Kolesarske poti Prekmurje

Najlepše kolesarske poti Lendava in okolica, ki jih morate obiskati!

kolesarske-poti-lendava-naslovna

Ker naša raznolika in bogata Slovenija nudi številne krasne kotičke za kolesarjenje, smo se danes odpravili v sam zgornji kot države, na skrajni severovzhod, v slikovito Prekmurje. Danes bomo obiskali Lendavo (včasih imenovano tudi Dolnja Lendava), ki leži ob reki Ledavi in Kobiljskem potoku in je drugo največje mesto v Prekmurju. Poglejmo torej najlepše kolesarske poti Lendava.

Zakaj obiskati Lendavo?

Lendava je tako kulturno kot naravno izjemno raznoliko mesto, saj leži tik ob meji z Madžarsko in ima zato kar četrtino prebivalcev madžarske narodnosti, uradni jezik pa je poleg slovenščine tudi madžarščina. Kraj ima skoraj 3000 prebivalcev, ponudi lahko kar nekaj privlačnih utrinkov, hkrati pa se ponaša tudi z močno industrijo.

V Lendavi ne manjka nepozabnih doživetij, pa naj bodo to:

 • turistična doživetja (Martinovo doživetje, Zipwine, umetniški razgledi Lendave …)
 • znamenitosti (Vinsko-turistična cesta, vodni biseri …)
 • zanimivosti (Vinarium, vila pri Župnijski cerkvi, lesen zvonik, maketa naftnega vrtalnega stroja …)
 • doživetja za mlade (Zipline Vinarium, Park Roža, Mednarodna likovna akademija LindArt …)
 • doživetja za družine (Terme Lendava, Lendavska trgatev, obisk razglednega stolpa …)
 • doživetja za ljubitelje narave (reka Mura in mrtvice, Hotiško jezero, Murska Šuma in Črni log …)
slide-3-vinarium

Vinarium Lenadava (VIR 1)

Nikakor ne smemo pozabiti na bogato kulturno ponudbo ter kulinarične užitke. Gastronomska dediščina je namreč razkošna in slastna, piko na i pa doda lokalno in skrbno pridelano žlahtno vino.

In kaj je najboljše od vsega? Vse si lahko ogledate in doživite tudi na kolesu – če poti ne bi zmogli s klasičnimi kolesi, priporočamo električna kolesa! Pogledamo si torej nekaj izbranih kolesarskih poti.

Kolesarske trase in poti

V Lendavi se še kako zavedajo pomena kolesarskega turizma, zato se lahko popeljete po razgibanih trasah čudovitega Prekmurja in zagotavljamo vam, da ne boste spustili niti koščka krasne narave. Na svoj račun boste prišli tako rekreativci kot malo bolj zagrizeni kolesarji, številne kolesarske poti pa so primerne tako za posameznike kot družine – izbirate lahko med različno zahtevnimi trasami. Za bolj avanturistične predlagamo poti, ki so speljane tudi do Madžarske in Hrvaške.

Lagodna krožna kolesarska pot Lendava – Pince – Lendava

Kolesarska pot, ki je dolga prijetnih 17 kilometrov, vas pelje tako po cesti kot tudi neokrnjeni naravi. Ne zahteva posebnega napora, zato je primerna za ljubiteljske kolesarje in celo družino – v poštev mogoče ne pridejo ravno mestna kolesa, primerna pa bodo treking. Kolesarili boste med polji in uživali ob pogledih na vinograde in skoraj prišli do meje. A se boste tik pred njo obrnili in se po dolgi ravnici vračali na izhodišče. Pot pričnete in končate na priljubljeni turistični točki, Terme Lendava. In vsekakor se po koncu poti nagradite s sproščujočim čofotanjem!

Zahtevnejša krožna pot Lendava – Vas Bukovnica – Lendava

Pot je daljša od prejšnje, saj šteje kar 60 kilometrov, zato je bolj primerna za malo bolj podkovane rekreativce. Pot ravno tako pričnete v Lendavi, kolesarili pa boste mimo številnih vasi in naselij – npr. Genterovci, Dobrovnik, Kobilje (kjer ne smete zamuditi postanke ob krasnem jezeru), Motvarjevci, Bukovnica, Bogojina, Turnišče … V naselju Kapca pa se priključite na glavno cesto in odpravite nazaj proti Lendavi.

lendava griči

krasna pokrajina v Lendavi in okolici (VIR 2)

Po goricah in gozdovih – za gorske kolesarje

Še bolj zahtevna je trasa, ki je pravzaprav del kolesarske trase 7. Panonskega maratona treh dežel, ki se vije v okolici Lendave. Večji del se boste peljali po ravnini, a vseeno vas čaka nekaj kar precej strmih vzponov in spustov. Proga je dolga 28 kilometrov in je bolj primerna za izkušene kolesarje. Tudi tukaj pričnete pri Termah Lendava, pot pa vas vodi mimo Trimlinov, Dolinskega pašnika, sledi strm vzpon v gozd Orešje in po gozdni prispete do vasi Čentiba. Nadaljujete do najvišje točke Lendavskih goric, Piramida na 328 metrih. Spustite se vse do Dolge vasi in pot vas skozi Črni log spet pripelje do glavne ceste prti Lendavi.

