrvaške otoke?

1. Brez gneče

Na vrhuncu poletne sezone so lahko hrvaški otoki polni turistov. Zato svetujemo, da se na otoke odpravite v predsezoni, pred poletjem in jeseni, ko lahko v miru raziskujete neskončno obalo ob idealnih temperaturah. Izven glavne turistične sezone se sončna jadranska obala spremeni v prava kolesarska nebesa. Osredotočite se na skrivne poti in diskretne kraje, kjer ste lahko stran od množice.

2. Čudovit razgled

Predstavljajte si kolesarjenje v hribih po osupljivi poti, ki poteka ob jadranski obali, tik preden se sonce spusti za obzorje. Takšna doživetja in izjemni razgledi so nekaj običajnega na kolesarskih turah po Hrvaški. V primeru utrujenosti vam bodo osupljivi razgledi (ali pa električna kolesa) dali spodbudo za vztrajanje in odkrivanje še zanimivejših krajev na Hrvaškem. Med vašim kolesarskim izletom po Hrvaški boste priča številnim očarljivim razglednim točkam, kjer se lahko ustavite in uživate v panoramskem razgledu, ki ga lahko ujamete na fotografije in ustvarite še lepše spomine.

kolesarjenje hrvaški otoki brač 1

Otok Brač (VIR 1)

3. Kolesarske poti za vse okuse

Če iščete zabavne in ne pretežke poti, bo Hrvaška zagotovo vaša nova kolesarska destinacija. Kolesarjenje na Hrvaškem ponuja široko paleto poti za vse ravni in okuse, obenem pa nudi na stotine kilometrov očarljivih makadamskih cest, ki so popolne za kolesarjenje. Številne poti potekajo tik ob obali in vam omogočajo, da se osvežite s plavanjem v Jadranskem morju ali preprosto občudujete naravo.

4. Popolne vremenske razmere

Topli sončni žarki in prijeten morski vetrič vas vedno napolnijo s pozitivno energijo. V kombinaciji z vrhunskim kolesarjenjem na Hrvaškem se vaše zadovoljstvo bistveno poveča.

Vreme za kolesarjenje je najbolj primerno spomladi in jeseni. Temperature so znosne, možnosti za opekline pa zelo majhne. Takšno vreme omogoča kolesarjenje od jutra do zore, brez iskanja sence. V poznih jesenskih mesecih vam topla voda daje priložnost, da skočite v Jadransko morje.

Kolesarjenje na otoku Brač

Otok Brač ima skupno 25 kolesarskih poti. Najdaljša na otoku pa je dolga 180 km in poteka okoli celotnega otoka, z začetkom v Supetarju. Ta pot je ena najtežjih poti na otoku. Tisti, ki dokažejo, da so jo uspešno prevozili, prejmejo certifikat kralja Brača, ki ga izda Turistična skupnost Supetarja.

Če želite ubrati enostavnejšo pot, izberite pot sv. Roka ob morju – od Supetarja do Mirca in Sutivana. Pot je dolga 14,1 km in je kombinacija asfaltnih in makadamskih cest. Idealna je za družine z otroki. Ne pozabite na počitek in kopanje v najlepših zalivih.

kolesarjenje hrvaški otoki brač

Vedno si lahko pomagate s kolesarskimi zemljevidi, kot je tale (VIR 2)

Ljubiteljem zgodovine bodo všeč tematske poti v Sutivanu.

Tramuntana vodi v središče Sutivana – na hrib sv. Roka, kjer se nahaja cerkev sv. Roka iz 17. stoletja skupaj s katakombami – podzemnimi grobovi. Pot poteka skozi Bobovišća, kjer se nahaja hiša znanega hrvaškega pisatelja Vladimirja Nazorja. Le malo naprej od Ložišča je most, ki ga je zgradil cesar Franjo Josip. Vrhunec vaše vožnje bo zagotovo pogled na hrib Smrčje, od koder se lepo vidi severozahodna obala Brača. Zadnji del poti se po makadamski cesti spušča do Sutivana.

