Če razmišljate o nakupu električnega kolesa, vas bo najbrž zanimalo, kako skrbeti zanj. Najboljša električna kolesa so lahko draga, zato je za ohranjanje vašega kolesa v najboljšem stanju potrebno redno vzdrževanje. V rubriki lahko preberete, kako skrbeti za svoje električno kolo, vključno z nasveti o pranju kolesa, nanašanju maziv, rednih pregledih komponent, posodobitvah programske opreme in aplikacij ter skrbi za baterijo. Če niste prepričani, kje začeti in na koga se obrniti vam bo ravno ta rubrika pomagala z nasveti.

Kako vzdrževati električno kolo?

Osnove vzdrževanja električnih koles so enake, ne glede na to, ali izberete električno cestno kolo, električno mestno kolo ali električno zložljivo kolo. Pravilno vzdrževanje, zlasti pogonskega sklopa, je še pomembnejše, če se vozite po makadamskih poteh, ne glede na to, ali ste na električnem gorskem kolesu ali električnem cestnem kolesu, saj lahko umazanija in ostanki hitro vplivajo na delovanje dragih komponent. Električno kolo, tako kot vsako klasično kolo, torej potrebuje redno vzdrževanje. Čiščenje in skrb za vaše e-kolo bo poskrbelo, da bo delovalo brezhibno, učinkovito in varno, vse to pa lahko prispeva k daljši življenjski dobi kolesa ter delovanju njegove baterije, motorja in ostalih ključnih komponent. Z nekaj osnovnega vzdrževanja vašega e-kolesa boste lahko mirni in prepričani, da vam bo služilo še dolga leta. Električno kolo lahko v večji meri vzdržujete sami, za bolj kompleksna popravila komponent pa se obrnite na pooblaščenega zastopnika.

Osnove vzdrževanja e-koles

  • Naj bo vaše kolo čisto, pogonski sklop dobro namazan in pnevmatike pravilno napolnjene
  • Redno preverjajte, ali so zrahljani vijaki, napere in zlomljeni deli
  • Baterijo pustite delno napolnjeno in jo hranite na hladnem in suhem mestu
  • Izogibajte se shranjevanju kolesa s prazno baterijo
  • Baterijo polnite samo z ustreznim polnilnikom
  • Redno preverjajte posodobitve programske opreme
  • Če pride do napake, obiščite trgovca ali zastopnika - nikoli ne poskušajte sami razstaviti ali popraviti motorja ali baterije

Preverite tudi ostale zanimive kategorije na Kolesarjenje.net: