Vzdrževanje kolesa

Čiščenje kolesa – kako očistiti svoje električno kolo in pri tem ne zamočiti?

čiščenje-kolesa-naslovna

Vemo, da se čiščenje kolesa, sploh električnega, sliši kot dolgočasno opravilo in večinoma tudi je, to je pač dejstvo. Vendar je to zelo pomemben proces, ki ga je treba jemati resno, sicer lahko trajno poškodujete svoje električno kolo.

Zakaj je čiščenje kolesa pomembno?

Električno kolo je tako kot klasična kolesa treba občasno očistiti. Pogostost čiščenja je odvisna od uporabe e-kolesa. Potrebovali boste vedro, polno vode ali cev, milo ali čistilo za kolo, gobo in ščetke, čistilo za kolutne zavore, razmaščevalec za kolesa, mazivo za verige in folijo.

Za pravilno čiščenje kolesa z električno pomočjo potrebujete nekaj več časa kot za klasično kolo, dovolj prostora, potrpežljivost, vaš najljubši seznam predvajanja pesmi in nekaj pripomočkov za čiščenje.

Ne gre samo za vožnjo s čistim e-kolesom, ampak tudi za varnost, saj lahko preveč umazanije, ki se nabere v zavorah ali prostoru za baterije, povzroči resno nesrečo.

Če želite zvedeti, kako očistiti električno kolo, nadaljujte z branjem, saj smo pripravili vodnik po korakih, ki olajša delo.

Kako pogosto moram očistiti električno kolo?

To je priljubljeno vprašanje, saj glede na naše izkušnje kolesarji svojih e-koles ne čistijo toliko, kot bi morali. Verjetno zato, ker jih ne uporabljajo tako pogosto ali pa jih uporabljajo le v mestu, zaradi česar so zagotovo videti čistejša od gorskih e-koles, ki se uporabljajo vsak vikend.

Toda zgodba z električnimi kolesi je precej drugačna, saj imate opravka z električnimi tokokrogi in mehanizmi, ki jih morate občasno očistiti, da podaljšate življenjsko dobo baterije in da e-kolo deluje, kot mora.

Na vprašanje, kako pogosto bi morali čistiti električno kolo, ni natančnega odgovora, odvisno je predvsem od tega, koliko ga med tednom uporabljate, vrste terena, po katerem se vozite, in sezone, v kateri se vozite. Električno kolo ne bo tako umazano, če ga uporabljate dvakrat na dan za vožnjo do delovnega mesta in nazaj, če pa se morate z njim voziti po blatu, dežju, snegu ali pesku … Potem ga boste morali očistiti vsaj enkrat na teden. Blato, umazanija in drugi delci se radi oprimejo verige e-kolesa in bo težje vrteti pedala. Poleg tega se v prostoru za baterijo nabirajo prah, sol in druge snovi, ki počasi motijo delovanje baterije.

Čiščenje električnega kolesa vsak konec tedna se sliši dolgočasno in naporno, a ko pomislimo na prednosti, no … recimo, da se potem vedro in goba zdita naša najboljša prijatelja.

Kolo lahko čistite na vašem dvorišču, v garaži, na vrtu, terasi … kamor koli lahko postavite e-kolo in imate še vedno dovolj prostora za udobno premikanje brez povzročanja nereda.

električna-kolesa

VIR Puch

Ko izberete prostor, boste potrebovali naslednje pripomočke:

 • Vedro, polno vode ali cev
 • Milo ali čistilo za kolo
 • Goba in ščetke
 • Čistilo za disk zavore
 • Razmaščevalec koles
 • Mazivo za verigo
 • Folijo
 • Priročnik za uporabo

Kako očistim električno kolo?

Začnete takole: ko imate vse pripomočke in dovolj prostora, pritisnite predvajanje na svojem glasbenem seznamu, da bo to opravilo bolj zabavno.

Priprava vašega e-kolesa na čiščenje

Preverite uporabniški priročnik vašega e-kolesa, da vidite, koliko vode lahko prenese. Običajno bo prikazan na prvih straneh priročnika s črkami “IP” – višja kot je številka, bolj je vodoodporen. A če imate nizko številko (recimo 38 ali manj), raje opustite cev, ker bi prevelik pritisk vode lahko poškodoval komponente v notranjosti.

Odstranite zaslon (če ga imate). Če ga ne morete odstraniti, ker je pritrjen na kolo, ga pokrijte s folijo, da ga zaščitite pred vodo.