Čez mejo na Hrvaško – Po Medžimurski vinski cesti

Skočimo tudi do naših sosedov, ker so res zelo blizu in si oglejmo še lepote Medžimurja. Na pot se podate iz Lendave in se na Hrvaško pripeljete preko prehoda Petišovci – Mursko središče. Kolesarite proti Svetemu Martinu na Muri (vsekakor se lahko ustavite in malce namočite tudi v teh termah), nadaljujete proti Gabrovniku in se odpravite proti prehodu Bukovje – Gibina. Tukaj ne prečkate meje ampak zavijete do naselja Jalšovec ter se vozite mimo Štrigove, Železne gore, Prekope, Šenkovca, Maškovca, dokler ne prispete do prehoda Mursko Središče. Od tam dalje je znana pot do Lendave.

Čez mejo na Madžarsko Lendava – Kistolmacs – Lendava

Pa gremo še na obisk do drugih sosedov, kolesarimo na Madžarsko. Podali se boste na 74 kilometrov dolgo pot, zato bodite res pripravljeni. Startali boste v Lendavi ter se mimo Čentibe in Pinc pripeljali do mejnega prehoda Tornyiszentmiklós. Po vas bo vodila skozi naselje Dobri, kasneje vas čaka nekaj vzponov in ovinkov, dokler je pridete do naselja Bázakerettye. Držite se smeri Kistolmacs, se peljete proti naselju Muratka in nazaj proti Dobriju, kjer že vidite pot za Slovenijo.

Ostale kolesarske poti, ki jih toplo priporočamo

Zapisali smo torej 5 razgibanih kolesarskih poti, ki so primerne za različne težavnosti. Vsekakor pa je to smo delček tistega, kar ponuja Lendava z okolico. Odločite se lahko tudi za :

 • terenska 20-kilometrska pot Po nabrežju Ledave do sotočja s Krko med polji do Muriše in nazaj po Murski šumi
 • terenska 6 do 10-kilometrska pot Po poteh Murske šume
 • cestna 30-kilometrska krožna pot Lendava-Redics-Tornyiszentmiklós-Pince
 • cestna 35-kilometrska pot Po lendavskih vasicah, Lendava-Kapca-Velika Polana-Hotiza
 • cestna 102-kilometrska Velika trasa Panonskega maratona, Slovenija-Hrvaška-Madžarska
 • cestni 58-kilometrski Srednji maraton Panonskega maratona Madžarska-Slovenija
 • terenska 35-kilometrska pot Avantura po Železni zavesi
družinsko kolesarjenje po Lendavi

Na pot se vedno lahko odpravite z družino (VIR 3)

Kolesarske trase v naravi

Ljubitelji pristne narave?

Prekmurje za vas skriva tudi čisto prave naravne trase, ki kjer ne bo nadležnega prometa in hrupa vozil na motorni pogon. Obiščite:

 • 37,5 km dolgo pot Iskanje štorkelj
 • 50,6 km dolgo pot Pelan se dol po Kobilji
 • 45,2 km dolgo pot Pobožna tura
 • 41 km dolgo pot Čarobna Murska Šuma
 • 26,7 km dolgo pot Gorice (Lendava z okolico)
 • 24 km dolgo pot Brod na Muri

In čisto na koncu – bonus za ljubitelje adrenalina

Ker bil greh ne izkoristiti razgibanih gričev in gozdov Lendavskih goric ter Čentibe, sta se dva navdušena kolesarja odločila, da bosta začela postavljati Mrežo gorskolesarskih stez na tem območju. Raj za gorsko kolesarjenje nastaja na področju med Piramido v Lendavskih Goricah in Kaševem bregu v Čentibi. Sovpada s kolesarsko potjo Avantura po Železni zavesi in vabi vse ljubitelje adrenalina, da se preizkusijo v avanturističnih stezah pristne in neokrnjene narave.

gorskokolesarki park lendava

S kolesom v Gorskokolesarski park Lendava (VIR 3)

 • VIR (1) Vinarium Lendava
 • VIR (2) Lendava
 • VIR (3) Bikepleasure

Comments are closed.