Če ste pogumni in fit, se poskusite podati na 109 km dolgo pot Medulla iz ribiške vasi Milna na zahodu čez Ložišća, Dračevice in Nerežišća, mimo najvišjega vrha Jadrana – Vidovega hriba. Nato se spustite do Bola in nato skozi Selca in Sumartin do Povlja. Za dokončanje te poti boste potrebovali približno 5 ur in 30 minut.

Kolesarjenje na otoku Hvar

Otok Hvar je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij na Hrvaškem. Odlična in kakovostna ponudba zabave in luksuznih aktivnosti, veliko število sončnih ur (2724 ur sonca na leto), in seveda prodnate plaže – privabljajo številne obiskovalce, ki iščejo odlične poletne počitnice. Toda Hvar ponuja tudi nekaj drugega. Je idealna destinacija za ljubitelje kolesarjenja. Hvar je pokrit s hribi in strmimi deli, zaradi česar je odličen za gorska kolesa.

kolesarjenje-hrvaški-otoki hvar

Otok Hvar (VIR 3)

Priporočamo naslednje kolesarske poti:

Pot Purkin kuk se začne v Starem Gradu. Pelje se mimo pristanišča in zavije v Velo Grablje. Če se ustavite v tem mestecu, obdanem s hribi in oljčnimi nasadi, vas bo navdušilo s svojimi kamnitimi hišami, ki se zdijo, kot da so zamrznjene v času. Sledi najtežji del – vzpon na Sv. Nikolaja, najvišji vrh Hvara (626 m). Sledi spust v Dol, skozi Starogradsko polje in se na koncu vrnemo v Stari Grad. Za prehod na 21,5 km dolgo pot boste potrebovali nekaj manj kot 2 uri.

Kolesarska pot Kabal, poimenovana po polotoku Kabal, na katerem se nahaja, je dolga 24,7 km. Tako kot Purkin kuk se tudi ta pot začne v Starem Gradu. Nato gre proti Rudinam in zavije na makadamsko cesto do Kabala. Pot se razcepi na dve cesti, ki vas popeljeta do dveh polotokov. Vzemite si čas in raziščite številne tukajšnje skrite zalive. Ne pozabite vzeti s seboj kopalk in brisače za plažo.

Na poti nazaj v Stari Grad gre pot čez sprehajalno cono hotela Arkada in se konča v bližini turistične pisarne. Za dokončanje te poti boste potrebovali 1 uro in 45 minut.

Kolesarjenje na otoku Vis

Najbolj oddaljeni hrvaški otok je pravi raj za turiste. Skoraj 50 let politične in geografske izolacije so prispevali k nedotaknjeni lepoti tega otoka. Kljub temu se je Vis v zadnjih 10 letih razvil v privlačno turistično destinacijo za vse tiste, ki iščejo miren dopust. Pomemben delež pri tem gre kolesarjenju. Viški griči, neskončni vinogradi, makadamske ceste in slikovite sredozemske hiše mamijo pustolovske kolesarje. Glede na redek promet lahko na Visu kolesarite tudi po asfaltnih cestah.

kolesarjenje-hrvaški-otoki vis

Otok Vis (VIR 4)

20 km dolga kolesarska pot poteka od pristanišča Vis čez Prismo (proga se dvigne) do hriba Križ, kjer se nahaja Velo Poje. Nato se po stari cesti spustite do Lokve mimo jezerca. Sledi še en spust v zaliv Milna z lepimi plažami za sprostitev in kopanje. Ta kolesarska pot je primerna za vse vrste koles.

Druga pot, ki jo lahko uberete, je podobna prvi. Razlika je odcep proti Komiži pri Lokvah (sledite tablam) po stari cesti. Zavijte na Marine zemlje in čez vas Žužec (pod njim je zaliv Stiniva ter Vela in mala Smričevica) in se skozi Dračevo polje odpravite proti Podšpilju. Spustite se naprej do Komiže, kjer se odpre pogled na Komiški zaliv. Če niste utrujeni, zavijte proti Visu in se povzpnite do St. Michaela ter se sprostite pred zadnjim spustom do viške luke.

  • VIR (1) Red adventures
  • VIR (2) Other world map
  • VIR (3) Hvar life
  • VIR (4) 2 travel dads

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.