Vzdrževanje kolesa

Kako izbrati kolo zase? Predstavljamo najboljša klasična kolesa, ki so ta trenutek na voljo na trgu!

Iščete popolno klasično kolo, vendar niste prepričani, kje začeti? Ne skrbite, možnosti je lahko ogromno in zato svetujemo branje tega prispevka, kjer boste tudi izvedeli, kakšno kolo izbrati, da boste dobili vrhunski izdelek, ki bo vreden vsakega centa.

Vsako kolo je namreč zasnovano za določen slog kolesarjenja, zato je osnovni korak pri izbiri pravega kolesa odločitev, kje in kako boste kolesarili.

Se želite voziti po cesti v skupini? Morda iščete kolo za krajše razdalje? Se želite spopasti s potmi v lokalnem parku ali z gorskim kolesarjenjem? Bi radi poskrbeli za zdravje? Se zgolj odpraviti v lokalno kavarno? Ali pa samo iščete kolo za vožnjo z otroki? Ko določite, za kaj boste največ potrebovali kolo, bo izbira lažja.

Poglejmo torej različne tipe klasičnih koles na trgu in vrsto kolesarjenja, ki ga zagotavljajo.

Klasična mestna kolesa

Izraz “mestno kolo” se pravzaprav ne nanaša na določeno kategorijo koles; je bolj splošen opisni izraz. Lahko jih imenujemo tudi urbana kolesa, čeprav je nekakšna osnovna funkcija teh koles namenjena za vožnjo in prevoz v mestu. Vendar pa obstaja določen tip kolesa, ki ga imajo nekateri ljudje v mislih, ko uporabljajo izraz “mestno kolo”. To kolo ima značilnosti hibridnega in potovalnega kolesa – običajno je zasnovano za pokončno vožnjo kot potovalno kolo v velikosti hibridnega kolesa.

Mestno kolo ima lahko tudi nekatere ali vse te lastnosti, zaradi katerih je bolj primerno za vožnjo v običajnih oblačilih, v nasprotju z oblačili, značilnimi za kolesarjenje:

  • Blatniki
  • Zaščita verige
  • Ščitnik na zadnjem kolesu

Mestno kolo ima lahko tudi zadnje pesto z notranjim menjalnikom za lažjo uporabo in vzdrževanje ter vgrajen generator in luči za varnost pri vožnji po temi.

Ta kolesa se včasih imenujejo tudi “nizozemska kolesa”, ker so podobna vsakodnevnim kolesom, ki se uporabljajo v Amsterdamu in drugih kolesarjem prijaznih evropskih mestih.

Klasična mestna kolesa Puch Classic

Klasična mestna kolesa Puch Classic so trendovska in lahkotna mestna kolesa, ki vas bodo navdušila že pri prvi vožnji do mesta in nazaj. Z jeklenim ogrodjem, 6 prestavami, klasičnim videzom in kakovostnimi kolesarskimi dodatki bodo vzbudila zavist v vaši okolici. Če potrebujete okolju prijazen prevoz do službe in nazaj, lokalne trgovine ali najbližje restavracije in lokala – je to klasično kolo odlična izbira.

Klasična mestna kolesa Puch Cult in Cult Deluxe

Cult je pač kultno, Deluxe pa korak naprej. Poleg vseh prednosti, ki jih prinaša Puch kakovost in šik videz, imajo ta kolesa neverjetno udoben sedež ter ročke na krmilu. Na krmilo ali na prtljažnik lahko namestite tudi otroške sedeže in košare, na prtljažnik pa tudi torbe, v katerih boste prevažali svoje stvari za v službo, trgovino in po drugih opravkih. Cult in Cult Deluxe – za vse, ki želite več kot samo preprosto vožnjo.

Klasična treking ali potovalna kolesa

Potovalna kolesa so ena posebna vrsta cestnih koles. Zasnovana so za vožnjo po pločniku, vendar so bolj vzdržljiva za uporabo pri samostojni vožnji na dolge razdalje. Imajo vse potrebne pritrdilne vijake za prtljažnike in blatnike, in čeprav imajo še vedno spuščeno krmilo, imajo običajno bolj sproščen okvir. Tako se kolesar drži bolj pokončno, za več udobja pri večdnevni vožnji na dolge razdalje. V primerjavi z običajnimi cestnimi kolesi imajo nižje prestavno območje, kar omogoča prenašanje težkih bremen po strmih hribih. Zaradi svoje vzdržljivosti in zmožnosti prenašanja težkih bremen so tudi dobra kolesa za dnevno vožnjo.