Odstranite baterijo. V priročnikih običajno piše, da jo lahko pustite na kolesu, ker je dovolj zaščitena, da ne povzroči kratkega stika. Navsezadnje morajo električna kolesa prenašati težke vremenske razmere, kot sta dež in sneg, a da bi se izognili možnim zapletom, vam vseeno svetujemo, da jo odstranite.

Za boljšo oporo lahko e-kolo obrnete na glavo, da se nasloni na krmilo in sedež. Oba dela lahko pokrijete tudi s folijo, da ju zaščitite pred vodo. To naredimo zato, da lahko udobneje obračamo kolesa, ne da bi destabilizirali e-kolo, a če je vaša gonilka dovolj dobra, ta korak preprosto prezrite.

postavitev kolesa

Pri čiščenju si lahko pomagate s postavitvijo na stojalo (VIR 1)

Čiščenje kolesa

Začnite umivati vaše kolo z vodo – uporabite majhen kozarec, da zajamete vodo iz vedra ali uporabite vrtno cev. Nato ga ga zdrgnete z majhno krpo ali krtačo, da odstranite umazanijo s kočljivih mest, kot so pedala, med pnevmatikami in zavorami.

Naj vas ne skrbi, če nekaj vode pride v prostor za baterije, ker so kolesa zasnovana z majhnimi notranjimi odtoki. Čepi so prekriti s posebnim materialom, ki jih ščiti pred vodo, korozijo in splošnimi poškodbami.

Za čiščenje pogonskega sklopa (veriga, verižniki, kaseta, menjalniki) uporabite razmaščevalec koles. Pustite stati 5 minut in ga nato očistite z mokro krpo ali debelim papirjem, vendar počasi, da dosežete vsa težje dostopna mesta.

Nadaljujte z zavorami, očistite jih s čistilom za kolutne zavore. Drgnite jih počasi in poskusite ne uporabljati domačih čistil. Običajno na koncu omejijo delovanje zavore.

čiščenje kolesa natančno

VIR 1

Po čiščenju e-kolesa

S posušeno krpo odstranite ostanke vode na e-kolesu. To počnite potrpežljivo, saj bo vaše e-kolo v krajšem času postalo bolj umazano, če pustite majhne sledi vode ali vlage.

Posebno pozornost posvetite prostoru za baterije. Preden baterijo namestite nazaj, mora biti popolnoma suha.

 

Kaj lahko in česa raje storite pri čiščenju e-kolesa

Iz naših izkušenj z električnimi kolesi smo zbrali nekaj znanja in nasvetov za nove uporabnike, predvsem tiste, ki želijo svoja e-kolesa očistiti brez večjih težav.

 • Če želite, da je vaše e-kolo videti kot čisto novo, uporabite izdelke za sijaj, ki so odobreni za električna kolesa.
 • Namesto tekočih lubrikantov poskusite dobiti tiste, ki so v obliki pršila. Lažje jih je nanašati in pomagajo preprečiti lepljive površine.
 • Zaščitite vse elektronske zaslone. Folije ni nikoli preveč za uporabo.
 • Konec tedna preverite, kako je vaše e-kolo čisto. Občasno preverite verigo in jo po potrebi namažete. Nikoli ne čakajte, da se popolnoma posuši.
 • Če nimate veliko časa, uporabite vrtno cev za hitrejše spiranje e-kolesa.
 • Raje ne uporabite visokotlačnega čistilka. To bi lahko premaknilo umazanijo na občutljiva področja e-kolesa.
 • Na zavorne čeljusti ali ploščice ne nanašajte razmaščevalca koles. To jih bo onesnažilo in ne bodo mogli več delovati kot zavore.
 • Ne dovolite si, da kolesa ne bi očistili npr. 6 mesecev ali da toliko časa ne bi preverili verige. To je del vaše odgovornosti kot voznika. Tudi če e-kolesa ne uporabljate tako pogosto, se prepričajte, da ni umazanije ali blata, ki bi lahko ovirala njegovo delovanje. Poskrbeti, da ste med vožnjo varni, je vsekakor zelo pomembno.

Zdaj, ko veste, kako očistiti električno kolo, ni več izgovorov! Potrebujete le malo potrpljenja in pripomočke, ki jih najdete doma ali v najbližji specializirani trgovini, npr. NewBike. Zato se odpravite tja in poskrbite za svoje e-kolo – absolutno vam ne bo vam žal.

 • VIR (1) JustePeriDrive

MORDA VAM BO VŠEČ

Comments are closed.