Klasična treking kolesa Puch Touring

Klasična treking kolesa Puch Touring so idealna kolesa za vse, ki želijo kombinirati mestno in potovalno vožnjo v enem kolesu. Lahka kolesa z vrhunsko opremo Shimano Deore in skupno 30 prestavami vas ne bodo pustila ravnodušne. Odlikuje jih klasičen videz in kakovostna izdelava. Kolo je primerno za vsakega, ki se po pogosto vozi po mestu in po vsakodnevnih opravilih, kot je vožnja v službo ali na hobi. Ob vikendih pa zelo rad zavije tudi na stranske in hribovite poti.

Klasična gravel kolesa

Gravel kolesa, včasih imenovana tudi avanturistična kolesa, so v bistvu cestna kolesa, zasnovana za premagovanje različnih podlag, včasih imajo dodatno opremo in so primerna za celodnevno vožnjo po manj prometnih cestah.

Zaradi vsestranskosti gravel koles so odlična možnost za več vrst kolesarjenj. Primerna so za vse, razen za najhitrejše cestne vožnje, medtem ko širše pnevmatike in širši razpon prestav omogočajo obvladljivost brezpotij ter makadamskih cest. So robustna, udobna in pogosto lahko prenašajo prtljago, zaradi česar so idealna za lahke turistične avanture ali za tista daljša in hitrejša potovanja.

Klasična gravel kolesa Puch B1

Idealna kolesa za vse, ki želite združiti vsakodnevno in športno vožnjo. Lahka kolesa z nameščenimi odsevniki, odlično opremo Sram Axel 10 in mehanskimi disk zavorami Avid BB5R ter Avid BB5R. Navdušila vas bosta klasični športni videz in kakovostna izdelava.

Cestna kolesa

Cestna kolesa so zasnovana za hitro vožnjo po gladkem pločniku. Imajo gladke, tanke pnevmatike in “spuščeno” krmilo ter se lahko uporabljajo za cestne dirke. Ponavadi so lažja od drugih vrst koles. Lahko jih vozimo po asfaltiranih poteh, vendar se večini ljudi zdijo neudobni in nestabilni na neasfaltiranih poteh. Večina cestnih koles ni sposobna prevažati težkih bremen, zato niso zelo primerna za vožnjo v službo ali na potovanja.

Gorska kolesa

Gorska kolesa so zasnovana za vožnjo po hribovitih in gorskih terenih. Imajo ravno ali pokončno krmilo in zelo nizek razpon prestav za pedaliranje po strmih poteh. Večina gorskih koles ima neko vrsto amortizerjev ali vzmetenja. Gorska kolesa je mogoče opremiti za uporabo kot potovalna kolesa ali kolesa za vožnjo v službo, čeprav nikoli ne bodo tako učinkovita kot klasična mestna kolesa.

gorska kolesa

VIR 1

Hibridna kolesa

Hibridna kolesa so bila prvotno zasnovana tako, da zagotavljajo prednosti cestnih in gorskih koles. Njihovi veliki, oblazinjeni sedeži in pokončno krmilo zagotavljajo udoben položaj za vožnjo in so najboljši za sproščeno vožnjo po soseski ali kolesarskih poteh, kratke razdalje in opravke po mestu. Lahko jih vozite po asfaltiranih cestah, vendar niso tako lahka ali učinkovita kot cestna kolesa. Idealna so za asfaltirane ali neasfaltirane kolesarske poti, niso pa primerne za grobe terenske poti za gorsko kolesarjenje. Pnevmatike so običajno srednje široke s pol gladko tekalno plastjo, da zagotavljajo dokaj gladko vožnjo po pločniku, vendar dovolj oprijema in blaženja na neasfaltiranih poteh. Večina hibridnih koles ima sprednje vzmetenje za izravnavo majhnih neravnin, nekatera pa so popolnoma toga.

VIR (1) Pinterest

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.